Varje höst arrangeras en bokfestival i Karlstad. Här bjuds besökaren på en utställning fylld av Värmländsk litteratur, författare som berättar om sina böcker och en mängd olika workshops. I år fanns det flera författare från Forshaga på plats.
Ganska nära entrén visade Cissi Leibring upp sin bok, ”Tomtejul i Skived – En sago- och lokalhistorisk bok om livet i Skived nu och runt förra sekelskiftet”. Den är lättläst och fylld med fina bilder. Cissi har skrivit texten och Michael Finsberg har gjort fina illustrationer. Det finns även en del fotografier i boken, både nyare och äldre. Framsidan pryds av Sörgården i Skived där en liten tomte bevakar uppfarten till huset. Cissi som har växt upp i huset tycker väldigt mycket om Michael Finsbergs bild. Hon bläddrar fram och visar fler bilder i boken som hon tycker om.
– Han har gjort så många fina bilder och det har varit jätteroligt att jobba fram boken tillsammans med honom, säger hon.
Cissi och hennes man Mikael Witsch bor inte själva på gården men de har får och hästar i ladugården och på markerna som hör till Sörgården. De är båda företagare i Forshaga. Cissi säljer ullprodukter och hennes man är bland annat plåtslagare.
Vid ett bord intill sitter Carola Ågren. Hon bor i Forshaga och driver eget företag med fokus på jämställdhet. Bland annat åtar hon sig konsultuppdrag. På hennes bord låg en stor julkalender och flera olika böcker. Bland annat hade hon med sig en roman som hennes pappa har skrivit. Den handlar om hur sårbart samhället vi lever i är. Om hur lite kunskap vi har om hur vi skulle överleva utan elektrisk ström, internet och vårt globala distributionsnät av transporter. En tänkvärd bok, säger hon. På bordet fanns även en liten barnbok med titeln ”Djuphavsfisken Orvar och den självlysande lampan”.
– Det är jag som har skrivit boken och den är illustrerad av Emma Ganslandt. Det är en högläsningsbok för barn i åldrarna 3-6 år. Äldre barn och ni vuxna har förhoppningsvis glädje av att läsa den också då den berör temat könsroller i vårt samhälle, säger Carola.
Boken om Orvar lanserades på bokmässan i Göteborg där Carola fanns med i Värmlandsmontern. Julkalendern som ligger på Carolas bord är inte till barnen, den är till vuxna i framför allt barnfamiljer. Barnen är ändå en del av kalendern. Det är egentligen en planeringskalender. Varje lucka innehåller olika saker som bör förberedas i god tid inför julhelgen så att man slipper stressa.
En annan författare från Forshaga som fanns på plats var Mikael Skalstad. Tidigare i år släppte han en bok om fjärilar som Värmlandsbygden har skrivit om tidigare. Boken som har titeln ”Fjärilsmöten” är en inbunden bok med många av Mikaels fina bilder i. Den handlar egentligen inte om fjärilsarter utan mer om naturupplevelser. Mikael håller ofta föredrag om fjärilar och han har ställt ut sina fina fjärilsfoton cirka nittio gånger sedan 2011. Mikael bor i Forshaga.
Vid ett bord en bit därifrån låg högar med böcker av olika författare. Där fanns boken med titeln ”Lustenbåtarna på Klarälven” som Helena Lundgren Landin skrivit. Även när hennes bok släpptes stod det om den i Värmlandsbygden. Helena har intervjuat många personer om deras minnen från flottningstiden och hon har samlat in många bilder. Allt material har hon sedan sammanställt i denna fina bok. Klarälven var den sista flottningsleden som lades ner. Det skedde 1991. Tack vare ett stort samlarintresse lever många av de gamla flottningsbåtarna kvar och Helena har lyckats spåra och dokumentera dem i sin bok. Själv arbetar hon numera i Skoghall med de gamla båtarna. Intresset för dem vaknade på allvar när hon arbetade på Flottningsmuseet i Dyvelsten, utanför Forshaga.
Stefan Holm fanns också representerad. Han behöver ingen närmare presentation. Den bok som låg på hans bord handlade om Lego. Men titeln på boken gav en ledtråd till innehållet, ”Svenska sportbitar” är fylld med skapelser i de små plastbitarna som visar legendariska sporthändelser. Till var och en av dem har Stefan skrivit en berättelse.
På plats fanns även Maria Henriksson Sohlberg som skrivit en bok om sin cancer, om de tankar och erfarenheter hon fått under de behandlingar hon gått igenom. Hennes bok är fylld med kloka ord som alla kan ta till sig.
– Mitt liv är fyllt av en massa frågor som jag aldrig kommer att få några svar på, just därför vill jag att mina dagar skall vara meningsfulla. Hur jag kan göra för att må bättre har numera blivit en rutin som hör livet till. Jag, bara jag, kan fylla på med de saker som jag behöver och jag har bestämt mig – jag skall banne mig göra det bästa av det mesta, skriver hon om sin bok.
Ett bokförlag, Bernhards förlag, hade med sig boken med titeln ”Deje-Hitler”. Det är en bok om veterinären Birger Furugård som bland annat var med och startade svenska nazistiska partier före andra världskriget.
– Läsaren får en klar och tydlig bild av såväl Birger Furugård som den nazistiska rörelsen i Värmland, utan att någon kan påstå att bilden är tillrättalagd, skrev Gunvor Nyman i Värmlands Folkblad när boken kom ut.
Text och bild: Cicci Wik
Bli först med att kommentera