Digital handel – hot eller möjlighet

Forshaga Marknad

Möjligheten att handla via internet har både för- och nackdelar för lokala butiker. Nu har ett projekt dragits igång som fått namnet ”Hållbar handelsutveckling i staden”. Anna Skinnargård har drivit Hudvårdssalongen i Forshaga under många år men nu har hon fått en tjänst i kommunen för att hålla i projektet. 

Anna har varit aktiv i näringslivet i Forshaga under många år på flera sätt. Förutom sin egen verksamhet i Hudvårdssalongen har hon bland annat suttit med i Forshaga Kvinnliga Företagarförenings, Älvornas, styrelse. Hon har också varit aktiv i Centrumföreningen. När hon fick frågan om hon kunde tänka sig att axla rollen som projektledare tvekade hon inte.

– Jag har arbetat aktivt i mitt yrke under väldigt lång tid, närmare bestämt 30 år, och kände att jag ville ha lite nya utmaningar. Dessutom brinner jag för att dela med mig av de erfarenheter jag samlat på mig under de år som jag drivit eget företag. Att få arbeta på näringslivsenheten på Forshaga kommun känns väldigt spännande och utmanande, och där får jag också möjlighet att utveckla andra sidor hos mig själv. Att kunna arbeta där på 50 procent, som jag gör, skulle inte vara möjligt om jag inte hade mina duktiga kollegor på salongen. Vi är ett fantastiskt team och stöttar varandra på ett bra sätt. Tack vare dem kan jag utvecklas som både arbetsledare och människa, säger hon.

Den nya tekniken och internet förändrar samhället på många sätt. Det gäller även våra konsumtionsmönster. Allt fler upptäcker att det mesta går att beställa på internet. Det berör butiker i både små och större samhällen. Men det öppnar även för nya möjligheter.

Anna Skinnargård driver Hudvårdssalongen i Forshaga och hon har varit och är aktiv i många sammanhang i näringslivet. Nu är hon projektledare hos Näringslivsenheten. Foto: privat
Anna Skinnargård driver Hudvårdssalongen i Forshaga och hon har varit och är aktiv i många sammanhang i kommunens näringsliv. Nu är hon projektledare hos Näringslivsenheten.
Foto: privat

– Vi står inför en REVOLUTION när det gäller hur vi väljer att konsumera. Många är redan bekanta med det fenomenet att vi inte längre behöver besöka en butik för att göra ett inköp. Detta medför nya och stora utmaningar för den lokala handeln. Här gäller det att anpassa sin verksamhet och kanske börja spela på helt andra arenor. Projektet som jag arbetar med syftar till att göra våra företagare medvetna om den förändring vi står inför. Tack vare projektet kan vi erbjuda både kompetenshöjande seminarium och konsultationstid med experter på dessa områden. Vi vill ha vår lokala handel kvar och tack vare detta projekt kan vi på kommunen hjälpa till på ett fantastiskt generöst sätt, säger Anna.

Det finns 650 företag i Forshaga kommun idag som är verksamma inom flera olika branscher. Så står det på kommunens hemsida. De största arbetsgivarna är kommunen själva med sina 950 anställda och det företag som har flest anställda är Stora Enso. Där arbetar ett hundratal. Sedan finns det många små företag med 1-10 anställda.

Kommunens näringslivsenhet brukar arrangera företagsfrukost där det ofta finns möjlighet att lyssna till en föreläsare eller liknande. Det finns även ett näringslivsråd där kommunens politiker och tjänstemän deltar tillsammans med representanter från företagen i kommunen.  Anna tror att de forum och mötesplatser som kommunens näringslivsenhet erbjuder de lokala handlarna är viktiga.

Det handlar om att mötas och få chansen att utvecklas och växa tillsammans. Något som är mycket viktigt för det lokala näringslivet, tror hon. Många skulle kanske se den digitala handeln som en dödshot för handeln i butiker. Men det behöver inte vara så. Idag finns det många som både säljer i butiker och som samtidigt har till exempel en Facebooksida som erbjuder kunder varor på postorder.

– Jag är en obotlig optimist och vill gärna tro att framtiden ser ljus ut. Jag tror att de forum och mötesplaster som näringslivsenheten erbjuder är ett bra bidrag och att det blir affärer när företagare får chans att mötas. Det leder till att företagen får möjlighet att utvecklas och växa.  Jag tror att det är tillsammans man skapar drivkraft. Vikten av att samarbeta blir tydlig när man ställs inför nya utmaningar. Att ha förståelse för varandras situationer skapar ett ödmjukt och starkt näringsliv, det är vad jag tror!

Text: Cicci Wik
Bild: privat

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.