Efter en varm och intensiv sommar har tempot på Gamla Kraftstationen gått ner i varv. Den här helgen i oktober har en grupp samlats på andra våningen i den röda längan för att lära sig mer om hantverk i läder och aktiviteten är febril.
Som handledare har de ”Täpp-Lars” Arnesson från Malung. Han beskrivs som en person med ena foten i framtiden och den andra i det som var. Bland meriterna finns bland annat författare, På sin hemsida beskriver han sig själv som en man med brinnande intresse och passion för kultur, turism och design.
– Sedan 1994 flyttar jag var sommar till min släkts gamla fäbod och stannar där till hösten kommer och det är dags att flytta hem till byn. I fäboden får jag fortfarande mycket kunskap av äldre besökare och jag får möjlighet att föra kunskap och traditioner vidare till yngre generationer. Mina passioner får jag utlopp för i fäboden om sommaren, i min skinnverkstad hemma i byn om vintern och när jag håller föredrag om, service, hantverk och folktro. Eller när jag arrangerar upplevelser för grupper, står på scen eller framför kameran, skriver han vidare.
Den här helgen, i den röda längan på Gamla Kraftstationen, går han från den ena till den andra. Ger tips om hur de ska göra för att hantera läder, ull, vadmalstyg och verktyg. Deltagarna som finns på plats är i alla åldrar. Från tonåringar till äldre. De flesta är fokuserade på att skapa. Anna-Karin har tagit med sig en blå, blommig klänning. Den ska bli foder till en väska i svart skinn. Hon berättar hur hon tänkt att det ska bli. Tyget ska sys fast på en stor rektangel i svart skinn, på den lite skrovliga insidan. Sedan ska rektangeln vikas. Ena kortsidan ska vikas upp och sys fast i kanten. Den andra kortsidan ska vikas ner och bli till ett lock.
– Klänningen trodde jag att mamma hade haft och att jag hade fått ärva den. Men hon kommer inte ens ihåg den så hon tyckte att jag kunde klippa i den idag, säger hon.
Vid bordet sitter Lena djupt koncentrerad medan hon först lägger en mall på ett ljust skinn och sedan ritar upp en linje runt mallen som hon kan klippa efter i nästa steg. Hon pekar på en väska som ligger på bordet framför henne.
– Ja det ska bli en sådan. Men jag ska göra om designen lite så den ska inte bli exakt så, säger hon.
I en soffa sitter Cissi. Hon har använt sig av ett skinn med ull på ena sidan och färgat skinn på den andra. Två små bitar har hon vikt ihop och sytt ihop i kanterna till ett par babyvantar.
– Jag har precis blivit mormor och snart är det vinter så jag tyckte det var en bra idé, säger hon.
Linn sitter på golvet och använder en stor, svart, lite gammalmodig skinnsax. Med den klipper hon i ett stort, svart skinn.
– Jag ska göra grimskaft. De ska flätas på ett speciellt sätt. Remmen ska inte delas i någon ände men det ska vara tre band i den som ska flätas ihop. Jag lärde mig detta för länge sedan och nu tänkte jag att jag skulle prova det igen, säger hon.
Att klippa i läder kräver både koncentration och styrka i händerna. Det svarta skinnet är kraftigt och saxen stor och lite klumpig.
Kicki har hittat vad som ser ut sen en liten trasmatta.
– Det här är en kudde, säger hon glatt och viker den dubbel så att den blir till en kvadrat
Sedan hämtar hon en fårskinnsremsa med mörkgrå kammad ull på ena sidan. Den lägger hon mellan de båda trasmattehalvorna så att ullen bildar en kant. Sedan tar hon ett steg tillbaka och begrundar det hela.
– Det blir fint ihop. Färgerna harmonierar med varandra, säger Toni som gärna ställer upp som smakråd.
På golvet nära Linns svarta skinn ligger Ville. Han har ett ljust skinn i kraftig kvalitet som han har tänkt använda till att skapa en påse. Intill står en liten papperspåse med handtag.
– Jag har tänkt att jag ska göra en sådan, säger han och pekar på den.
Det blev en väldigt kreativ helg för alla deltagarna och flera av deltagarna var lyriska efteråt och vill gärna göra om detta.
– Helgen var fantastisk. Det är så kul med inspirerande möten och människor i olika åldrar. Det ger så mycket positivt, sa Anna-Karin efteråt.
Bli först med att kommentera