Trädfällning med ROT-avdrag

Det fanns en lönn på tomten intill Röda Korsets lokaler i Forshaga. Den hade vuxit sig lite för stor och det fanns risk att den skulle falla ut över gatan, eller mot byggnaden.

Trädfällning pågår.
Trädfällning pågår.

Träd som växer sig alltför höga och stora och som står nära hus och bebyggelse kan ställa till med både olyckor och andra bekymmer om det vill sig illa. De kan falla olyckligt om det blåser upp eller om det drabbas av sjukdom. Det kan drabba både parkerade bilar och hus i närheten. Därför finns det många anledningar att ta ner dem. Men det är inte bara att dra igång motorsågen och börja ta ner ett träd som står nära hus och gator. Det finns en speciell yrkeskår som kan det här med trädfällning, de kallas arborister. Arbor betyder träd på latin, därav namnet. En arborists arbetsuppgifter innebär inte enbart trädfällning. Deras huvudsakliga uppgift är att vårda träd i städer, tätorter och trädgårdar. I det ingår ibland även plantering, beskärning och rådgivning. Det vanligaste arbetet för en arborist är att beskära och ta bort döda eller svaga grenar.

Trädfällning pågår, nu är det bara stammen kvar.
Trädfällning pågår, nu är det bara stammen kvar.

Den som vill jobba som arborist behöver ha bra fysik eftersom det ofta handlar om att klättra i träden som ska behandlas eller tas ner. Att ha höjdskräck är heller inget för en arborist eftersom det kan röra sig om ganska höga höjder. Men kunskap om trädens biologi och livsmiljö är minst lika viktigt och det gäller att tycka om att arbeta utomhus också. Ofta handlar det om att bedöma risker. Både i det egna arbetet och när det gäller omgivningen. En arborist använder skylift för att nå höga höjder, men det blir även en hel del klättrande med säkerhetssele. Det är mest skonsamt mot trädet om arborister klättrar i stället för att använda skylift.

En del träd mår bäst av att få vård och få beskärning under juli, augusti och september. Det gäller träd som har mycket sav, som björk, lönn och andra känsliga träd som äldre fruktträd till exempel. När det är sommar och dessa träd har gröna och växande löv är de motståndskraftiga och klarar trädvårdsinsatser på ett bra sätt och då är det bra att passa på. När det gäller trädfällning kan vintern vara bättre.

För den som har ett träd på sin mark och som har börjat fundera på att fälla det finns det en del saker att tänka på. Det kan till exempel vara så att det kan behövas tillstånd för att ta ner träd. Det gäller om det står i ett detaljplanerat område. Alla träd som har en stam med över en meter i diameter är dessutom klassade som skyddsvärda och får inte tas ner utan samråd. Det kan vara dyrt att ta ner ett träd men då finns det möjligheter att få avdrag. Om ett träd till exempel behöver tas ner i samband med byggnation eller ombyggnad så går det att få ROT-avdrag (!). Även RUT-avdrag kan utnyttjas. Men då gäller det för de tjänster som själva träd- och markarbetet innebär. Det går inte att göra RUT-avdrag för maskinhyra och transportkostnader.

Lönnen som stod intill Röda Korset hade hunnit bli 60-80 år, det var svårt att se exakt ålder. Det betyder att den såg dagens ljus någon gång mellan 1939 och 1959. Huset fanns redan på platsen då. Det byggdes enligt uppgift 1901-02 på uppdrag av Forshaga Baptistförsamling men när församlingen så småningom försvann bytte huset ägare, 2004. Det gick under namnet BTL under några år då det hyrdes ut till olika verksamheter innan Röda Korset sedan tog över fastigheten 2009.

Lönnen var delvis rutten och det gjorde att det inte gick att räkna årsringarna för exakt åldersbestämning. Men klart är att när det började växa var det Baptistförsamlingen som höll till i huset på Skivstagatan. Troligen har trädet fått uppleva en del dramatik under sina år eftersom det fanns spår av både blixtnedslag och stormvindar i stammen. Nu ska stam och grenar sågas och huggas och bli till ved. Veden ska sedan paketeras i påsar och säljas till förmån för Röda Korsets krets i Forshaga kommun.


ANNONS

Läs Värmlandsbygden!


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.