Mygginvasion

Årets invasion av stickmyggor blev större än den varit på många år. Det är mycket mygg i stora delar av Forshaga kommun just nu. På ett möte som politikerna hade bjudit in till i Kulturhuset den 29 maj var det många arga invånare som krävde besked om vad kommunen gör för att få stopp på myggplågan.

Historiskt har bekämpning av mygg diskuterats i Forshaga kommun i snart tio år. Det tog fart runt 2009 då många invånare i Deje anmälde problem med mycket mygg till kommunen. Det ledde till en kartläggning av antalet mygg. Detta gjordes genom att hänga ut så kallade CDC-fällor på olika platser. Dessa fällor avger koldioxid och det lockar dit myggen. Fällorna tömdes och myggen räknades och artbestämdes. Det visade sig att det fanns en stor andel översvämningsmygg i fällorna. 2011 ansökte kommunen om att få bekämpa mygglarver med VectoBac G. Det är ett biologiskt bekämpningsmedel som sprids ut med helikopter. För 2012 blev det inget tillstånd, men 2013 fick kommunen tillstånd att sprida bekämpningsmedlet, det fick kommunen även för åren 2014 och 2015. Men ännu har ingen bekämpning med VectoBac G skett. Detta beror på flera olika anledningar.

För att bekämpningen ska bli effektiv och verkligen reglera förekomsten av mygg krävs att larverna vid bekämpningstillfället är tillräckligt många. Det krävs också att de är i ett gynnsamt stadie i sin utveckling när medlet sprids så att det får den effekt det ska ha. Andra förutsättningar som också krävs är att helikopter och helikopterförare finns tillgängliga på kort varsel samt att vädrets makter gör flygningen och spridningen möjlig. En bekämpningsrunda med helikopter är dyrbar och sluträkningen kan komma att hamna på runt 600 000 kronor för kommunen.

Forshaga kommun köpte in åtta gasolfällor som placerades på olika platser i Deje samhälle 2012. Det var ett försök att göra tillvaron lättare för invånarna. Men året därefter ställdes fällorna i stället ut på platser där mygglarverna kläcks för att de skulle fånga så många som möjligt av de vuxna myggorna. Resultatet för 2013 blev att det fångades nästan 8 miljoner myggor, under 2014 fångades 23,1 miljoner myggor och under 2015 har man fångat 10,1 miljoner myggor fångats in.

Om förhållandena blir gynnsamma för mygglarverna leder det till att stora mängder mygg kan kläckas på en och samma gång. Det är då mygginvasionen blir ett faktum. Årets myggplåga blev större än den varit på många år på grund av detta. Under de år som gått sedan 2009 har myggproblemet blivit en het potatis. I Deje finns idag en myggförening som arbetar för att det ska bli bekämpning. Kommunen har inte lyckats få till en sådan och åren har gått. Det har funnits försök att ta tag i frågan på allvar men på vägen har kommunpolitiker slutat och nya har tillkommit. Dessutom har vissa tjänstemän sagt saker i medierna som har blivit fel och motsättningarna har växt.

På mötet i Kulturhuset den 29 maj ville många arga invånare ställa politikerna mot väggen när mötet öppnades. Tanken var att politikerna skulle stå vid några ståbord medan de som ville kunde komma fram och diskutera. I stället blev stämningen nästan hotfull till och från när arga Dejebor ville ha svar på vad kommunen tänkte göra mot myggen. Politikerna som kommit för att prata såg pressade ut och det var inte bara värmeböljan som fick dem att svettas. Per Lawén, kommunstyrelsens ordförande tog till orda.
– Vi försöker att samla oss kring borden så att vi kan föra ett bra samtal, sa han.
Men publiken svarade med ett unisont nej.
– Det som har hänt och det som inte har hänt det ber vi om ursäkt för. Vi har gjort fel från kommunens sida. Vi vill göra rätt nu, fortsatte han.

Det blev som folket i Kulturhuset ville. En mikrofon vandrade runt och den som hade en fråga fick ställa den. Politikerna och kommunchefen samt några tjänstemän försökte svara så gott de kunde. Trots att det till och från gick hett till blev det ändå ett bra möte tyckte Per Lawén efteråt.
– Det är väl alltid önsvärt att kunna hålla det man brukar kalla ”det goda samtalet” för då når man alltid lite längre. Men det blev så också under mötet. Det fanns de som kom och frågade hur de kunde hjälpa till. De frågade om det hjälpte ifall de röjde sly, satte upp fågelholkar och själva var med och la ut VectoBac -pellets. Det känns bra att de erbjuder sig och att de förstod att problematiken är gemensam. Att det inte bara är kommunens ansvar som myndighet. Då märktes det att det finns engagemang också och att det inte bara är fel på allt.

Länkar för dig som vill veta mer:

Olika metoder för myggbekämpning
Om bekämpningstillstånd i Forshaga kommun


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.