Helena och Calle tränar bruksridning

Calle är fjordhäst, han och hans matte Helena Österberg bor i Stormon mellan Skived och Östra Deje. Den här onsdagen har han fått åka transport till Kils Hästcenter för att träna bruksridning.
– Det är jättekul att vara med här, det tycker både jag och Calle, säger Helena efter att hon har lastat ur honom ur transporten. 

I Calles papper står det att han heter Yxnavalls Calvados men det blir enklare att kalla honom Calle. Just den här dagen har han fått åka transport ganska mycket eftersom han och Helena har varit och provat ut en ny sadel. Calle är hennes första egna häst.
– Ja jag har ridit till och från sedan jag var liten, med långa uppehåll på flera år ibland. När jag inte har haft hästar i mitt liv så har jag saknat dem. Under åren har jag haft häst på foder och jag har delat häst med en kompis, säger Helena.

Kils Hästcenter ligger på Hannäsudden, norr om Kil. Anläggningen drivs av tre hästföreningar, Wermlands Körsällskap (WKS), Glaumur islandshästförening och Värmlands läns Fjordhästförening (VLFF). Helena är medlem i Fjordhästföreningen och hon tycker att möjligheten att få vara med och träna bruksridning i Hannäs är jättebra.

Calle och Helena
Samspelet mellan häst och ryttare är i fokus i bruksridning.

Bruksridning handlar om att öva samspelet mellan ryttare och häst. Övningarna handlar om precision, till exempel om att kunna vända på ett litet utrymme och det handlar om att stanna och stå still på en exakt punkt. På tävlingar rids 13 delmoment på tid, som att passera genom vatten, ta sig över en bro, över bommar, rygga (backa) i en vinkel och rida över en gatubrunn. Under just den här dagen får Calle och Helena bland annat träna på att ta sig mellan två koner i en snirklad bana, de får passera vatten och en övning som heter ”brygga”. Bryggan är en tänkt lastbrygga där ryttaren ska stiga av och leda hästen från en markering till en annan innan det blir dags att sitta upp igen. Calle stannade snällt vid första markeringen. Men sedan stod kan kvar och ville först inte flytta sig en millimeter. Helena fick övertala honom innan han följde med till märket för uppsittning.

Det var en handfull ekipage med i Hannäs. På plats fanns även Fjordhästföreningens ordförande Gun-Britt Johansson och hennes son Anders. Det är de två som har hand om övningarna.
– I andra delar av landet kommer det jättemånga till träningen i bruksridning men i vår del verkar det inte som om folk har förstått vilken nytta det finns i detta. Hästen ska ju kunna lita på sin ryttare till 100 procent. Bruksridning handlar om att använda hjärnan både på sig själv och på hästen, säger hon.

En övning handlar om att vända i ett trångt utrymme. Några längder av något som påminner om reglar ligger i en formation som lämnar ett någon eller några kvadratmeter yta i mitten.
– På tävlingar blir det fem minuspoäng om hoven kommer på dem, säger Gun-Britt.
Både Helena och de andra ryttarna provar på att vända där inne utan att hästen ska trampa på reglarna. Det visar sig vara väldigt svårt och hade det varit tävling hade det blivit många minuspoäng.

Calle och Helena
Calle och Helena tränade på att ta sig genom vattnet men Calle var skeptisk.

En av dagens sista övningar handlar om att först passera över en bro och därefter genom en vattenpöl. Bron gick bra, där följde alla hästarna med över utan att tveka. Men vattnet var vissa av dem lite mer skeptiska mot. Särskilt Calle.
– Han brukar gå runt små vattenpölar när vi är ute och rider hemma. Det här blir spännande att prova, sa Helena innan hon och Calle skulle försöka.
Väl framme vid vattenspegeln stannade Calle mot Helenas vilja och lyfte hoven för att plaska lite med hoven och studera vattnet. Sedan gick han med viss tveksamhet rakt genom. När samma övning skulle göras om i trav snek han runt vattnet i stället för rakt genom och Helena fick göra om många gånger. Men det var inte förrän han fick följa efter en av de andra hästarna i trav som han utan att tveka sprang rakt genom vattenpölen. Helena skrattade mest. Det här var ju ingen tävling och det var första gången Calle fick prova den här övningen.

Calle och Helena
Efter dagens övningar var det dags för fika. Självklart var hästarna med och Calle passade på att testa chokladmuffins.

Fakta
Momenten i bruksridning:
Vattenhinder eller presenning – ekipaget skall passera genom hela hindret i, hela dess längd, ej hoppa, stanna eller rygga.
Bro – Ekipaget skall passera över en bro! Ej stanna eller rygga etc.
Vändning i trångt utrymme– Ekipaget skall vända helt om åt valfritt håll inom en liten ruta, utan att nudda kanten!
Portar – Ekipaget skall passera genom en serpentinbana med portar utan att ha ned portarnas markeringar (ofta bollar på toppen av pinnar)
Skritta över bommar – 2-6 bommar, max 20 cm höga, placerade som solfjäder, i L- eller Z form. Nedriven bom ger 10 straff.
Rida över gatubrunn – Ekipaget skall skritta, utan halter eller ryggning genom en korridor och trampa på ett ”brunnslock”.
Halter – Hästens båda framhovar skall hållas mellan markeringar på marken under angiven tid.
Lydnadshinder – T.ex. ljudeffekter eller fladdrande saker skal passeras.
Ryggning i vinkel – hästen ryggas i vinkel inom markering!
Hoppning – ett till tre enkel hinder max 80 cm höga
Flytta föremål – flytta ett föremål från en stolpe till en annan
Brygga – Ryttaren sitter av vid markering på en ”lastbrygga”, leder hästen längs med bryggan och sitter upp igen från en annan markering på bryggan.
Trav genom korridor – Trava så rakt man kan genom en ca 20 m lång avsmalnande ”korridor” (spånmarkering på marken)

Syftet med bruksridning:
Alla hästraser kan delta! Syftet med bruksridningen är att utbilda ryttare och häst så att förtroende dem i mellan byggs upp så att de kan hantera olika situationer. Målet är att skapa förståelse för hur hästen fungerar vid god hantering med bra hästmannaskap. Hästen skall lära sig lita på och lyda sin ryttare! Kul komplement till din vanliga träning, i ett lugnare tempo!
Källa: juf.se – Jordbrukare Ungdomens Förbund 


 

Artikeln har publicerats i Värmlandsbygden! 

Tidningen kommer ut en gång i veckan, på fredagar oftast. Den har en sida för varje kommun i Värmland och fokus ligger oftast på landsbygd och folket som bor och lever där.
En prenumeration är ingen dyr affär!

Vill du köpa ett lösnummer så finns den på Cåpa Spel&Café i Forshaga centrum.
Här kan du läsa var du kan köpa Värmlandsbygden i Värmland!


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.