Tovningscirkel

I en verkstadslokal i ett industriområde i Forshaga är aktiviteten i full gång denna lördag. Men det är inte den ordinarie verksamheten som är igång. Verkstaden har blivit en ullverkstad just den här dagen. Det är Cissi Leibring som har förvandlat lokalen till tovningsverkstad. Ullen ska bli både bruksföremål och prydnadssaker är det tänkt.

Fåren är närvarande i alla kvinnornas vardag på ett eller annat sätt. Cissi själv äger en gård i Skived där hon håller får. Christina är månskensbonde och på hennes gård finns en flock får. Betty har också får på gården i Löved där hon bor och Mia Alm och hennes dotter Maya Månskog har får som finns intill stallet där de har sina hästar. Att arbeta med ull från fåren är både till nytta och till nöje. Fåren ska klippas och då blir det mycket ull. Att tova och tillverka allt från dukar till nyckelpigor är roligt. Det märks att kvinnorna i lokalen tycker att det är kul.

På vardagarna arbetar Cissi och hennes man Mikael tillsammans. De driver företaget Skogsplåten AB som gör tak- och plåtarbeten. De äger även skog och på Sörgården i Skived finns det får och hästar.

I plåtverkstadens bakre regioner finns idag en provisorisk gårdsbutik med både fårskinn, textilier och teer från Nepal. På gården i Skived har paret både får och hästar och där finns även en lokal som snart är en färdig gårdsbutik. I väntan på att den ska bli klar har Cissi valt att ha en liten och provisorisk butik i verkstadslokalen.
– Det får ta sin lilla tid att bli klar i Skived, vi har inte bråttom och ibland får man prioritera annat. Men gårdsbutiken är på gång och snart är det klart, säger hon.

Ullverkstaden började som ett hobbyprojekt. Att arbeta med ullen är både roligt och rogivande säger Cissi och att kunna använda ullen från fåren på gården känns bra, säger hon.
– Nu har vi blivit en studiecirkel i Vuxenskolans regi. Det är bra för då får vi försäkring och så ingår vi i deras utbildningskatalog. Varje gång vi samlas skriver vi närvarolistor som vi lämnar in till dem, säger hon.

I den stora verkstadshallen finns några bord som normalt används för plåtarbete. Men idag har de fått vaxdukar i glada färger och de fem kvinnorna är i full gång med att bearbeta ullen. Vid ett av borden står Mia Alm och vevar på en maskin med ett stort och ett litet hjul. Båda hjulen har piggar på samma sätt som en karda och de går ihop som två kugghjul. På ena sidan av maskinen ligger ull som ännu inte har bearbetats. Den har formen av vågiga slingor, som alla har olika nyanser. När den har fått passera genom kardningsmaskinen blir den fluffig som bomull. På andra sidan ligger en stor fluffig hög. Det är när den har den har fått den fluffiga, luftiga, formen som det går att tova med den. Med hjälp av såpa och varmt vatten formas ullen och blir till bland annat dukar, sittdynor, grytlappar, tofflor och figurer.

Att filta och tova ihop sig är naturligt för ull som material. Om du till exempel råkar tvätta ett plagg som är tillverkat i ull i för varmt vatten så krymper det och tovar ihop sig. Det känner du säkert till. Att det blir så beror på att fibrerna i ullen har små fjäll, epidermisfjäll. När ullen bearbetas med såpa och/eller varmt vatten öppnar sig fjällen och då hakar de i varandra. Det är den egenskapen hos ullen som utnyttjas när man tovar.

Men det är inte nödvändigt att använda såpa och vatten. Det går även att använda en nål. Då börjar man med att forma en tuss av torr ull som man sedan formar genom att picka i den upprepade gånger med en nål. På det sättet hakar ullens fibrer i varandra inne i tussen och kan formas. Betty som står vid ett av borden i verkstaden har tagit en tuss med rödfärgad, kardad ull, som hon format till en oval. Hon pickar med nålen i den och ovalen tar en allt mer fast form. När hon är nöjd med formen tar hon svart ull och lägger kring ena änden av ovalen. Sedan pickar hon med nålen så att det svarta täcker det röda och blir till huvudet på en nyckelpiga. Därefter fortsätter hon med att nåla dit prickar och en svart sträng som ska markera var vingarna delar på sig på ryggen. Hon skrattar åt sin skapelse och tycker att den blivit lite för oval.
– Det finns säkert någon nyckelpigeart om är så oval också, säger hon och får medhåll från de andra.

//forshagadejenytt.cvea.net/#!album-176

Text och bild: Cicci Wik

Reportaget har även publicerats i Värmlandsbygden.  


Detta reportage sponsras av:

Cvea(‘s Palle) Media AB 

TRYCK HÄR!
….till exempel visitkort, presentkort, affischer, tryck på kläder, utskrifter i flera format, på kuvert med mera…
Du kan även få hjälp med hemsidor och sociala medier, innehåll till din Facebooksida och/eller till din hemsida. Eller varför inte med bildbehandling och fotoutskrifter och mycket mer…. Allt inom text och bild helt enkelt! 

Storgatan 34
054-87 00 40
info@cvea.se


Vill du också synas på ForshagaDejeNytt.se ….?
Läs mer här >>


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.