Klarälvsloppet – för motionärer och elit

I september blir det dags för Klarälvsloppet. Loppet ska gå på Klarälvsbanan, nio mil bilfri asfalt som skär rakt genom Forshaga kommun. Där tågen en gång fraktade råvaror och där rälsbussarna fraktade resenärer, där blir det tävling i rullskidor och i cykel.  

Tanken är att det ska bli världens största rullskidtävling. Till premiären i år är målet att 3 000 tävlande ska anmäla sig. Men 2019 räknar arrangörerna med att den summan ökar till 30 000.

Klarälvsbanan var förr en smalspårig järnväg men nu är banvallen i stället en vacker cykelväg som går genom skog, förbi åker och äng och sjöar. På sin väg skär den rakt genom Forshaga kommun och utmed banan får den som cyklar eller åker inlines uppleva både samhällen, natur och djur. Banan invigdes 2005 med pompa och ståt och idag är det många som tar sig en motionstur utmed cykelbanan. För den som vill cykla eller vandra ännu längre så går det att fortsätta utmed Klarälvsleden som sträcker sig till Sysslebäck i norra delen av länet.

NKLJ-banan byggdes från början som en 180 mil lång smalspårig järnväg. NKLJ stod för ”Nordmark – Klarälvens Järnvägar” och järnvägen byggdes i slutet av 1800-talet. Den gick från Skoghall, på Hammarö till Munkfors, Hagfors och Filipstad. Det var Uddeholmsbolaget som var huvudägare av järnvägen som användes både till persontrafik och till att frakta råmaterial och varor till och från indutstrierna längs järnvägens sträckning. Det var en viktig transportsträcka men i takt med att lastbilarna tog över lades banan ner från 50-talet och framåt och på 80-talet plockades rälsen bort bit för bit.

Idag är det sex kommuner som tillsammans ansvarar för bland annat Klarälvsbanan och Klarälvsleden. De ansvariga är Hammarö, Karlstad, Forshaga, Munkfors, Hagfors och Torsby kommuner.

Det var i samband med Vasaloppet, i mars, som nyheten om planerna på Klarälvsloppet släpptes och blev offentlig.
– Det känns så klart helt fantastiskt att äntligen få presentera Klarälvsloppet för omvärlden, det har varit en lång resa från vision till verklighet men nu är vi där. Gör vi allt rätt de kommande åren kan Klarälvsloppet bli världens största skidtävling på sommaren, sa Klarälvsloppets vd Glenn Olsson.

Idrottsföreningar i de kommuner där loppet passerar kommer att engageras. Medlemmar kommer att få vara med som funktionärer. En av de föreningar som kommer att hjälpa till är Forshaga IF.

Klarälvsloppet kommer att bestå av två delar, ”Roller Ski 90K” kommer att bli Sveriges längsta rullskidlopp i klassisk stil. Deltagarna kommer att vara både elit, motionärer och nybörjare. Loppet går av stapeln lördagen den 30 september och enligt arrangören är detta en perfekt upptakt för alla som satsar mot vinterns långlopp.

 

SISU-loppet
SISU-loppet arrangerades mellan Deje och Forshaga i samband med ForshagaFestivalen.

Den andra avdelningen har fått namnet ”Bike 90K”. Det handlar om en cykeltävling där fokus kommer att ligga på naturupplevelse och utmaning och inte så mycket på rafflande spurtdueller och pallplatser. Loppet kommer att genomföras söndagen den 1 oktober och det är till för motionärer och nybörjare som vill ha utmaning i sin träning.
– Förutsättningarna och miljön som loppen kommer att gå i är mycket bra och blir unikt i sitt slag. 90 km bilfri asfalt är en häftig arena för både publik och deltagare. Fortfarande återstår mycket jobb fram till september, bland annat ska idrottsföreningar längs Klarälvsbanan engageras i funktionärssamarbeten den närmaste tiden, säger Klarälvsloppets tävlingsledare Johan Engberg.

I maj släpptes nyheten att tre av världens bästa team i rullskidåkning har anmält sig. Det är Team Santander, Team United Bakeries och Lager 157 Ski Team.
– Fantastiskt kul, det sätter nivån direkt från början på denna satsning, jag är faktiskt förvånad över all positiv respons vi möter kring Klarälvsloppet. Att få världseliten i långlopp till start var ett delmål på vägen och nu är vi där säger Klarälvsloppets vd Glenn Olsson.

Text och bild: Cicci Wik

Artikeln har tidigare publicerats i Värmlandsbygden. 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.