Arbetsförmedlingen har flyttat in i sina nya fina lokaler på Vinkelgatan 18. Tisdagen den 13 mars blev det invigning i samma kvarter som kommunkontoret och Folkets Hus.
Vid entrén mot parkeringen låg den röda mattan utrullad och intill dörren hängde ballongerna i klasar. På programmet stod sedvanlig bandklippning och det blev gjort strax före tio. Det var Conny Andersson som är sektionschef och Selma Hodzic, arbetsförmedlare, på Arbetsförmedlingen i Forshaga som klippte bandet. På plats fanns kommunalrådet Per Lawén. Han hade en fin blomma med sig som han överräckte till personalen på Arbetsförmedlingen, AF, dagen till ära.
När klockan slog tio var det dags för genomgång av hur den regionala arbetsmarknaden ser ut idag. Det var Maria Håkansson som är arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen som höll i den presentationen. Hon gick igenom statistiken i kundmottagningen. Många av besökarna rörde sig ut och in i lokalen och det gjorde att det blev en ganska stojig miljö och Maria hade ingen mikrofon så hon fick försöka överrösta så gott hon kunde.
I korridoren utanför kundmottagningen stod en dörr öppen in till Folkets Hus stora lokal. Där inne var det också mycket folk. Runt väggarna och framför scenen stod flera bord och rollups med reklam för arbetsgivare på jakt efter ny personal. Sammanlagt fanns 19 arbetsgivare inom olika branscher på plats. De hade lediga jobb inom bland annat vård och omsorg, kök och restaurang, skola och barnomsorg, lokalvård och försäljning.
– En sån här rekryteringsmässa har stor betydelse eftersom många arbetsgivare har svårt att få tag på rätt kompetens. Här får arbetsgivare med ett uttalat rekryteringsbehov en chans att möta personer som söker jobb öga mot öga under enkla förhållanden. Det är ett jättebra sätt för både arbetsgivaren och den som söker jobb att mötas och skapa sig en bild av varandra, säger arbetsförmedlare Selma Hodzic.
Malin Ahlbäck arbetar som arbetsförmedlare. Under mässan minglade hon runt bland alla besökare för att se om hon kunde vara till hjälp för någon arbetssökande. Innan flytten till de nya lokalerna fanns Arbetsförmedlingen på Järnvägsgatan. Men de lokalerna var små och det var svårt för personalen att arbeta på ett bra sätt där. Ännu tidigare, innan AF flyttades till Järnvägsgatan, fanns de i en byggnad utmed Storgatan, en bit från centrum och närmare Grossbol. De lokalerna var inte heller bra men framför allt låg de inte så centralt, vilket Järnvägsgatan gjorde.
Innan AF kunde flytta in behövde lokalerna anpassas. Det är inte bara lokalerna i markplan som AF flyttat in i. I våningen ovanför kundmottagningen finns personalkontor.
– Vi har hållit på med den här flytten i flera år. Men nu är det klart och det var skönt. Vi får inte välja själva hur det ska se ut med färger och så. Det finns ett koncept inom AF hur en lokal ska se ut. Det är inte bara färgval, det är en massa aspekter som ska vägas in som säkerhet och så. Men vi tycker att det blev bra och vi tror att vi kommer att trivas här. Den här lokalen känns verkligen som ett lyft på alla sätt. Den förra lokalen var trång. Det här är mer användbart också med Folkets Hus lokaler i närheten där vi kan ha sådana här mässor till exempel. En arbetsförmedling ska inte bara vara en arbetsplats för oss. Det ska vara en mötesplats för arbetssökande och arbetsgivare också. Här får vi mycket bättre möjligheter till det. Lokalerna på Järnvägsgatan kändes mer som om det var tänkt som affärslokal än tänkt för Arbetsförmedlingen, säger Malin.
Förutom mässan och information om den regionala arbetsmarknaden kunde den som ville även lära sig använda internet för att söka jobb, AF har både appar och kurser online.
Text och bild: Cicci Wik
Bli först med att kommentera