Far och dotter driver Rustikunik

Finns i gamla brandstationen

I ett och ett halvt år har Rustikunik Design varit inrymt i garaget hos Tommy Grankvist i Skruvstad men sedan några veckor tillbaka finns de i Forshaga med visningsrum och snickeri.

De senaste veckorna har de jobbat dygnet runt för att få allt klart. Det har byggts visningsrum, satts upp skyltar och fixats.

– Det har varit tufft och det tar tid från själva tillverkningen, berättar Tommy.

Invigningen hölls i slutet av oktober och den nya lokalen var full med folk. Invigningen var en succé minst sagt.

Under en rad av år har Tommy drivit Grankvist kommunikation, ett företag som föreläst och hjälpt kommuner, företag och organisationer att synas i sociala medier.  Dottern Julia har under samma tid  bott i Stockholm och läst till hälsopedagog. När hon flyttade hem till Värmland hade Tommy behov av kompetens i sitt företag och Julia började jobba tillsammans med honom.

Men då handlade det om kommunikation. Var kommer Rustikunik in i bilden?

– Jo, pappa hade tillverkat ett bord eftersom mamma ville ha ett nytt och det blev så bra att han sålde det på blocket, säger Julia och skrattar.

Det blev alltså så bra att fler blev intresserade och för ett och ett halvt år sedan bestämde sig Julia och Tommy för att  satsa på att bygga upp ett varumärke. Och det har gått bra varför de nu skaffat sig visningslokal och större snickeri i Forshaga.

rustikunik-5730Varför Forshaga?

– Det var här den bästa lokalen fanns, jag bor i Karlstad, Tommy i Skruvstad men har sommarstuga härintill. Då det passade bra helt enkelt., berättar Julia.

Det är främst bord det handlar om, stora och små, matbord, soffbord och avställningsbord.  Dessutom tillverkar man hyllor. Från början stod man för hela tillverkningsprocessen men nu har man lagt ut benen på legotillverkning hos en firma i Munkfors.

De marknadsför sig såklart via facebook.

– Vi tror ju på det därför är vi rätt hårda på facebook. Alla befinner sig ju där, säger Julia.

– Vi använder facebook som en typ av produktkatalog. Kunderna som köper skickar bilder som vi lägger ut, det blir som en vänklubb, en dialog  mellan kunderna, exempelvis om hur man kan designa sitt hem med våra möbler.

Det är Tommy som är snickaren, även om Julia hjälper till när och om det behövs. Annars är det hon som sitter med kundkontakter, administration och facebook. Just kundkontakterna är viktiga, eftersom det är unika möbler med många enskilda val kring utseende, färg och ytbehandling.

–  Möbeln blir lite som en egen människa, förklara Julia och tillägger att det under varje bord skrivs en berättelse om den unika möbeln under bordsskivan.

– Det blir en själ och personlighet i möblerna och kunderna uppskattar att köpa en unik produkt som de vet varifrån den kommer.

rustikunik-5733För Tommy och Julia handlar det inte så mycket om att snickra hela dagarna. Nej, det handlar mer om att bygga upp ett varumärke, en design för framtiden. Ett alternativ till de stora aktörerna.

– Det ligger i tiden just nu att man vill veta något om möbeln man köper, att den är personlig. Det är därför vi attraherar kunderna, tror Julia Grankvist.

Text och bild: Mari Nälsén

 

Reportaget har även publicerats i Värmlandsbygden.


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.