Helena Lundgren Landin fick jobb på Flottningsmuseet i Forshaga 2014 och det var där hennes intresse väcktes för Lustenbåtarna, de små flottningsbåtarna som gick på Klarälven innan timmerbilarna tog över arbetet med trästockarna.
En fredag i oktober var det dags för boksläpp. Utanför var det fullt av bilar och inne i den stora byggnaden trängdes över 100 personer för att få köpa en signerad bok och för att få höra Helena berätta.
– Vilken överraskning, jag hade inte väntat mig att det skulle komma så mycket folk, sa hon.
Det skulle egentligen ha varit musikunderhållning innan det blev dags för Anna Sims att bokprata på scenen med Helena om hennes bok. Men musikerna hade blivit sjuka så det fick ställas in. I stället inledde Linn Sönstebö Mossberg kvällen med att berätta om Gamla Kraftstationen och om hur allt började.
– I sommar har det nog varit runt 30 000 besökare här för att uppleva konsten i den här miljön, sa hon och fick applåder.
När sedan Anna Sims tog över mikrofonen sa hon att hon vuxit upp utmed älven.
– Men så kommer det en tjej från Arvika och skriver boken om flottningen i stället. Du kom till Karlstads universitet för att läsa konstvetenskap. Men hur gick det egentligen till när du kom i kontakt med Lustenbåtarna, frågade hon.
– Jag hade precis tagit examen och sökte mig till Värmlands Museum. Där fanns en tjänst ledig på Dyvelstens Flottningsmuseum och där fick jag sommarjobb 2014. Jag hade aldrig ens varit i Forshaga tidigare men jag åkte dit, till Dyvelsten. Jag gick ner för backen och förbi båtarna som låg där och jag funderade på hur ska detta gå? Jag kan ju ingenting om det här. Men så tänkte jag att man får väl ta och lära sig då. Jag hade två fantastiska somrar där sedan och intresset för båtarna kan jag tacka min kollega Ronny Eriksson för. Han frågade om vi, jag och Maria som också jobbade där, om vi ville följa med ut på en båttur. Det lät ju kul så vi tackade ja, och jag blev helfrälst efter den turen. Sedan började jag läsa allt jag kunde komma över om de här båtarna, säger Helena.
Det fanns ingen dokumentation över just båtarnas historia sedan tidigare. Att det finns ett stort intresse för Lustenbåtarna märktes den här kvällen på Gamla Kraftstationen när det kom så många för att vara med på boksläppet.
– Båtarna är en stor del av Värmländsk historia. De flesta av dem byggdes på Wennbergs Mekaniska Verkstad i Karlstad.
Att Helena har lagt ner ett stort arbete på att färdigställa boken råder det inget tvivel om. Hon har arbetat med den i fyra år, intervjuat många som tidigare har arbetat med båtarna och med flottning på Klarälven. Hon har även samlat in mycket bilder. Många av dem har aldrig publicerats tidigare. De kommer från privatpersoner men även från museer.
– Min tanke med boken från början har hela tiden varit att jag ville göra en bok som skulle vara enkel att ta till sig. Den skulle inte innehålla för mycket svåra ord, det skulle vara en bok som människor som inte är så insatta i båtar skulle kunna ha glädje av. Mitt fokus har varit på att ha mycket bilder och på att människorna som har jobbat med det här skulle lyftas fram. Jag har fått lära känna många fantastiska personligheter under de här åren.
Text och bild: Cicci Wik
Bli först med att kommentera