Butorp ligger i norra delen av Forshaga kommun om du inte redan visste det. Hit kommer man från riksväg 62 om man först åker genom Olsäter och sedan tar av till vänster över Klarälvsbanan. Där går en slingrande smal väg som numera är asfalterad. Det är några kilometer att köra genom skogen. I den lilla byn finns både fiske, bad och vandringsmöjligheter. Det går även att hitta logi för natten i Butorp.
När du är framme i byn går vägen ner i en liten sänka och där ligger Butorpsdammen hit kommer många varje sommar för att fiska ädelfisk. Dammområdet är både vackert och lätt att ta sig till. Det finns ett par vindskydd med eldstad och det är handikappanpassat så att även den som har svårt att gå kan fiska. Dammen byggdes i Skymmelån, en liten å som rinner förbi Butorp. Den stam med öring som fanns innan dammen började byggas finns fortfarande kvar och regnbåge har planterats in. Det är många fiskeintresserade som har hittat hit för att pröva fiskelyckan.
2008 lämnade Butorps Ädelfiske in en ansökan till Leader om att få finansiering för att utveckla området ytterligare. Den ansökan gav 600 000 kronor. Pengarna gick till att förbättra och göra Butorp ännu vackrare än det redan var. Dammområdet blev dubbelt så långt och numera finns det även en fisktrappa med några små vattenfall där vattnet porlar och strömmar. En grillstuga kom också till med hjälp av de pengarna. Där kan ett tjugotal personer få plats under tak. Utanför grillstugan finns ytterligare en grillplats. Det finns gungor för barnen och en båt att leka i.
Butorps byalag är en aktiv förening och de har varit inblandade i dammbygget. Många är fiskeintresserade och dammområdet används ofta för möten och träffar. Tanken är att fiskekorten ska ge tillräckliga inkomster för att kunna underhålla området under året. I en kur intill vägen finns en plåtlåda där den som vill fiska betalar för sitt fiskekort själv.
– Det fungerar bra. Fiskare är ett ärligt folk, konstaterar Jonas Ellström som är en av eldsjälarna när det gäller Butorpsdammen i en artikel i VF.
I samma artikel säger han även att Butorpsdammen är perfekt fiskevatten för nybörjare. Det är dessutom lättillgängligt och handikappvänligt och torrskott. Det finns inga träd som linan kan fastna i heller.
Den typen av fiskevatten som Butorpsdammen utgör brukar kallas ”put-and-take-vatten”. Det handlar om att ädelfisk planteras in där dessa arter normalt inte reproducerar sig. Detta gör man för sportfiskets skull. Förr i tiden användes även ett gift för att döda rovfisk som gädda innan äldelfisken skulle planteras in. Men det är numera förbjudet. Ibland har ”put-and-take” kritiserats för att vara artificiellt fiske. Men det lockar många sportfiskare och inkomsterna som fiskekorten ger betyder mycket på många håll i landet idag.
Under sommaren kan den som köper ett fiskekort i Butorp fiska med spinn- och flugspö och det ingår två fiskar. Det är öppet för fiske varje dag från april till oktober. Dagkortet gäller mellan 06 och 23.
– Vi får ofta frågan om när vi satte ut fisk senast, det svarar vi aldrig på. Vår filosofi är att när ett visst antal fiskekort är sålda köps ny fisk in. De senaste åren har antalet tillfällen ökat till runt tio gånger år och den totala mängden närmar sig 2 000 kilo per år eller om man vill ett kilo fisk per sålt fiskekort.
Det skriver föreningen på sin Facebooksida.
Runt hela området vid dammen går en stig som klipps fram ur det höga gräset som omger den. Det finns även en bro över till andra sidan.
Bli först med att kommentera