Demokratibranschen

Veronica och Oscar Oldne

Veronica Oldne är i demokratibranschen, hon är kommunpolitiker och ska producera demokrati. Det var något hon fick lära sig på en utbildningsdag för politiker och tjänstemän i Forshaga kommun. 

I Forshaga kommun har Socialdemokraterna oftast styrt på senare år, utom en period på 90-talet. Då fick högerblocket majoritet. I det senaste valet blev det en liten förändring neråt i röstantal men Socialdemokraterna sitter kvar som styrande parti.

Många beslut att fatta

Efter valet blev det en hel del nya ansikten på flera poster i kommunen. Ett av ansiktena tillhör Veronica Oldne som från och med 2014 valde att satsa på politiken. Trots att hon inte varit med i de här sammanhangen tidigare har hon ändå fått några två nämndordförandeposter. En i barn- och ungdomsnämnden och en i överförmyndarnämnden.
– Det är så spännande och det blir mycket nytt hela tiden. Men på samma gång får jag inblick i allt som händer i kommunen. Jag tror att det är svårt för andra som inte är där jag är att förstå hur mycket det är vi ska fatta beslut om. På den korta tiden jag varit med har vi fattat beslut om allt möjligt. Ett av besluten handlade om kommunens ordningsregler. Till exempel var man får ha hundar lösa och var man måste ha dem kopplade. Ett annat exempel handlar om var alkoholförtäring är tillåten eller inte. Det handlar helt enkelt om hur vi i kommunen ska uppträda som goda medborgare. Det kan vara olika ordningsregler i olika kommuner, säger hon.

Representerar medborgare

Det är ofta mycket att läsa in sig på och sätta sig in i och det handlar om många olika områden.
– Som politiker representerar jag många medborgare, inte bara mig själv. Det ska ju inte handla om vad jag tycker. Man får försöka lyfta blicken lite. Om jag till exempel var hundrädd och bodde i Forshaga kommun så skulle jag kanske vilja att alla hundar ska vara kopplade alltid överallt i hela kommunen för att jag är så rädd. Men vi har ett hundsportgymnasium och då finns det många hundar. Det gör att man måste tänka på att dela upp områden så att det finns plats för alla. Hundarna kanske inte ska gå lösa på trottoarer men vi har ju en del grönområden och parker där de kan få springa lösa.

Underhållande med kommunallagen

Nyss kom en föreläsare till Forshaga och höll en utbildningsdag för både politiker och tjänstemän. Det handlade om något så torrt som kommunallagen. Men många som deltog fick en väldigt rolig dag trots ämnet som i sig kanske inte lockar till skratt.
– Det var den första dagen av två. Axel Danielsson heter mannen som håller i utbildningen. Det är kommunallagen som vi i kommunen har att förhålla oss till och han är helt fantastisk. Han läste inte paragraferna innantill direkt för då hade vi nog somnat allihop. I stället handlade det mer om tillämpning och förhållningssätt på ett rappt och direkt sätt med känsla. Han är en riktig estradör, han kunde nästan ha varit stand-up-komiker. Vi var med, vi skrattade, hela veckan har folk pratat om den här utbildningen. Självklart har vi pratat om kommunallagen också. Det är viktigt att veta vilken roll man har som politiker och vilken roll tjänstemännen har.

Producera demokrati

Demokratibranschen var ett ord som föreläsaren använde.
– I ett aktiebolag är det ägaren som har makten och där ska man göra vinst sa han och sedan ställde han en fråga rätt ut till oss i publiken. Vad är ert uppdrag, vad ska ni göra? Då var det någon som försynt sa demokrati. Ja precis, sa han då. Ni är i demokratibranschen och gör demokrati. Han har ju rätt, så är det ju, sa Veronica.

Ansvar och roller

Rubriken på utbildningen är ”Styr eller avgå” och Veronica säger att den rubriken var bra.
– Det är därför vi är där, för att ta ansvar. Man behöver verkligen sätta sig in i frågorna så att man är påläst. Då har man möjlighet att styra dit man vill. Vi politiker bildar ett team ihop med tjänstemännen och om vi inte har dem med oss så får vi inget gjort.  Det är inte vi politiker som ska utföra arbetet, vi ska tycka och tänka till om hur vi vill ha det. På samma gång behöver tjänstemännen tydliga instruktioner så att de kan utföra jobbet. Tänket som vi fick med oss i utbildningen var jättebra. Jag tror nog att det kan bli så att en del tjänstemän blir politiker och en del politiker blir tjänstemän. De skiljer helt enkelt inte på sina roller men det tror jag är superviktigt att man gör. I den bästa av världar ska en kommunal tjänsteman känna att han eller hon jobbar på uppdrag av politiken. Lärarna i en skola tänker kanske inte alltid på att de arbetar i en politiskt styrd organisation. De ser skolan och rektorn och stannar vid det. Men det är likadant i alla kommunala verksamheter. Det spelar ingen roll hur bra du är som politiker eller hur bra åsikter och avsikter du har om hur du tycker att det ska vara så länge du inte kan tratta ner det in i skolan och nå lärarna. Det handlar om en helhet.

Visst går det att styra

Det finns de som säger att det är svårt att påverka som kommunpolitiker, men Veronica tycker att hon redan nu har kunnat göra det.
– Det har till exempel hänt att jag har kunnat vinkla vissa saker utifrån näringslivets perspektiv som vi har diskuterat. Det kanske inte går att påverka så att det sker något snabbt, men visst går det att styra åt det håll man vill. Det tycker jag nog. Det känns som om jag fått gehör och det är ett öppet klimat i nämnderna. Det är bara att räcka upp handen och berätta vad man tycker.

Nämndmöten är det en gång varje månad och kommunstyrelsen också. Kommunfullmäktige sammanträder varannan månad.
– Fullmäktige är högsta beslutande organ. Kommunstyrelsen är ledningsorganet och det ligger inte över nämnderna. Det är bara fullmäktige som är högre.

Text&bild: Cicci Wik
cicci.wik@forshagadejenytt.se

(Har publicerats i Länstidningen Värmlandsbygden)

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se