Akupunktur betyder nålstick, om man översätter det ordagrant. Att sätta nålar på specifika punkter på kroppen för att lindra smärta och behandla sjukdom är en gammal traditionell behandlingsform som har sitt ursprung i Kina. Ingla Edhlund driver Sund Hälsa i Deje och en av hennes patienter är Ewa Gunnarsson från Munkfors.
Ewa Gunnarsson fick en hjärnblödning kort efter sin 50-årsdag som gjorde henne halvsidigt förlamad. Det förändrade hennes liv drastiskt. Till att börja med blev hon sittande i rullstol och behövde hjälp med det mesta. Hon har fått mycket hjälp av sin familj och hon har fått bra rehabilitering på Torsby sjukhus. Dessutom har hon besökt Ingla i Deje regelbundet. Idag sitter hon inte längre i rullstol. Hon går med stöd av en krycka och klarar mycket praktiskt, vardagligt själv.
Ewa har hela tiden satt upp små mål som hon ska nå. På det viset har hon stegvis blivit allt bättre och bättre. Eftersom hon och hennes man tycker om att åka motorcykel har målet varit att kunna åka med på den.
– Nu har jag inte så mycket kramper kvar. Det är borta nästan alltihop. Nu har jag börjat med lite annan gymnastik för benet för att jag ska kunna komma upp på motorcykeln själv. Förra året fick jag hjälp upp, nu ska jag klara av det själv. Nästa år ska vi åka till Nordkap och då måste jag klara detta själv, säger hon.
– Ja jag kommer ihåg när du kom hit och hade varit ute och åkt första gången efter hjärnblödningen på motorcykeln. Det är en del av charmen för mig att jag fått lov att följa dig, säger Ingla.
Lokalen som Sund Hälsa håller till i ligger i centrala Deje, på Bryggerigatan. Det finns två behandlingsrum, ett litet pentry och stolar runt ett bord där besökare kan sitta. Ingla går in i ett av behandlingsrummen och Ewa följer med. Där inne står en säng som Ewa får lägga sig till rätta på. Ingla tar en handduk och lägger den över hennes mage innan hon tar av strumporna och drar upp byxbenen en bit. Sedan plockar hon fram de små nålarna och börjar placera ut dem. Några i hårbotten, några i öronen, några på händerna och armarna. Så slutligen några på benen och fötterna.
Ingla fokuserar på Ewas högra fot först. Det är samma sida som förlamningen sitter. Hon klämmer samtidigt som hon håller i nålarna som sitter på foten, en efter en. Sedan ber hon Ewa lyfta benet upp mot taket. Ewa grimaserar lite och efter en stund börjar benet rycka lite lätt.
– Det känns i benet, säger hon. Det drar och det lever rullan, men det gör ont gott och det är värt det.
– Vi väcker liv i ett nervcentra i hjärnan, säger Ingla. Förut kunde hon inte röra på alla sina tår. Men det kan hon nu. Jag vill att du rör på alla tårna nu Ewa, säger Ingla och när Ewas tår rör sig blir Ingla strålande glad och tycker att det är bra jobbat.
Det har hänt att benet har börjat leva sitt eget liv i bilen när Ewa har varit på väg hem efter en behandling hos Ingla.
– Det är kroppen som fixar det själv, Ewa har inget med det att göra alls, säger Ingla.
När Ingla börjar bearbeta fingrarna på Ewas högerhand så får hon börja med att räta ut dem. Ewas högerhand är knuten och hon håller armen böjd över överkroppen. Ingla rätar även ut armen så att den blir rak. Hela tiden småpratar hon med Ewa. Hon ber henne röra tummen och den rör sig lite trevande.
– Det känns i armen när Ingla rätar ut den. Det är kanske som träningsvärk, det gör ont gott, säger Ewa.
– Jag har satt nålar i Ewas huvud som talar om för kroppen att vi ska börja jobba med armen. Det är arm- och bencentrat om vi jobbar med, säger Ingla.
Cicci Wik
cicci.wik@forshagadejenytt.se
Faktaruta om akupunktur
Ordet akupunktur kommer från två latinska ord, acus som betyder nål eller spets och punctura som betyder stick. Det är en mångtusenårig behandlingsmetod mot smärta och sjukdom som har sitt ursprung i Kina. Den kom till Europa redan på 1700-talet men det var inte förrän 1984 som den blev godkänd i Sverige som behandlingsmetod. Behandlingen går ut på att sticka sterila engångsnålar genom huden. Det ska göras på punkter som enligt gammal kinesisk tradition ger önskad effekt. Det uppnås genom att nervtrådar stimuleras på dessa punkter. Det är inte helt vetenskapligt fastställt vad som egentligen händer i kroppen. Men forskare tror att kroppens självläkande endorfiner kommer igång vid akupunktur. Det lindrar smärta vilket även kan underlätta för kroppen att själv bota eventuella sjukdomstillstånd. Nålarna kan sättas där smärtan finns men även på ställen långt ifrån och det kan vara allt från fem stycken till tolv. De får sitta i 20 till 30 minuter innan de tas bort.
Källor: Wikipedia och 1177.se
Artikeln har tidigare publicerats i Värmlandsbygden.
Bli först med att kommentera