Nu ligger det en ny fin båtplatsbrygga intill iläggsplatsen på Doktorsudden. Men fram till nyligen var ena sidan av udden inmutad och privatpersoner hade byggt egna små bryggor och anlagt badplatser.
Visten är en ganska stor sjö, nästan 1,5 mil lång och den lär vara mer än 60 meter djup på sina håll. Sjön ligger i tre kommuner, förutom Forshaga ligger den även i Kil och i Sunne och den är vattentäkt för Forshaga kommun. Större delen av Doktorsudden, som är ungefär 48 hektar stort, ligger inom strandskyddat område, 100 meter från strandlinjen.
Det har varit diskussioner under många år om hur Doktorsudden ska användas. Marken ägs av Forshaga kommun men det är Doktorsuddens Bryggförening som har haft hand om bryggplatserna. Föreningen startades enligt uppgift på kommunens initiativ för många år sedan. Det var också kommunen som från början satte upp stolpar på olika platser utmed stranden. Medlemmarna kunde sedan markera på skyltarna med sitt namn och bryggplatsnummer för att visa vilken plats de hade ansvar för.
2009 gjorde Forshaga kommun en detaljplan över Doktorsudden. Anledningen till detta är för att Visten är kommunens vattentäkt. Där står att bebyggelsen runt Doktorsudden ska anslutas till kommunens avloppsledningsnät och att en småbåtshamn planeras.
”Syftet med planen är att ordna upp förhållandena inom planområdet, att ansluta bebyggelsen till det kommunala avloppsnätet samt skapa ordning kring båthanteringen på Doktorsudden för att långsiktigt trygga vattentäkten.” Det hänvisas till 3 kapitlet, 1 § i Miljöbalken (MB).
När ett område detaljplanerats gäller kommunens regler för byggnadsverk och bryggor inom området i fråga. Generellt sett behövs inget bygglov eller anmälan för att bygga en liten brygga för privat bruk. Men om man inte äger marken själv behövs markägarens tillstånd. Om det är tänkt att många båtar ska ligga vid bryggan behövs ansökan om bygglov. Enligt Miljöbalken kan det däremot även behövas dispens från strandskyddet för att bygga en brygga. Syftet med strandskyddet är dels att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden och dels bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet. Inom ett strandskyddat område får man inte bygga en brygga utan att först ansöka om dispens. Dispens kan man få om man har särskilda skäl. Regler om och dispens från strandskyddet regleras i MB och handläggs av den kommun eller länsstyrelse där strandskyddet gäller.
Sommaren 2018 bjöd kommunen in Doktorsuddens Bryggförening till en informationskväll där medlemmarna fick veta att ”bryggor av privat karaktär” skulle avlägsnas. Efter mötet skickades brev till var och en av medlemmarna där det fanns ett sista datum då bryggorna skulle vara borta. Kommunen hjälpte till och ordnade med uppsamlingsställen där material från bryggplatserna kunde lämnas. Men medlemmarna fick själva röja på sina respektive platser.
Isen låg kvar länge våren 2018 så arbetet kom igång senare än det var tänkt, men när det väl kom igång gick det fort. Redan då var 23 av de 30 båtplatserna redan uthyrda. I augusti 2018 var alla platser upptagna och det fanns 20 båtägare till i kö. Då sa kommunen att de skulle bygga ut med ytterligare platser för att täcka behovet.
Båtplatsbryggorna ligger till höger om iläggsplatsen, som är kvar på samma ställe. Det står en mobil toalett intill parkeringen som också har rustats upp och blivit större än det var tänkt enligt detaljplanen. Visten är en populär sjö sommartid och det brukar vara en strid ström av båtägare som kommer till Doktorsudden med bil och båtkärra för att använda iläggsplatsen. Några kritiska röster tror att båttrafiken kommer att öka med den nya småbåtshamnen. Men andra tror att det inte blir så stor skillnad. En av dem som tidigare hade bryggplats tycker att det är bra att kommunen har ordnat upp det hela och att hela udden är tillgänglig för allmänheten nu.
Några foton, tagna innan Doktorsudden fick sitt ansiktslyft.
ANNONS
Bli först med att kommentera