Privatbostad eller föreningshus

…ja vad kommer politikerna i kommunfullmäktige att fatta för beslut om Slottets framtid? Kommer en mäklare att få i uppdrag att sälja det fina huset eller får föreningslivet i Forshaga en chans att hitta en annan lösning?

En torsdagsförmiddag samlades ett trettiotal personer i konferensrummet i slottet för att få information om och för att kunna ställa frågor om slottet. Initiativtagare var Gunnar Ström, aktiv i Röda Korset och i Liberalerna i Forshaga. Han fick en idé som i korta ordalag går ut på att föreningslivet i kommunen går samman och tar hand om slottet och använder det gemensamt. Han har även en idé om att flera utställningar skulle kunna rymmas i lokalerna.

Kommunfullmäktige kommer att ta upp frågan om slottets framtid nästa gång de sammanträder. Det gör de den 18 februari. Då kan beslut fattas om att ge en mäklare i uppdrag att sälja slottet.
– Om kommunledningen avvaktar med beslut om försäljning under resten av året, är vår avsikt att medverka till att förutsättningar skapas för att slottet ska bli en samlingspunkt för kulturinsatser, socialt arbete och föreningsaktiviteter. Slottet skall vara tillgängligt för allmänheten och kanske även en attraktion för besökare från andra delar av länet och landet, säger Gunnar Ström.

Tanken som Gunnar Ström har är att föreningarna ska få tid på sig att hitta finansiella lösningar så att slottet inte ska behöva säljas för att bli privatbostad. Under de senaste åren har frågan om slottets framtid tagits upp i kommunfullmäktige flera gånger.

Kommunen har till exempel utrett om slottet skulle kunna användas i någon del av den kommunala verksamheten. Men det visade sig att det inte finns något behov av det. Det har också visat sig att det krävs cirka åtta miljoner kronor för att anpassa fastigheten så att den uppfyller de regler som finns för att den ska användas i en verksamhet av något slag. I så fall måste den tillgänglighetsanpassas.

Det innebär till exempel att en hiss måste byggas och att trösklar behöver ses över så att rullstolar kan komma fram. Även toaletter, kök och ventilation behöver ses över. Allt detta skulle kosta ungefär åtta miljoner. Om slottet i stället skulle säljas för att användas som privatbostad behöver inte den nya ägaren anpassa huset enligt samma reglemente och på samma gång skulle kommunen få in några välbehövliga miljoner.

Slottet har ingen så kallad Q-märkning idag, det är inte klassat som kulturbyggnad. Något som Forshaga kommun har ont av. Många anser nog att just slottet egentligen borde kulturmärkas. Men det är ändå en kulturhistoriskt viktig byggnad så om det blir fråga om försäljning kommer kommunen att ställa krav, den nya ägaren får i så fall inte göra hur som helst.
– Det finns ett antal intressenter som har hört av sig och vill köpa fastigheten. En av dem har ringt mig flera gånger, senast i söndags. Han är intresserad av att flytta hit och bevara fastigheten som den är och även återskapa den som den var en gång i tiden. Han vill även ändra infarten till byggnaden. Den var egentligen från Industrileden och inte uppifrån Europavägen som den är idag, säger Kent Nilsson som arbetar som avdelningschef för fastigheter i Forshaga kommun.

Den mannen och hans fru driver båda företag och deras plan, berättar Kent vidare, är att använda källarplanet som verksamhetslokaler.
– Det låter jättebra. Men hur säker är man på att byggnaden verkligen blir bevarad om man säljer den? Anta att han ändrar sig och säljer slottet vidare. I och med att kommunen släpper greppet så har man ju också tappat greppet. Samtidigt kan det innebära kostnader för kommunen att ge civilsamhället en chans att hitta andra lösningar. Jag kan förstå det, men jag tänkte att det kanske kunde vara värt det, säger Gunnar Ström.

Enligt detaljplanen för marken där slottet ligger får två byggnader som inte får vara högre än slottet uppföras där. Göran Adrian (C), som är ett av Forshaga kommuns kommunalråd, drar sig till minnes så handlar det om två tvåvåningshus i övre delen av parken enligt detaljplanen.
– Det var planen för att de inte skulle göra intrång på parkområdet, säger han.

Göran tar även upp att hela initiativet till torsdagens möte har gjorts av ett politiskt parti.
– Det gör ju att det är ett politiskt initiativ från Liberalerna i Forshaga. Det är ju ändå så att man måste ha budgeten med sig. Just nu står vi inför många utmaningar. Bland annat har vi problem med samlingslokaler för pensionärsföreningarna, det är samma konto vi pratar om där. Sedan har vi en simhall i Deje som vi också måste göra något åt. Då pratar vi stora pengar och varje krona är faktiskt värd något. Kommunen kommer inte att ha råd att utveckla den här fastigheten, säger han.
– Jag tycker nog ändå att det finns nytta med att undersöka det här ytterligare och se om man kan göra något annat än sälja den, säger Peter Lingman som företräder det lokala partiet Kommunens bästa.

Lyssna på ett litet reportage från slottet
i P4 Radio Värmland 16 december 2019 >>

Läs mer om slottets historia här >>


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.