I en ljust grå byggnad i centrala Forshaga håller Röda Korset till. Det är en aktiv krets med stor verksamhet och mycket aktiviteter. En hel del handlar om integration av nyanlända på flera sätt.
Det finns en krets i kommunen numera, tidigare fanns det en krets i Deje också men de båda kretsarna slogs ihop. Röda Korset har sin föreningslokal i ett vitt hus nära Petruskiosken som från början var en samlingslokal för Forshaga Baptistförsamling. Det byggdes enligt uppgift 1901. Numera har församlingen upphört men under sina glansdagar var det en stor församling med en fast anställd pastor, flera körer och mycket aktiviteter bland annat för ungdomar.
När församlingen dog ut såldes fastigheten till ett privat konsortium och döptes om till BTL. Lokalerna hyrdes ut till Vuxenskolan. När Lärcenter byggdes flyttade de dit och då kom Röda Korset in som hyresgäst i stället och där är kretsen kvar än idag.
På Alla hjärtans dag den 14 höll kretsen årsmöte. Det far ett femtiotal medlemmar som kom och fyllde ett stort rum i källaren. Där fanns förutom bord och stolar till årsmötets besökare, även ett stort bord med kaffekoppar och en tårta på.
Ordförande i Forshagakretsen är Angelica Rage. Hon var tidigare kommunalråd i Forshaga kommun. Det var hon som öppnade mötet. Sedan följde mötet dagordningen. De två punkter som tog längst tid, och som kanske också var mest intressant, var genomgången av verksamheten. Både vad som gjorts under året och planerna inför kommande år. Forshagakretsen har en stor del av sin aktivitet förlagd lokalt. Men Röda Korset är en internationell organisation som gör mycket för krigs- och krisdrabbade människor världen runt. Många Röda Korsetkretsar i Sverige arbetar med att samla in pengar till människor som drabbats i andra länder, i Forshaga samarbetar kretsen mycket med kommunen på hemmaplan i stället.
Det finns till exempel ett avtal mellan kretsen och kommunen som handlar om att Röda Korset ska vara en extra resurs i arbetet med att integrera nyanlända. Det avtalet kom till 2009. Samarbetet med kommunen har fortsatt sedan dess men 2016 slöts en ny typ av avtal. Det finns flera exempel på liknande samarbetsavtal mellan ideella organisationer och kommuner i Sverige. Avtalet kallas IOP som står för Idéburet Offentligt Partnerskap. Det är utformat speciellt för att passa ideella organisationer som samverkar med kommuner. Det hela började med att Stadsmissionen i Västerås ville börja med fältverksamhet för ungdomar. Det tyckte Västerås kommun lät bra och då föreslog de att Stadsmissionen skulle vara med i en upphandling. Men upphandlingar passar inte för den här typen av samarbete med ideella krafter. Det fungerar bättre mellan kommun och företag. För att samarbetet i Västerås skulle fungera så bra som möjligt togs samverkansformen, IOP, fram. Det handlar om att skapa en form av avtal som inte är det samma som en upphandling men som ändå fungerar juridiskt rätt och riktigt mellan en ideell organisation och en kommun.
Röda Korset i Forshaga hade ju redan arbetat med integration i flera år och det arbetet har fortsatt. Under året som gått har kretsen arbetat på flera olika sätt. Bland annat har 16 volontärer arbetat med individuellt språkstöd. Ofta går han eller hon på SFI, Svenska för Invandrare, och lär sig svenska på samma gång som Arbetsförmedlingen ordnar med praktikplatser. Under tiden är volontärerna från Röda Korset med och hjälper till.
Ett annat sätt att arbeta är genom fadderfamiljer. I skrivande stund har fem nyanlända familjer varsin fadderfamilj. Det handlar egentligen om att vara medmänniska, att umgås som vilka goda vänner som helst och göra saker tillsammans. På det sättet får den nyanlända familjen tillfälle att träna språket och på samma gång lär sig de båda familjerna mer om varandra. Röda Korset har även två kvinnogrupper och en mansgrupp som träffas regelbundet och pratar. Grupperna leds av volontärer och de ämnen som tas upp till diskussion kan vara av känslig karaktär, sådant som berör både individer och familjer. Syftet med dessa grupper är att förebygga problem som kan uppstå på grund av kunskapsbrist. Det handlar också om att ge de nyanlända en bättre start i det nya landet.
Många nyanlända väljer också att arbeta om volontärer i Second Handbutiken i det vita huset på Skivstagatan. Den är inrymd i den lokal som en gång var Baptistförsamlingens kyrksal. Där inne finns även möjlighet att ta en kopp kaffe. Där är det öppet alla vardagar 10-18 och varje lördag 10-13. Förutom kläder, prylar med mera kan den som vill även handla alster skapade av en grupp volontärer som kallar sig Sweet ReDesign. De använder kläder och tyger som annars skulle slängas och skapar nya saker av detta.
Text: Cicci Wik
Foton: Röda Korset
Bli först med att kommentera