I många kommuner behövs tillstånd för att ha höns. I Forshaga kommun finns däremot ingen anmälnings- eller tillståndsplikt för den som vill ha djur hemma. När det gäller höns finns det dock ett stort MEN och det gäller tuppar eftersom de gal högt och kan störa.
Tidigare fanns det djurskyddsinspektörer anställda hos kommunerna. Men för ett antal år sedan flyttades ansvaret för djurskyddet över till länsstyrelsen. Det övergripande ansvaret för djurskyddet, alltså i hela landet, har Jordbruksverket. Den som föder upp höns för att sälja ägg eller har fler än 350 värphönsplatser måste anmäla detta till Jordbruksverket. Men ska du ha höns för att du tycker om att ha dem som husdjur behöver du alltså inte anmäla eller ansöka om tillstånd för det hos myndigheterna. Men du måste sköta om dem på rätt sätt. Det är viktigt att de inte far illa.
Höns behöver en hönsgård och får de även sprätta utanför den så mår de bra. Men tänk på att inte lämna dem utan uppsikt, räven och rovfåglar tar gärna en och annan höna eller allihop om du har otur. Förutom möjlighet att kunna vara utomhus behöver hönsen även ett hönshus och det får inte bli minusgrader där så det måste vara isolerat. Inomhus ska de ha sittpinnar. Då är det viktigt att sittpinnarna inte är rakt ovanför varandra för att inte spillning ramlar ner på raden under. Ett sätt är att luta den mot en vägg som en stege. Christina Kilhage bor på en liten gård precis i utkanten av Forshaga. I hönshuset hemma hos henne har hönsen både reden och sittpinnar. Foder har de i upprättstående plaströr som försetts med lock. I locket sitter en knopp så att det bara är att lyfta på locket och fylla på.
– Ja knopparna har vi köpt på IKEA och rören är vanliga avloppsrör, enkelt och bra, säger hon.
Det går att ha enbart hönor utan tupp. Det blir mindre risk att eventuella grannar störs då och även hönor utan tupp värper ägg. Det gör hon varje eller varannan dag. Det tar mellan 24 och 25 timmar för en höna att bilda ett ägg. Ibland händer det att det kommer ägg som är mjuka och som inte har något skal, det kallas för klarägg. Oftast är det äldre hönor som värper klarägg. Men det kan bli så för en yngre höna också om hon inte är frisk eller om hon blir skrämd.
Om det finns en eller flera tuppar i hönsgården så blir i stort sett alla ägg befruktade. Men om man tar in äggen varje dag och lägger dem i kylen så blir det inga kycklingar i dem. Då hinner det aldrig bli något embryo i groddskivan på äggulans ytskikt. Ska det bli så behöver ägget få värme från en ruvande höna eller från en äggkläckningsmaskin. Det är inte alla hönor som tycker om att ruva. Det kan vara väldigt individuellt. En höna som ruvar eller har hand om kycklingar värper inte under tiden hon gör det. Det går aldrig att tvinga en höna att ruva. Vill hon inte så gör hon inte det helt enkelt. Det behöver däremot inte finnas en tupp i hönsgården för att en höna ska ruva. Vill hon det så gör hon det ändå, även om inte äggen är befruktade. En höna kan ruva och ta hand om kycklingar under i princip hela sin livstid.
Ägg kan förvaras i kylskåp i flera månader. Om man vill testa ett ägg och se om det är färskt kan man lägga det i ett glas vatten. I alla ägg finns en liten luftbubbla i toppen. Ju äldre ett ägg är desto mer vatten har det tappat genom skalet och desto mer luft har i stället hamnat på insidan. Ett färskt ägg ligger kvar på botten, efter två veckor ställer sig ägget upp. Knäcker man försiktigt ägget så märks det om det börjar bli dåligt om gulan lätt går sönder och blandar sig med vitan. Om det är riktigt dåligt luktar det illa och då har gulan smält samman med vitan. Ju färskare ägg, desto mer upphöjd gula och desto fastare vita har det. Har du ett ägg i kylan som du har glömt om du har kokat eller inte så kan du prova att lägga det på en hård yta och snurra det. Är det kokt snurrar det lätt om det är rått gör det inte det.
För den som vill hålla på med hönsavel så är idealet att ha en fem till tio hönor och en tupp. Om hönorna är fler finns det risk att inte alla ägg blir befruktade. Det är också viktigt att inte tuppen är för gammal eftersom han inte klarar av att befrukta hönorna lika bra då.
ANNONS
Bli först med att kommentera