– Kommunala tjänstemän…? De sittar bara på möten och pratar och dricker kaffe!
Så kan det låta. Men jag undrar ibland hur många som vet hur kommunen fungerar egentligen? Vad vet människor om hur vi tjänstemän arbetar och om vad som styr vårt arbete…?
När jag träffar människor privat, på tillställningar och i andra sammanhang, skojar ofta folk om mitt arbete. De brukar raljera om att vi kommunala tjänstemän bara fikar och har det trevligt hela dagarna och att vi lyfter bra lön för det.
Det är ju sant att det kan bli många möten och mycket kaffe ibland. Men vi sitter ju inte där och pratar väder och vind eller om sånt man pratar om i fikarummet. Vi behöver faktiskt prata ofta och mycket, vi som arbetar i kommunen. Ibland kan det till och med kännas som om vi BARA har möten och som om vi inte hinner med något konkret arbete. Men riktigt så är det inte…
En kollega till mig sa en gång att vårt arbete är ”kristalliserad demokrati”. Vad han menade är helt enkelt att vi styrs av politikerna och de lagar som de stiftar. Det politiken vill med lagarna, det blir till konrket, kristalliserat, arbete hos oss i kommunen helt enkelt. I förlängningen är det alltså folkets vilja som styr vårt arbete alltså.
På lokal nivå, i kommunen där jag jobbar, kan en politiker lämna in en motion om något som han eller hon vill att kommunstyrelsen ska ta beslut om. Motionen tas upp på kommunfullmäktige där alla politikerna finns representerade, både styrande och opposition. Där bestämmer sig kommunpolitikerna för om de vill gå vidare med motionen eller inte.
Vill de gå vidare kan det hända att de behöver veta mer innan de fattar beslut. Då kan de sätta oss tjänstemän i arbete med att ta fram beslutsunderlag, det vill säga mer information om det som motionen handlar om. När vi har samlat ihop detta sammanställer vi informationen och lämnar den till kommunenpolitikerna som får läsa igenom innan de ska fatta beslut i nästa kommunfullmäktigemöte.
Om kommunfullmäktige bifaller motionen, det vill säga om de bestämmer sig för att motionen ska genomföras så ska den omsättas i verkligheten. Det ska bli som motionen föreslog. Då blir det återigen vårt jobb som tjänstemän att se till att det blir som politikerna beslutat. Som kollegan sa, ”kristalliserad politik”.
Det finns mycket löpande arbete som kommunen gör. Äldreomsorgen och barnomsorgen är två exempel, gatuskötsel och sophämtning är två andra områden. Alla verksamheter som kommunen har ansvar för styrs av olika lagsamlingar eller lagstiftningar.
Så även om det verkar finnas de som tror det så kan inte vi tjänstemän göra som vi vill, vi måste följa lagen. Vi styrs av lagstiftning och allt ska dokumenteras så att det inte uppstår tvivel om den saken. Våra dokument är offentliga handlingar också, (med vissa undantag när vi måste sekretessbelägga). Det innebär att de kan begäras av vem som helst, men oftast är det journalister som vill läsa och granska vårt arbete. Hittar de oegentligheter kan det bli en och annan artikel. Därför är det jätteviktigt att vi följer rutiner och dokumenterar.
Ibland kan lagar och regler vara snåriga och svåra att begripa och då kan det bli fel om man inte vet hur man ska göra. Det gör att vi tjänstemän går på seminariedagar och workshops där vi har ännu fler möten och dricker ännu mer kaffe. Men när vi gör det lär vi oss samtidigt mer om hur vi ska tolka lagstiftningen till exempel. Vi lär oss också av kollegor från andra kommuner. Det hjälper oss kommunala tjänstemän att tolka lagarna på samma sätt i hela landet. Det blir kanske inte alltid så, vilket journalister brukar vara duktiga på att nosa reda på, men ambitionen är att det ska vara så att vi tolkar lagen på samma sätt.
Ibland när jag ser intervjuer med kommunala tjänstemän på tv kan jag tycka att det verkar som om journalisten inte är påläst alls i hur kommunens arbete fungerar. Då kan jag känna medlidande med min kollega som blir grillad av frågor som han eller hon egentligen inte kan svara på. Vi är ju ofta många i kommunen som jobbar med samma ärende och det sker i vissa givna steg. Arbetet måste följa en viss rutin. En enda av oss kan därför ibland ha svårt att stå till svars för helheten, hur det blev. Men så tänker jag att journalisten utgår från sina tittares kunskapsnivå och då kan jag inte låta bli att undra om folk i allmänhet är så dåligt pålästa att de vill ha svar på sådana frågor…?
Bli först med att kommentera