Goda energiråd gratis

Solceller Sun of Sunne
Mikael Laakso, energirådgivare i Karlstad kommun. Foto: Cicci WIk
Mikael Laakso, energirådgivare i Karlstad kommun.

Energirådgivning finns i alla Sveriges kommuner. Det är en service till den som vill bli mer energieffektiv på ett opartiskt vis, utan att behöva fråga en säljare.
– Det handlar om att öppna upp nya vyer, att väcka nya tankar och se andra möjligheter som man kanske inte har sett tidigare, säger Mikael Laakso som är energirådgivare i Karlstad kommun. 

Till energirådgivningen kommer alla av samma anledning, de vill ha tips och råd om hur man gör när man vill energieffektivisera. Det kan vara de som står i begrepp att köpa ett hus och som funderar kring hur de som nya ägare skulle kunna göra förändringar som gör det nyinköpta huset mer energieffektivt. En aspekt när det gäller detta är givetvis ekonomin, att göra av med mindre energi innebär lägre kostnader för boendet. En annan är miljön. Att anlägga solceller innebär att just den elen som kommer från solen inte tas från till exempel kärnkraften eller kolkraftverk på den europeiska kontinenten.

I ett fiktivt hushåll bor fyra personer. Huset är 176 kvadratmeter stort och värms upp av enbart direktverkande el. Nu har regulatorn som styr elelementen börjat bli gammal och fungerar dåligt. Det gör att elementen har börjat arbeta ojämnt och en del av dem drar mycket el. När de kommer till energirådgivaren och frågar vad som är bäst att göra så får de svaret att det bästa är att byta de delar som behöver bytas för att det ska bli en jämn värme i huset igen.
– Om hushållet inte gör av med så många kilowattimmar så är det inte ekonomiskt försvarbart att göra så mycket mer. Ska man till exempel göra om värmesystemet och sätta in vattenburen värme så kan det bli dyrt. Dessutom sparar man kanske inga kilowattimmar på det heller eftersom det enda man gör är att förändra värmekällan. Med vattenburen värme finns det fler möjligheter att göra ytterligare förändringar däremot. Då öppnar man upp för att kunna sätta in jord- eller bergvärme till exempel. Direktverkande el är inte lika flexibelt. Du kan sätta in en luftvärmepump eller komplettera med en kamin. Det går även att ha solvärme eller solceller, säger Mikael.

Det bästa är att börja med att ställa sig frågan hur energiåtgången ser ut idag. Sedan kan man räkna på vad olika åtgärder skulle kunna ge. Solvärme skulle kunna ge cirka tre tusen kilowattimmar per år. En luftvärmepump sänker kanske med runt fem tusen kilowattimmar per år.
– Nästa steg blir att göra de åtgärder som är bäst för ekonomin eller som känns bäst i hjärtat. Det finns de som tycker det är roligt med solceller även om det inte lönar sig på många år. Då känns det att man har gjort något för miljön även om det inte gett något i kronor. Du har kanske minskat på fossilt bränsle någonstans eller så är det några träd som inte behövde huggas ner och då känns det bra ändå, säger Mikael.

Kommunens energirådgivning är opartisk och kan ge råd om flera olika åtgärder som kan vara möjliga.
– Det går att hitta lösningar som passar hur man än bor. Ofta har man högre motivation att göra bra grejer när man bygger ett nytt hus eftersom planen är att bo där i många år. Det kan vara guld värt för husbyggare att komma till oss. Vi visar vad som finns och sedan väljer de själva. Väljer gör vi inte åt dem, säger Mikael.

Rådgivningen sker via telefon eller så får de som vill komma på besök. Rådgivarna gör inga hembesök.

Kommunens energirådgivning är ett bra bollplank om man vill veta i vilken ände det är bäst att börja.
– Oavsett om du bor i en liten lägenhet eller i ett slott eller var det nu är så kan vi hjälpa till att hitta vägar för dig att sänka dina energikostnader. Överallt finns det något man kan göra. Ofta är det sådant man inte har tänkt på innan.

Energieffektivisering är inte bara för privatpersoner, det går även att göra hos många företag. Större industrier har ofta stora lokaler som kanske har ventilationssystemet på dygnet runt trots att det bara är människor där under kontorstid. De kan ha datorer som lämnas på och belysning som är på dygnet runt.
– Det är väldigt vanligt att det är så. Du kan gå in i vilken industri eller hos vilket företag som helst så hittar du sådant som de betalar för i onödan. Det finns stora pengar att spara, kanske till och med så mycket att man kan rädda personal som annars får sägas upp för att pengarna inte räcker. En del banker erbjuder energilån till företag. Det finns saker att göra i varje hus och i varje industri, det handlar om att man måste öppna energiögonen, säger Mikael.

Text: Cicci Wik
cicci.wik@forshagadejenytt.se

Energirådgivning Forshaga Grums Kil och Munkfors hemsida >>

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se