
I en liten gul buss reste en delegation från Värmland till Västernorrland för att delta i Landsbygdsriksdagen. Det är Riksorganisationen Hela Sverige ska leva, HSSL, som arrangerar den vartannat år och i år gick den av stapeln i Örnsköldsvik från den 18 till den 20 maj.
HSSL, har snart funnits i trettio år och det är framför allt lokal utveckling och landsbygdsfrågor som står på agendan. De arbetar först och främst med att stötta föreningar och grupper på landsbygden som vill utvecklas. Ett annat mål som riksorganisationen har är att synliggöra villkoren på landsbygden och att lyfta frågor som är viktiga för människor och bygder utanför de större städerna. Landsbygdsriksdagen är till för att inspirera de som besöker den men även för att skapa uppmärksamhet i mediebruset för landsbygdsfrågorna.
I Värmlandsdelegationen fanns bland annat Linn Sönstebö Mossberg och Sven-Olov Berggren med. De arbetar båda två för Hela Sverige ska leva Värmland. Kontoret finns i den norra delen av Forshaga kommun men styrelsens medlemmar finns i flera andra Värmlandskommuner. De olika länsavdelningarna i HSSL har samma mål och syfte som riksorganisationen. Det handlar om att arbeta skapa möjligheter att verka och bo på landsbygden.
Resan från Värmland till Örnsköldsvik startade på torsdagen. Landsbygdsriksdagens första dag, fredagen den 19 maj, inleddes redan klockan 8 på fredagsmorgonen med resor till olika platser runt Örnsköldsvik. På varje ställe fanns lokala guider som visade och berättade om sitt arbete med lokal utveckling. Det var ungefär 700 deltagare på Landsbygdsriksdagen den här gången och de allra flesta hade anmält sig för att få se och uppleva vad just den här delen av Sverige hade att visa upp.
Alla resorna utgick från Fjällräven center. Det är en stor ishall och sportarena där hockeylaget Modo spelar sina hemmamatcher. Där stod rader av bussar denna fredagsmorgon. Ett av de allra mest populära resmålen gick till Ulvön, en ö ute i skärgården. Flera av Värmlandsdelegationens medlemmar hade valt att följa med på den resan. Första etappen gick till ett färjeläge. Där möttes de upp av en glad guide med namnet Ruben. Han arbetar normalt bland annat som clown och som musiker. Men han kallas även för Surströmmingskungen eftersom han tillverkar och säljer den norrländska delikatessen. Han bor själv på Ulvön.
Det blev en dag med blå himmel och strålande solsken, många skratt och många härliga berättelser. Via ett bolag, Ulvö Framtid AB, arbetar Ulvöborna med att skapa en levande landsbygd på sin ö. Idag bor det mellan 37 och 45 fastboende där. Uppgifterna gick isär om hur många det verkligen är, därav det obestämda antalet. Det finns både handelsbod, hotell, stuguthyrning, restauranger och museum på ön, plus flera sevärdheter. Ett kapell från 1600-talet med unika målningar är ett sådant exempel. Det blev en guidad visning som startade och avslutades vid handelsboden där båten lade till. Förutom en lunch på hotellet ingick även ett besök i Rubens bistro där det bjöds på surströmmingssnittar till mångas förtjusning. Dagen avslutades sedan med en mingelmiddag på Fjällräven center under kvällen.
Dag två inleddes i arenan. En del av den stora ishallen hade gjorts om till en scen och publiken satt på läktaren. På scenen stod en soffa och en fåtölj, där fanns även ett ståbord. Inslagen avlöste varandra och det bjöds på både humor och allvar. Bland annat blev det en partiledardebatt där det tidvis hettade till. Alla partiledare utom Ebba Busch Thor (KD) fanns på plats och moderator var journalisten Anna Bellman.
Efter lunch blev det dags för ett tiotal seminarier. De hade fokus på allt från besöksnäring, bostadsbyggande, skog, digitalisering och konst. Ett av de seminarier som Värmlandsdelegationen besökte handlade om besöksnäring. Där berättade Länsbygderådet Västernorrland, Länsstyrelsen och Region Västernorrland om hur de valt att arbeta för att främja utvecklingen av besöksnäring i Höga kusten. Det är totalt fyra kommuner, Härnösan, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik som arbetar med detta tillsammans.
Den andra dagen avslutades med bankett där det bjöds på trerätters middag och musik med dans. Den tredje och sista dagen hade ett halvdagsprogram som avslutades efter lunch. Det började med några seminarier och avslutades på scenen med bland annat en rad sammanfattningar av Landsbygdsriksdagens olika inslag.
Värmlandsdelegationen var både nöjda och glada när det var dags att åka hem. Det blev många möten, många trevliga och inspirerande inslag som de tog med sig hem.

Bli först med att kommentera