
Som traditionen bjuder blev det Luciafirande i Forshaga Kyrka på Luciadagen. I år hette Forshagas Lucia Madeleine Eriksson Lindqvist.
Det kom nästan 300 personer till Forshaga kyrka den här torsdagskvällen för att avnjuta årets Luciatåg. Det var ett sorl där inne. Små barn och några större, deras föräldrar, far- och morföräldrar och andra hittade sina platser. Sedan tystnade alla när Helena Andersson tog till orda och berättade att kyrkklockorna skulle börja slå när klockan slog 18. Hon är kantor i Forshaga-Munkfors församling och det brukar vara hon som håller i lussefirandet.
– Jag började arbeta i församlingen 2002, så sedan dess har jag hållit i luciafirandet i kyrkan, säger hon.
När kyrkklockorna tystnat började musikerna spela det välbekanta introt till ”Natten går tunga fjät”. Kyrkvaktmästaren drog i reglagen så att ljuset dämpades i kyrkan. Stämningsfullt kom de gående in i kyrkan, tärnorna, stjärngossarna och tomtarna medan de sjöng. Kören består numera av högstadieelever från Lärcenter i Forshaga. Men så har det inte varit under de år som Helena har haft hand om firandet.
– Nej, från början var det ungdomskören och barnkören som lussade. Sedan var det konfirmandgruppen som gick i Luciatåget och nu, sedan cirka fem år tillbaka har jag samarbetat med högstadiet på Lärcenter. De som går i nian kan anmäla sig som Luciakandidat, säger Helena.
Tidigare brukade årets Lucia röstas fram under Skyltsöndag. Då kunde den som ville lämna sin röstsedel i butikerna som hade öppet. Men det blev ganska arbetsamt att förbereda och sedan genomföra så numera är det lotten som får avgöra.
– En vecka innan luciadagen så drar vi lott om vem som blir Lucia. Det gör vi under Luciaövningen, säger Helena.
Men en tradition finns kvar sedan tidigare och det är att kandidaterna gör en promenad utmed Storgatan på Skyltsöndag. I år blev det en miss. Promenaden skulle ha varit en tomteparad men det blev ett missförstånd. Luciakandidaterna fick gå utan tomtar.
Tidigare år har det varit kommunalrådet som har krönt Lucia genom att hänga ett halsband runt halsen på henne och sedan tända ljusen i Luciakronan. Men det har också blivit ändrat.
– Vi valde för ett år sedan att göra på samma sätt vid alla församlingens luciafiranden. Det blir i stället någon i församlingen kröner. I år var det Jenny Ragnarsson, församlingspedagog, som krönte Lucia här i Forshaga.
När hela Luciatåget hade kommit på plats i kyrkan var det dags för Lucia att i ensamt majestät gå fram till de andra och inta sin plats, några meter framför de andra. Jenny Ragnarsson fick hjälp att lyfta undan Lucias hår så att hon kunde knäppa halsbandet runt hennes hals. Därefter tändes ljusen i kronan.
Luciatåget lyste upp främre delen av kyrkan med ett varmt ljus. Körens repertoar bestod av både nya och äldre julsånger och de ackompanjerades av en bas och ett piano. Det blev ett fint lussefirande även i år.
Bli först med att kommentera