Länsstyrelsens svar om planen för kanalen

”Kanalens potentiella värde som faunapassage behöver utredas och alternativa lokaliseringar av odlingsverksamheten måste utvärderas och redovisas.”
Så skriver Länsstyrelsen i sitt yttrande angående förslaget om ny detaljplan vid Forshaga kanal.

I yttrandet skriver Länsstyrelsen att de ställer sig positiva till att bygga ut odling av öring och lax. Det främjar både fiske och fiskhälsa, skriver de. Det är även positivt om området kan användas som besöksmål. Men sedan kommer en rad förbehåll. Till exempel skriver de att det finns en värdefull potential i kanalen eftersom fisk som vandrar norrut skulle kunna ta den vägen. Den potentialen skulle försvinna om kanalen fylls igen. Enligt både svensk lag och EU-lag krävs så kallade faunapassager, eller så kallade fiskvägar, vid kraftverket i Forshaga. Det finns inga idag.

Länsstyrelsen skriver vidare att det saknas alternativa platser för placering och lokalisering.

”Möjligheterna att inrätta faunapassager vid kraftverket är ännu inte närmare utredda och det får med hänsyn till hur det ser ut på platsen – med bl.a. byggnader och förorenad mark – anses föreligga en viss osäkerhet var och hur passager kan inrättas. Den kanal som Fortum avser att fylla igen framstår dock som ett möjligt alternativ att ta i anspråk för inrättande av en faunapassage.” I ett projekt som fått namnet Vänerlaxens fria gång föreslogs det att kanalen skulle kunna fungera som en passage.

Kulturmiljö
En igenfyllning av kanalen skulle även påverka områdets kulturhistoriska värde negativt. Forshaga kanal finns med i kommunens kulturmiljöprogram och det gör att den i stället bör bevaras, skriver Länsstyrelsen.
”Kanalen påminner om Klarälvens betydelse som transportled både för trafik och flottning samt visar på den ingenjörskonst som möjliggjorde en utveckling av transportleden. Anläggningen utgör en stor del av de upplevelsevärden som platsen besitter och som kan upplevas via den kulturstig som följer kanalen och som kommunen har skyltat upp.”

Natura 2000
En fiskodling kan utgöra en smittorisk för den vilda laxen som finns i älven. Den odlade laxen kan även sprida sina gener till den vilda. Därför gör Länsstyrelsen bedömningen att det även krävs en prövning enligt Natura 2000. Enligt miljöbalken ska alla verksamheter som kan skada ett Natura 2000 ha tillstånd och då måste en sådan prövning göras innan verksamheten får starta.

Strandskydd
I detaljplanen skriver Forshaga kommun att området är industrimark och att det därför inte har någon betydelse för strandskyddets syften. Men eftersom det finns potential i kanalen som faunapassage så ifrågasätter Länsstyrelsen om det finns skäl nog att upphäva strandskyddet för kanalen och marken intill.

Förorenad mark
I kommunens planbeskrivning står att det inte finns några belägg för att marken skulle vara förorenad på östra sidan. En undersökning som genomförts vid kraftstationen 2004 används som grund till det påståendet. Men Länsstyrelsen skriver att området på östra sidan inte har ingått i någon markundersökning och att det har förekommit verksamheter där som mycket väl skulle kunna ha förorenat marken. Det innebär att en undersökning måste göras först.

Länsstyrelsens yttrande är inget förhandsbesked. Det finns ett antal frågor som behöver utredas först innan Länsstyrelsen kan ta ställning till detaljplanen för området kring Forshaga kanal.

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons



Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.