
I slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet föddes en hel rad med ”rörelser”. Arbetar-, pingst- och nykterhetsrörelserna är exempel på detta. Alla tre rörelserna finns kvar än idag och fortsätter att engagera. I Forshaga kommer snart en bok som handlar om Logen Myran som bildades 1885.
Enligt uppgift fanns det nykterhetsföreningar i Sverige redan på 1840-talet. Men det var inte förrän mot slutet av det århundradet som rörelsen blev stark och kunde spela roll i samhället. På många håll skapades nykterhetsordnar och föreningar och dessa ordnade samlingsplatser för kultur och nöje. Även bibliotek, studiecirklar och diskussionsklubbar startades upp i nykterhetens namn. Nykterhetsrörelsen kom som en protest mot att alkohol spelade så stor roll i samhället på 1800-talet. Att människor drack för mycket gjorde att fattigdom, sjukdom, kriminalitet kostade samhället stora pengar på den tiden. Nykterhetsrörelsen ville förbjuda alkohol helt. Den 27 augusti 1922 hölls den allra första folkomröstningen i Sverige och den handlade om rusdrycker. Frågan väljarna fick ta ställning till var ”Önskar Ni ett rusdrycksförbud?”. I ett tidningsklipp från Nya Folkets Röst, 1922, står att läsa att sammanlagt röstade 1 814 090 personer i hela riket. Av dessa var 981 916 män och 832 174 kvinnor. Ja-sidan fick 889 116 röster och Nej-sidan fick 924 974 röster. Det innebär att 49,01 procent röstade ja och 50,99 procent röstade nej. En majoritet bland de som röstade med Ja-sidan var kvinnor. Det var väldigt nära den gången att Sverige fick ett rusdrycksförbud men det gick inte hela vägen. I tidningsklippet finns siffror som visar hur det såg ut i länen, i en del län hade Ja-sidan flest röster och i andra var det Nej-sidan som vann. I Värmland röstade 57 430 ja till förbudet och 29 120 röstade nej.
Trots att inte rusdrycksförbudet infördes efter folkomröstningen 1922 så har nykterhetsrörelsen fortsatt sitt arbete genom åren. Idag har nykterhetsorganisationerna ungefär 250 000 medlemmar enligt uppgift och den största organisationen är IOGT-NTO som har ungefär 45 000 medlemmar.
IOGT har sitt ursprung godtemplarrörelsen från USA och den kom till Sverige på 1880-talet. Det var en rörelse som krävde helnykterhet av sina medlemmar. Inom IOGT var och är alla välkomna oavsett klass, kön, politisk eller religiös åskådning. Den första IOGT-logen, nummer 1, bildades i Klippan i Göteborg 1879. Sedan spreds rörelsen snabbt över hela landet. Logen Myran i Forshaga bildades den 19 januari 1885 och blev den 1032:a logen i landet. Det betyder att logen fyller 134 år i år.

De senaste tre åren har en grupp från Myran haft en studiecirkel om Myrans historia. Det har lett fram till en bok som logen snart kommer att ha i sin ägo.
– Väldigt mycket har hänt under den tiden som föreningen Myran verkat i Forshaga. Forshaga samhälle har förändrats på många sätt t.ex. det fanns järnväg mellan åren 1877 till 1990. NKLJ- banan, som numera är ombyggd till en omtyckt cykelled. Det är egentligen märkligt att nykterhetsrörelsen lyckas hålla igång en verksamhet på en ort som genomgått så stora förändringar under så lång tid. Industrier har byggts, fungerat, levererat produkter, lagts ned och mer eller mindre glömts. Flera generationer människor har fötts, gått i skola, gift sig och fått barn. Levt sina liv, dött och begravts, skriver de i bokens slutord.
Under året då folkomröstningen var om rusdrycksförbudet var många aktiva i logen Myran. Frågan om förbud mot rusdrycker var uppe till diskussion på alla möten det året.
– Man konstaterade att bland logens medlemmar hade 74 rösträtt (av totalt ca 170). Omröstningen hölls den 27 augusti och blev inte alls som man hoppats. Men nykterhetskampen fortsatte trots bakslaget, står det i boken.
Folknykterhetens Dag firas varje år på kristi himmelfärdsdag sedan 1925. På senare år har logen Myran som tradition att tillsammans med scoutkåren arrangera ”En fest för alla”.
– Vi vill visa att vid fest ska alla kunna delta på lika villkor – både barn och vuxna. Då har vi bjudit på pizza bakade i reflektorugnar och en för året ny alkoholfri dryck, och vi har gått tipspromenad. Som avslutning har det varit kaffe och tårta samt underhållning, skriver Myrans studiecirkel i sin dokumentation.
Boken som logen Myran kommer att ha till försäljning innehåller historik från logens första tid och ändra fram till dagens datum. Bland annat finns en fin berättelse som medlemmen Ruth Mofjell har skrivit. Det handlar bland annat om logens gamla ordenshus som köptes upp av industrin i Forshaga och slutligen revs. Sedan dess har logen sitt tillhåll i ett av Forshagas äldsta hus, Hvilan.

Mycket intressant! En del av Forshagas historia som är värd att ta del av. Ser fram emot att få läsa
Den boken köper jag! Jag har minnen från Hvilan som går tillbaka till 50-talet och är imponerad och tacksam för allt som gjorts av IOGT-NTO för att den anrika byggnaden ska leva vidare på bästa sätt.