Lucia på Lärcenter

I år kröntes Forshagas Lucia på Lärcenter fredagen den 13 december. Läktartrappan var fylld till bredden och ungdomarna i Luciatåget gjorde ett professionellt och något mer modernt luciaframträdande. Publiken var lite trög i starten men sedan regnade applåderna över de duktiga ungdomarna.

När ljuset släcktes ner på Lärcenters torg tystnade publiken för att andäktigt invänta kvällens föreställning. Det fanns både små barn med spring i benen, ungdomar från högstadiet, föräldrar till ungdomarna i luciatåget och mor- och farföräldrar bland de som kommit till Lärcenter. De små barnen satte sig ner och klampet av små fötter i trappan tystnade. Högstadieungdomarna stannade upp och vände uppmärksamheten ner mot torget.

Då tändes ljus på olika platser i lokalen och grupper av tärnor uppenbarade sig. Det var fortfarande tyst men efter en stund började musikerna spela piano och elgitarr. En solosångerska hade smugit fram till en mikrofon i skydd av mörkret. Det var bara musikernas notställ som hade små punktbelysningar, i övrigt var det mörkt. Tjejen vid mikrofonen började sjunga, men det var inte den traditionella luciasången utan en helt annan sång på engelska. En ballad. När hon hade börjat sjunga så började grupperna sakta gå mot scenen framför läktartrappan. Ljusgrupperna strålade samman och blev till en enda medan solisten sjöng sin sång. När hon hade sjungit färdigt stod hela luciatåget på sina platser. Längst bak stod tomtarna och en liten bit framför stod lucia.

Årets Forshaga Lucia heter Clara Gregebo. Som traditionen brukar vara så kröntes hon genom att hon fick ett halsband och genom att ljusen i luciakronan tändes.

Att fira Lucia är en kristen sed som även har en del andra inslag. Namnet Lucia betyder ljus. Enligt den gamla julianska kalendern inföll vintersolståndet på luciadagen. Det innebär att just den här natten var årets mörkaste. På medeltiden trodde man att natten den 13 december var årets farligaste natt. Just den här natten kunde djuren tala och man trodde att det fanns många övernaturliga krafter i rörelse. Därför skulle man helst hålla sig inomhus den här natten. Helst skulle man även hålla sig vaken också. Innan luciadagen skulle alla julförberedelser vara klara och julgrisen skulle slaktas. Senare, på slutet av 1700-talet fanns det en präst från Filipstad, vid namn Erik Fernow. Han skrev en ”Beskrifning öfwer Wärmeland” 1773. I den finns en beskrivning av Lussetraditionen i Värmland.
– Man skall den dagen wara uppe at äta bittida om ottan, hos somlige tör ock et litet rus slinka med på köpet. Sedan lägger man sig at sofwa, och därpå ätes ny frukost. Hos Bönderne kallas detta ’äta Lussebete’, men hos de förnämare ’fira Luciäottan’, skriver han.

Någon gång vid mitten av 1700-talet finns det dokumenterat att kvinnor iklädda vita dräkter sjunger och har ljus med sig. De hade även med sig ätbart. Detta kallades Lussebete. Första gången någon har dokumenterat en lucia med ljus på huvudet var 1820. Men den gången var det en manlig lucia.

På Lärcenter i Forshaga just den här luciadagen var det dock Clara Gregebo som kröntes till Lucia. Därefter framförde de flera traditionella luciasånger som hade fått ett lite modernare arrangemang. Christer Halvarsson, som arbetat som musiklärare i Forshaga i många år, gjorde ett samarrangemang av Beatles låt Lady Madonna och Vi komma från Pepparkakeland. Den framförde luciatåget och fick rungande applåder.

Det var en mycket nöjd publik som gick hem från Lärcenter den här lucianatten.


Vill du också synas här?


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.