Musikquiz finns överallt i landet, både ute i kroglivet och på flera andra platser. Den som vill kan även hitta eget quiz till festen eller varför inte till bilresan. I våra trakter, i Forshaga kommun, kan den som vill quizza året runt. På vintern i Folkets Hus i Forshaga och i Deje Kulturhus och på sommaren i Folkets park i Forshaga och i Gamla Kraftstationen i Deje.
Ett quizlag kan ha sex till åtta deltagare och normalt brukar det vara mellan åtta och femton lag varje gång. Men det har hänt att det har varit ända upp till 24 lag när det är dags för quiz. Fredagen den 30 juni var det dags för Folkets park i Forshaga att bjuda in till quiz.
Det brukar finnas mat varje gång det är quiz och ”köket” öppnar en timma innan själva quizzet börjar. I parken brukar det bli grillad hamburgare och i Folkets hus tacobuffé. I Kulturhuset brukar det också bli tacobuffé. På Gamla Kraftstationen är köket öppet och där finns deras utbud med lite varierade rätter och fika. Strax före 18 anlände de första deltagarna i parken. Bänkar med bord stod uppradade under taket vid den gula längan. Luckan i väggen närmast dansbanan var öppen och där inne stod några ur Folkets parkföreningen redo att ta sig an quizdeltagarna. Här fanns grillade hamburgare med tillbehör och valfri dryck.
Just den här ljumma sommarkvällen, i Forshaga folkets park, var det nio lag som hade anmält sig. Varje lag får anmäla sig i förväg genom att ringa ett nummer eller skicka mejl till en e-postadress. Det brukar vara annons i det lokala annonsbladet och det blir ofta marknadsföring på Facebook inför varje tillfälle. Där finns information om hur man anmäler sig. Normalt brukar det bli två quiz i månaden, ett i Deje och ett i Forshaga.
Det är inte bara i Forshaga som quiz är populärt och söker man på Internet hittar man många gratis quiz som bara är att ladda ner och använda på fester eller när det blir långa bilfärder. Ett bra quiz ska vara både svårt och lätt och det ska innehålla musikfrågor från många genrer och över flera decennier. Det finns rena 80-, 90- eller 70-talsquiz och det finns quiz som bara handlar om en viss genre.
Många av deltagarna på quizzen i Forshaga och Deje återkommer varje gång det är dags. Flera av deltagarna känner varandra väl vid det här laget och har tävlat mot varandra många gånger nu.
– Det är jättekul att quizza. Vi brukar vara med så ofta vi kan, säger en av deltagarna.
– Ja, det här är verkligen kul, svarar en annan.
Ofta är quizzet uppdelat i två avdelningar med en paus emellen. I pausen rättar quizmastern del ett och när del två är slut stannar deltagarna kvar och väntar, ibland med stor spänning, på resultatet. Att rätta på plats, i realtid, är ett sätt att utesluta fusk. Att fuska är inte populärt men svårt att utesluta helt. I början, innan varje quiz, brukar quizmastern berätta att mobiltelefoner är förbjudna. Sedan finns det alltid de som vill vinna på fusk ändå. Att Googla fram svaren, till exempel, ses inte med blida ögon av de andra deltagarna så när det har förekommit så brukar någon berätta det för quizmastern.
Några avdelningar som ofta förekommer är ”intro” och ”röda tråden”. När det handlar om intron så menas början på en låt. Det kan vara allt från bara några sekunder till en halv minut av låten. Då gäller det för lagen att känna igen tonerna och identifiera både låt och artist eller band. I den ”röda tråden” spelas flera olika låtar där det gäller att hitta en gemensam nämnare. Det kan vara allt från ord ur texten till namn på band eller artister som förekommer. Fyra eller fem låtar ska ge tillräckligt mycket ledtrådar för att laget ska kunna lista ut vad den röda tråden är.
När resultatet är klart börjar ofta quizmastern med att läsa upp lagnamn och resultat nerifrån. Alltså det lag som kom sist läser de upp först. Alla får applåder. Det är en sportslig sed.
Text och bild: Cicci Wik
Artikeln har tidigare publicerats i Värmlandsbygden.
Bli först med att kommentera