Vargjägaren berättar

Just den här torsdagen hade det kommit mycket snö och det snöade nästan hela dagen. Det gjorde det svårt att hitta spår efter vargen och därför ställdes jakten in. Viktor och hans jägarkompisar tyckte inte det var någon idé att bege sig ut.

Det finns skillnader i hur man jagar olika sorters vilt och rovdjur är lite speciellt. Viktor tycker om att jaga och brukar vara med i flera olika jaktsammanhang.
– Ja, jag är väl vad man skulle kunna kalla en jaktlig allätare. Jag tycker om småviltjakt, fågeljakt, klövviltjakt och alla olika jaktformer har sin charm. De ligger ju på olika tider under året så då blir det så att man håller på med det ena eller det andra under perioder. Jaktåret, som vi räknar det, börjar 1 juli och löper på till sista juni nästkommande år. Det är också för den här perioden vi löser våra statliga jaktkort.

När det är älgjakt samlas jaktlagen i skogen. De har sina områden som de sprider ut sig på och jagar. Men när man jagar vargen får man organisera sig lite annorlunda. Under årets vargjakt har jägarna i stället jagat områdesvis. I Värmland finns två jaktområden för varg, ett i norra Värmland och ett som sträcker sig från Sunne i norr till Skåre i söder.
– Det handlar om två jaktområden som sträcker sig över fyra vargrevir. Jag vet att det har varit någon träff där jaktledare från de olika jaktlagen i de här områdena har träffats. Det var de jaktlag som normalt jagar älg tillsammans. På den träffen planerades för att jakten ska bedrivas över en större yta än när man jagar älg eftersom rovdjuren rör sig över större områden. Då får man göra så, säger Viktor.

I det område där Viktor har varit med och jagat varg kommer jägarna från flera olika jaktlag.
– Vi brukar träffas på en plats vid en viss tid på morgonen. Innan dess har varje jaktlag spårat av sitt jaktområde och noterat eventuella observationer och spår in eller ut ur området. När vi ses så sammanställer vi vad vi har hittat. Då kan vi förhoppningsvis dra slutsatsen om inom vilken geografisk sektor som vargen sannolikt befinner sig i. Sedan hjälps man åt i jaktlagen.
Om vargen finns inom ett visst område där ett jaktlag normalt jagar så känner just det jaktlaget till geografin i det området och då kan de ta lite större ansvar för sina kollegor från andra jaktområden. När det gäller att planera och välja ut bra pass till exempel. På det sättet har det blivit ett riktigt bra samarbete över jaktlagsgränserna för att täcka av större områden, säger Viktor.

På vissa områden har jägarna haft med sig drivande och ställande hundar. Inom andra områden har man använt sig av spårning. Det första steget är att välja ut vägar och andra avgränsningar i geografin där jägarna får sina pass. När man spårar vargen så följer spårarna efter dem i deras spår och på det sättet trycks vargarna mot skyttarna som står på pass.
– Det är egentligen samma jaktmetoder som man kan använda när man jagar älg. Det är antingen spårning eller jakt med löshund som man brukar använda sig av. När man spårar så blir vargarna medvetna om att någon är på väg emot dem. Som alla vilda djur så vill de helst undvika konfrontation. De försöker helt enkelt bara glida undan i terrängen lite obemärkt.
Vargen flyttar på sig allteftersom spårarna kommer nära. De som har spårat har berättat att de kan ha haft varg framför sig några hundra meter. De har märkt hur vargen stannar upp då och då och väntar in och kollar. Den har pejl på vad det är som kommer bakom. När de stannat upp går de iväg en bit igen och sedan stannar de och lyssnar igen. Vid den här typen av jakt kommer djuren väldigt lugnt gående mot passkedjan.
Det gör att de flesta skotten som skjuts blir lugna och kontrollerade eftersom jägaren har gott om tid på sig att tänka över säkerheten och planera ett bra dödande skott. Själv tycker jag om den här typen av jakt. Jag upplever den som effektiv och etiskt försvarsbar, säger Viktor.

De som jagar med hund gör det på ungefär samma sätt som vid älgjakt. En drivande hund söker upp vargen och driver den framför sig eller så skäller hunden ståndskall för att meddela var vargen finns.
– Det tycker jag har varit mindre effektivt än spårningsjakten, i alla fall hos oss, där vi har jagat. Det kan vara så att hundarna inte är lika tränade på varg som de är på annat vilt. Det finns något motsägelsefullt i att jaga varg med hund också. I och med att vargen kan döda hundarna så gör det att jag har svårt att förlika mig med den metoden. Du släpper ju inte bara en hund. Du släpper som regel två och det är ganska skarpa hundar. Men jag kan nog för lite om den jaktformen för att kunna säga så mycket. Men min upplevelse är bara att den metoden har varit mindre effektiv, säger Viktor.

En av skyttarna som skjutit varg i årets jakt berättade för Viktor att just den vargen som han sköt kom gående rakt emot honom helt lugnt medan den lyssnade bakåt. Det var uppenbart att vargen hade sin uppmärksamhet mot spåraren bakom honom. Han stannade framför skytten på trettio till fyrtio meters avstånd och lyssnade och det gav skytten ett riktigt bra tillfälle att skjuta.
– Ja, han berättade att det blev ett väldigt lugnt och kontrollerat läge, helt utan stress när han sköt. Jag har svårt att tänka mig att det skulle bli på samma sätt om man jagar med hund, säger Viktor.

Text: Cicci Wik
cicci.wik@forshagadejenytt.se

Fotnot: Viktor heter egentligen något annat.

 

Om vargjakt

På Länsstyrelsens hemsida finns anvisningar till jägare. Där står bland annat att det ska finnas en ansvarig jaktledare och denne ska anmäla sig till Naturvårdsverkets jägarregister. Den som jagar ensam är själv ansvarig jaktledare och måste också anmäla sig. Den som skjuter en varg ska anmäla detta ”utan dröjsmål”, samma dag till länsstyrelsen.  Det finns även en telefonsvarare som meddelar hur många vargar som finns kvar av tilldelningen.

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se