Anna Skinnargård driver Hudvårdssalongen i Forshaga centrum. För henne har inte platsen så stor betydelse. Salongen kunde lika gärna ha varit lokaliserad i Stockholm eller Göteborg.
– Ja det skulle inte se annorlunda ut om du kommer in i en salong i Stockholm. Men för mig betyder det mycket att vi finns här i Forshaga. Som hudterapeut behöver man ha ett genuint intresse i människor och att hjälpa dem och ta hand om dem, säger hon.
Det var en slump som gjorde att Anna gick utbildningen till hudterapeut. Hon var skoltrött när hon gick naturvetenskaplig linje, andra året, på gymnasiet.
– Jag gick till yrkesvägledaren, där hittade jag utbildningen till hudterapeut i en folder och det lät spännande. På den tiden fanns det en privat skola och en statlig utbildning. Syokonsulenten hade aldrig hört talas om utbildningen. Jag gick in på en salong i Karlstad och frågade om jobbet.
Anna sökte och kom in på den statliga utbildningen som då var en gymnasieutbildning. Den har omvandlats några gånger och idag finns den som en kvalificerad yrkesutbildning i Landskrona. Året i Stockholm på hudterapeututbildningen blev ett väldigt roligt år, tyckte Anna. När hon var klar sökte hon sig tillbaka till naturvetenskapliga linjen för att gå tredje året.
– Innan jag gjorde det skaffade jag sommarjobb på en salong i Karlstad. Där jobbade jag hela sommaren och även under tiden jag gick tredje året på natur. När jag tog studenten fick jag jobb på en annan salong i Karlstad. Där fick jag fast jobb och jag började arbeta måndagen efter studenten. Jag blev kvar i tre år, säger Anna.
När hon gifte sig och fick barn var hon hemma och var mammaledig något år innan hon sökte och fick jobb på Selma Spa i Sunne.
– Där jobbade jag vartannat veckoslut, fredag, lördag och söndag. Det gjorde jag i flera år medan barnen var små. På det sättet kunde jag dra ut på föräldrapengen i fem och ett halvt år.
Att jobba som hudterapeut på ett spa skiljer sig från att arbeta i en salong.
– I en salong bygger man relationer på ett helt annat sätt, både personligt och yrkesmässigt. På ett spa blir det mer som ett löpande band. Kunderna kommer och går och du träffar aldrig samma person två gånger.
1994 öppnade Anna eget i liten skala och började ta emot kunder hemma. Ganska snart upptäckte hon att det skulle vara bättre att ha egen lokal i stället och började se sig om efter en.
– Jag fick en källarlokal på Storgatan där jag hade öppet måndag till torsdag. Fredag, lördag och söndag fortsatte jag arbeta på spa och så höll jag på i några år. Det var körigt men så är det ju när man startar eget. I den lokalen var jag i fem år tills en lite större lokal i samma hus på andra gaveln blev ledig. I den nya lokalen fanns plats för både behandlingsrum och väntrum. Det fanns även ett litet pentry.
– Den låg strategiskt bra på Storgatan men ändå lite i skymundan. Här växte företaget. Hälften av våra kunder kommer utifrån, det är många som kommer till mig från Karlstad men de kommer från hela Värmland också.
Det gick bra för Anna i den nya lokalen och till slut hade hon så mycket arbete att det var tre månaders väntetid. Situationen blev nästan ohållbar.
– Jag fick till och med neka folk att komma och då sjönk servicenivån. Efter nio år som egen företagare och ensam så anställde jag min första hudterapeut. Hon stannade hos mig i fem år. Men det blev inte som jag trodde. Jag fick ingen minskad arbetsbelastning. Däremot fick vi lägga kraft på att jobba upp en ny kundkrets för henne och det tog nästan ett år innan hon drog in sin lön. Det var ett tufft arbete att nå dit. När jag fick min yngste son var jag hemma på heltid i tre månader. Då blev det naturligt att kunderna gick till min anställda i stället. När jag kom tillbaka gick en del kunder tillbaka till mig och andra stannade kvar hos min kollega. Många av Annas kunder idag är stamkunder och hon har ofta fullbokat. Det gör att nya kunder för det mesta får tider hos Therese som är anställd som hudterapeut idag.
Hudterapeutens utbildning är bred och förutom ansiktsbehandling, vaxning av ben, färgning av ögonfransar och ögonbryn, kan de även utföra fotvård. Men då är den inte medicinsk. Det handlar mer om pedikyr och slipning av förhårdnader.
– Det är lite olika från salong till salong hur man arbetar. Vi jobbar mycket med ansiktsbehandlingar och hudproblem. Vaxning gör vi också och så blir det mycket färgning av ögonbryn. Diatermi, som betyder genom värme, gör vi också här, det är ett samlingsnamn för behandlingar där man jobbar med högfrekvent växelström. Epilering är det vanligaste, där man genom en strömförande nål bränner bort generande hårväxt.
Efter sju år i den andra lokalen dök ett tillfälle upp att flytta till en tredje lokal i en nybyggd fastighet på Järnvägsgatan i centrala Forshaga.
– Då var den en enda stor fyrkantig lokal utan innerväggar. Vi fick tejpa på golvet där vi ville ha väggarna. Nu har vi tre behandlingsrum, en butik med försäljningsyta och väntrum. Alla tre behandlingsrummen är exakt lika stora. Therese och jag har varsitt ansiktsbehandlingsrum och det tredje rummet använder vi som kroppsbehandlingsrum. Vi har badrum med dusch och ett litet pentry med kontorsdel. Jag tycker att vi har bästa affärsläget här. Vi syns med våra stora skyltfönster. I början kom folk in och frågade om vi var ett nystartat företag, de hade inte sett oss tidigare. Att flytta hit är nog den mest vågade satsningen jag gjort och det är den dyraste också. Men det är också den satsning som har gett mest.
När Therese var hemma och var mammaledig anställde Anna en vikarie för henne som heter Sofia. När Therese kom tillbaka ville Sofia vara kvar.
– Ja hon trivdes jättebra här men jag kunde inte dubblera min personalstyrka bara så där. Jag behöll henne en dag i veckan. När det dök upp ett salongsjobb på heltid i Karlstad sökte och fick hon det så nu är hon inte kvar här och det tycker vi är jättetråkigt.
Anna är även engagerad som i riksstyrelsen för SHR, Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation där hon är kassör. I SHR är det viktigt med kompetens och kvalitet inom yrket. Organisationen auktoriserar sina medlemmar och det blir i sin tur en garanti för att deras utbildning är gedigen och att de utför professionella behandlingar.
– Jag har även arbetat som examinator i SHR, då var jag med och bedömde medlemmar som skulle auktoriseras. Jag har varit domare i SM i hudvård också och det ska jag vara i år igen, den 14 juni.
Anna har också engagerat sig mycket i lokala sammanhang. Bland annat var hon med och höll i trådarna när Festliga Forshaga skulle planeras och genomföras 2013 och det gör hon även i år. Hon har även suttit i styrelsen för Älvorna, Forshaga Kvinnliga Företagarförening i många år.
– I föreningslivet känner jag att jag genom min drivkraft kan utvecklas och berikas på ett bra sätt som människa. Det är både roligt och lärorikt.
Text och bild: Cicci Wik
Fakta
En hudterapeut utför till exempel: ansiktsbehandling, kroppsbehandling, pedikyr, manikyr, hårborttagning, elektrisk epilering och makeup. Många har vidareutbildat sig och arbetar även med IPL/laser, kosmetisk tatuering och nagelbyggnad.
Den här artikeln har även publicerats i Forshagabloggen tidigare.