Nu är vargjakten avslutad sedan ett tag tillbaka. Niclas Kilhage bor mellan Hällekil och Edeby i norra delen av Forshaga kommun. Han deltog i en skyddsjakt som pågick parallellt med licensjakten.
Det handlade om en varg som ställt till bekymmer för hund- och fårägare från Munkfors i nor till Skived i söder den senaste tiden.
Jaktlaget lyckades fälla en alfatik precis som planerat. Nu finns det önskemål om att även jaga alfahannen.
Att jaga är en livsstil för Niclas. Han brukar jaga allt från fågel och småvilt till älg.
– Men älgjakten är väl inte favoriten. Att sitta på pass en hel dag om inget händer är tröttande, då hittar du mig säkert sovande mot en trädstam någonstans, säger han och skrattar.
Nej, det är när Niclas börjar prata om att sitta på pass i månsken som han nästan blir lyrisk. Att sitta där en hel natt från åtta på kvällen till åtta på morgonen är något utöver det vanliga säger han.
– Ja det är nog lugnet och tystnaden blandat med spänningen som finns i om det ska dyka upp något vilt eller inte som är grejen. Att sitta där i sina egna tankar och bara låta tiden gå är nog det bästa jag vet, säger han.
I december kom ett besked från Högsta förvaltningsdomstolen i målet om den licensjakt som skulle ha skett 2016. Där gav man länsstyrelsen rätt. Det har blivit en del turer fram och tillbaka men nu kom alltså beskedet att jakten inte borde ha stoppats för ett år sedan. Samtidigt kom även besked om att licensjakten på varg 2017 inte heller skulle ställas in. Det innebar att det var fritt fram för jakt från 2 februari i år.
– Högsta förvaltningsdomstolens beslut känns mycket positivt. Licensjakt på varg har under en längre tid präglats av stor oenighet då olika domstolar gjort olika tolkningar och därmed kommit fram till olika utslag. Vi har därför välkomnat en prövning i högsta rättsliga instans för att få klarhet i frågan, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen Värmland.
Vargen är inget lätt jaktbyte, säger Niclas. Ofta har den koll på det mesta som rör sig i skogen där den befinner sig och samtidigt är den skicklig på att hålla sig undan. Det är därför snön är viktig när det gäller jakt på varg. Då kan jägarna se var den har gått och då blir det även lättare för jägare som deltar i skyddsjakt att avgöra vilken varg de fått upp ett spår på.
– Ja alfadjuren markerar revir på ett annat sätt än andra vargar. Det är inte lika viktigt under licensjakten. Men för oss som skulle hitta ett av alfadjuren så var det väldigt viktigt, säger han.
Under jakten i Brattforsreviret satte jägarna upp flera kilometer med så kallat lapptyg. Det är tråd med tygstycken som fladdrar. Vargar är vaksamma och skygga för det som är nytt och okänt för dem. De passerar inte lapptyget vilket gör detta till en effektiv metod att ringa in dem.
– Det är inte det lättaste att sätta upp ett lapptyg, men nu när det var så kallt var det i alla fall skönt att få röra på sig, säger Niclas.
Först tog sig de båda alfadjuren ur inringningen men på lördagen lyckades en jägare skjuta tiken norr om Olsäter. Strax innan sköts en ung hanvarg som var svårt angripen av skabb.
– Ja han såg bedrövlig ut. Det var ingen päls kvar förutom en liten tuss på svansen och han hade skadat sig också så han haltade. Det var nästan svårt att se att det var en varg. Det var bara huvudet som såg ut som en. Han liknade mest en hyena faktiskt, sa Niclas.
– Vargen var hårt angripen av skabb och varken länsstyrelsen eller polisen har någon anledning att ifrågasätta beslutet om att avliva vargen. Även denna kommer att transporteras till SVA för obduktion. Detta är rutin när stora rovdjur avlivas, skjuts vid licens eller skyddsjakt eller påträffas döda i naturen. Denna varg kommer inte att avräknas från licenstilldelningen i jaktområdet Brattfors, i enlighet med länsstyrelsens beslut om licensjakt på varg 2017, skriver länsstyrelsen i Värmland på sin hemsida.
Tiken som sköts under skyddsjakten hade också angrepp av skabb men inte alls lika illa.
– När en varg blir angripen av skabb, eller sjuk på något sätt blir de ofta ihjälbitna av de andra i flocken. Eller så jagas de bort från flocken. Det gör att de andra individerna inte blir smittade lika lätt. En fysiskt påverkad individ kan hota hela flockens överlevnad, det är så det fungerar i naturen, säger Niclas.
När det gäller vargarna i Olsäter, Munkfors så har jaktlaget som var med i skyddsjakten i området även uttryckt önskemål om att få jaga alfahanen. I Brattforsreviret, där det var licensjakt på varg, har fler vargar observerats och där ska spårningen fortsätta. Detta för att ge underlag för att begära ytterligare tilldelning så att fler vargar kan skjutas. Det säger Anders Olsson, biträdande jaktledare och vice ordförande för Jägareförbundet Värmland, till tidningen Svensk Jakt.
Text: Cicci Wik
Artikeln har även publicerats i Värmlandsbygden.
Bli först med att kommentera