Slottet är en vacker gul byggnad med vita knutar, snickarglädje och torn som ligger ganska nära campingen och fabriksområdet. Det ägs idag av Forshaga kommun. Men från början var det en disponentbostad. Nu finns det planer på att bygga ett boende i slottsparken och själva huvudbyggnaden kan också komma att byggas om.
Kommunstyrelsen har inte fattat beslut om att börja bygga. Inte än. Men utredningen ska fortsätta och det ska även undersökas om det går att bygga om själva Slottet. Underlaget som kommunstyrelsen har tagit del av för att kunna fatta beslut har en arbetsgrupp har tagit fram. I arbetsgruppen har representanter från en arkitektfirma, ett byggbolag och från två kommunala förvaltningar, Vård och omsorg och Kommunteknik och service, varit med.
– Vi har tillsammans arbetat fram ett förslag till boende i slottsparken vid Slottet. Förutsättningarna har varit att behålla så mycket som möjligt av nuvarande miljö samt träden. Nästa steg är att få fram en första kalkyl samt politiska beslut om att bygga boendet i slottsparken samt att påbörja Fas 1 i partneringprojektet. Detta innebär att en projektering startas efter årsskiftet 2017/2018 och kalkylen förfinas. Beslut om fas 2 ska tas av kommunstyrelsen i slutet av mars 2018 och en preliminär byggstart i april 2018, skriver Kent Nilsson, Forshaga kommun, i en tjänsteskrivelse.
Men det är inte alla som tycker om kommunens planer. Tidigare kommunalrådet Angelica Rage var nyligen kritisk på Facebook.
– En kommun ska vara varsam om sina kulturmiljöer. Slottet i Forshaga kommun borde kunna användas till många olika aktiviteter och parken likaså. Det går att sätta hiss i huset( andra klarar det) och bevara parken som en oas för alla kommuninvånare, skrev hon.
Det blev flera kommentarer till Angelica Rages ord om Slottet. De allra flesta tycker att byggnaden och parken bör tas till vara och användas på andra sätt än till LSS-boende.
– Slottet har en stor potential att bli något att visa upp för allmänheten. Vi har en hel del brukshistoria i vår kommun som säkert skulle fungera som utställningmaterial på Slottet.
Kan man dessutom återställa ”slottsparken” alternativt anlägga en ny, där man kan sitta och fika vore säkerligen trevligt, skriver Peter Lingman som representerar det lokala partiet, Kommunens Bästa, i kommunfullmäktige.
Inger Stenström har arbetat som ”slottsfru” under många år och hon tycker om huset.
– En fantastisk arbetsplats har det varit för mig i 19 år, skriver hon.
Huset har två våningsplan som kommunen idag använder till intern konferens- och utbildningsverksamhet. Genom åren som gått har det även varit vandrarhem under en period och även Telia har nyttjat huset liksom olika externa gymnasie- och vuxenutbildningsverksamheter. Högst upp i huset finns en takvåning med etage som används som kontorslokaler.
Från början var det ett antal disponenter som bodde i Slottet. Då var hela huset en enda bostad. Senare delades det upp i två bostäder för tjänstemän som arbetade på fabriken. På första våningen var det ingång på gaveln som är närmast älven till båda lägenheterna. Det går en ståtlig stentrappa upp till dörren där. De båda tjänstebostäderna fanns på varsin våning. I trappan upp mot andra våningen hänger några gamla bilder på hur slottet sett ut tidigare. Den långsida som vetter ut mot baksidan pryddes förr av två balkonger och den nedersta hade en svängd trappa ner i trädgården. Men den är borta idag.
Då tjänstemännen bodde i huset hade de en heltidsanställd man som såg till att det fanns ved och dricksvatten. Slottet var tidigt med indraget vatten, det är ju inte så långt till älven. Men det vattnet var inte drickbart. Det fanns kakelugnar i nästan alla rum och vedspisar i köken. I badrummen fanns badkar, handfat och wc-stol med dragsnöre och i källaren en stor vedeldad varmvattenberedare och ett bykkar.
Text och bild: Cicci Wik
Artikeln har även publicerats i Värmlandsbygden
(- en veckotidning som du kan få gratis i brevlådan
i fyra veckor om du klickar här >>)
Bli först med att kommentera