Fritidsbanken mer bibliotek än bank

Sven-Erik Persson Fritidsbanken
Sven-Erik Persson arbetade för organisationen Ett öppnare Värmland. Han var också delaktig när Fritidsbanken startade i Deje.
Carina Haak är en av eldsjälarna bakom Fritidsbanken
Carina Haak är en av eldsjälarna bakom Fritidsbanken.

Fritidsbanken fungerar ungefär som ett bibliotek, men det är inte böcker man lånar utan fritidsutrustning. Skidor, skridskor, inlines, pjäxor, klubbor och hjälmar till exempel.

Det är dyrt att köpa ny utrustning och det kan kännas onödigt om man bara vill prova på någon fritidsaktivitet. På Fritidsbanken kan den som vill i stället låna och prova i lugn och ro.

I en lokal strax norr om Deje centrum, på Korsvägen, står skidor i långa rader hjälmar, klubbor, stavar, inlines, pjäxor och en hel del annat smått och gott. Det är många som gjort garagerensningar och skänkt sina barns urväxta saker, men det finns även utrustning till vuxna på hyllorna i lokalen som från början byggdes av en rörfirma.

Meningen är att privatpersoner, sällskap och alla som vill kan låna utrustning i Fritidsbanken. All utrustning har numrerats och förts in i ett dataregister. När någon vill låna antecknas namn, datum och önskad lånetid. Har inte sakerna kommit tillbaka efter lånetiden så hör Fritidsbanken av sig och frågar efter dem.

Det var Carina Haak som kom på idén. Hon arbetar som Diakon i Forshaga och Munkfors församling och hon är även småbarnsförälder.
– Ja jag vet hur dyrt det är med skridskor, skidor, hjälmar, pjäxor och inomhusgymnastikskor. Vill barnen prova på en sport så är det inte bara att köpa ett par fotbollsskor till exempel. Därför tänkte jag att det borde finnas ett ställe där man kan låna sådant i stället som man gör på ett bibliotek. Det var så idén föddes. Jag tog kontakt med Roger Nilsson som jobbar åt Forshaga kommun. Det är honom man ska prata med när man får en idé för då kan det bli verklighet. Sedan fick vi med organisationen Ett öppnare Värmland också och på den vägen är det.

Sven-Erik Persson Fritidsbanken
Sven-Erik Persson arbetade för organisationen Ett öppnare Värmland. Han var också delaktig när Fritidsbanken startade i Deje.

Genom Leader Närheten fick de tre organisationerna bakom Fritidsbanken ett startbidrag. Sedan har även Karlstad Stift, Svenska kyrkan och Frimurarlogen varit med i finansieringen.
– Vill man skänka fritidsutrustning så får man gärna göra det. På det sättet kan man också hjälpa till, säger Carina.

Text: Cicci Wik

PS. Numera finns det en Fritidsbank på flera olika ställen i landet och fler är intresserade av att öppna… Läs mer på Fritidsbanken.se >> 

(Har tidigare publicerats i Länstidningen Värmlandsbygden.)


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se