Antalet asylsökande minskar och då flyttas flyktingar från andra boenden för att fylla Migrationsverkets egna boenden där antalet lediga platser ökar.
– Vi har precis fått veta att Migrationsverket avser att flytta de kvarvarande flyktingarna på Camp Graninge i Molkom.
Migrationsverket har nyligen beslutat att alla anläggningar med ett avvecklingsavtal ska tömmas senast den 15:e augusti 2016.
– Vi kommer i första hand att erbjuda boende platser med självhushåll i våra hyrda lägenheter och kollektiva boenden, säger Kenneth Karlsson, tillförordnad chef för boendesekretariatet.
– Detta kom som en överraskning för oss då vårt nuvarande avtal löper ut den 20 september 2016. Enligt vår tidigare dialog med Migrationsverket så skulle detta avtal kunna ersättas med det ramavtal vi blivit beviljade, skriver Graninge Kulturcenter.
Konsekvensen för Graninge Kulturcenter blir ett glapp då det inte bedrivs någon flyktingverksamhet alls innan ramavtalet kommer på plats.
– Vi har även fått veta att ramavtalsupphandlingen överklagats till förvaltningsdomstolen vilket innebär att den ursprungliga tidsplanen för ramavtalen förskjuts.
Migrationsverket skriver på sin hemsida att de kommer att i största möjliga mån ta hänsyn till de boendes individuella situation när beslut om flytt ska tas. Familjer med barn i skolåldern ska om möjligt erbjudas ett nytt boende innan skolan börjar i augusti.
– Vi har i dagsläget 75 flyktingar på boendet som kommer att flyttas till olika delar av Sverige, vilket är beklagligt då vi har 26 barn som går i skola i Molkom och tio som har praktikplatser i närområdet, skriver Graninge.
Det pågår även en rad med integrationsprojekt i Molkom där flyktingarna är involverade. Till exempel bedrivs odlingsprojekt, svenskundervisning, dans, skapande verksamhet för barn och ett projekt med namnet ”Kvinnlig kreativ mötesplats”.
– Vi har även regelbundna verksamheter i samarbete med våra volontärer och faddrar som nu får ett abrupt slut, skriver Graninge Kulturcenter vidare.
Molkoms kulturförening och hembygdsföreningen har även planerat en multikulturfestival i Molkom. Meningen är att de boende på Camp Graninge skulle få möjligheten att dela med sig av sin kultur ex. mat, dans, folkdräkter, musik med mera. Nu blir det svårt att genomföra festivalen.
Arbetet ska göras stegvis och ska vara klart till den 20 september. Första steget är att avsluta de förtätningsplatser som inrättades i höstas, då Migrationsverket ökade antalet sängplatser i befintliga boenden.
Nästa steg är att lämna tillfälliga asylboenden som drivs av leverantörer med avtal tecknade inom två av de direktupphandlingar som gjordes under 2015; nummer 11 och 14. Inriktningen är att människor i dessa boenden erbjuds nya platser till den 15 augusti respektive 10 september.
– Vi har stor förståelse för att sökande tycker det är tråkigt att flytta. Många har skaffat sig nätverk där de bor just nu, och då förstår jag att det känns jobbigt att flytta. Samtidigt kan vi inte ha kvar alla upphandlade boenden när vi har så många egna lediga platser, avslutar Kenneth Karlsson.
I Forshaga har Migrationsverket en annan sorts avtal med entreprenören som driver flyktingboende. Idag finns inga besked om flytt för flyktingar som bor i Forshaga kommun.
Fakta
Förtätningsplatser: Det finns avtal om sammanlagt 5166 förtätningsplatser. I dagsläget används knappt 1500 av dessa platser.
Platser i direktupphandling 11: Inom avtalet finns 1411 platser. I dagsläget används ca 790 platser. Avtalet gäller till och med 20 september 2016.
Platser i direktupphandling 14: Inom avtalet finns 4639 platser. Av dessa används cirka 4160 platser. Avtalet gäller till och med 20 november 2016.
Källor: Graninge Kulturcenter och Migrationsverket
Bli först med att kommentera