Älskade folkpark

Entrén till Folkets Park när det begav sig.
Entrén till parken som den såg när det begav sig. Foto: FORSHAGA HEMBYGDSFÖRENINGS ARKIV

Den här våren och sommaren blir inte som andra år i Forshaga Folkets park. Många evenemang är inställda på grund av läget i världen med coronaviruset. Men blickar vi tillbaka i tiden så inser vem som helst att parken i Forshaga har betytt väldigt mycket för väldigt många.

Nuvarande styrelsen i Folkets Parkföreningen hade själva mycket gammalt material som de fått ärva och de har fått ännu mer i gåva från olika håll. En hel del material har de även hittat när de har inventerat skrymslen och vrår i parken.
– Det finns en hel del läsbart. Förr levde parken hela säsongen. Och folket gick alltid dit, säger Susanne Pettersson som är aktiv i styrelsen.

Föreningen bildades 1919 och enligt uppgift ska parken ha öppnat året innan. Susanne har varit med i styrelsen sedan 2010. Idag är hon sekreterare. Förra året firade föreningen 100 år och tanken på att sätta ihop en bok om parken finns. Kanske blir det så någon gång i framtiden, material finns det gott om. Både människors minnen och gamla dokument och protokoll.

År 2012 gjordes en antikvarisk förundersökning av Forshaga Folkets park. Den utfördes av Enheten för kulturmiljö och regional utveckling hos Värmlands museum. Bland annat undersöktes gamla protokoll som parkföreningen har i sina arkiv. Området tillhörde från början skogsindustribolaget Mölnbacka-Trysil men Forshaga Parkförening fick överta marken 1919. På den tiden fanns det en musikpaviljong på platsen. Det har man kunnat utläsa i protokollen. 1922 diskuterades uppförandet av en servering och 1937 byggdes troligen den serveringsbyggnad som finns i parken nu.

Den första dansbanan var en så kallad rotunda. Den låg mellan den nuvarande dansbanan och teaterbyggnaden. Alldeles intill rotundan låg en musikpaviljong. Den damm idag som finns framför nuvarande serveringen var inte den enda i parken på den tiden. Det ska ha funnits ytterligare en enligt de äldre styrelseprotokollen.

Det ska även ha funnits pelare med klot överst på båda sidor om grusgången som finns innanför entrén. På ett äldre foto som saknar datum ser man dem. I styrelseprotokoll från 1928 står att portarna till parken är färdiga.
Den första portalen hade dekor med drakhuvuden. 1936 finns en diskussion i protokollen om att bygga en ”inträdesport” och 1945 diskuteras behovet av snickeriarbeten på entrén, bland annat skulle ”tornen beklädas”. Värmlands museum har uppskattat att dagens entréportal troligen byggdes någon gång under 1940-talet.
Det är alltså fullt möjligt att den portal som finns vid entrén idag härrör från tiden mellan 1936 och 1945.

På 60-talet diskuterades om inte parken skulle ha en minigolfbana och så blev det då. Många minns den och saknar den och skulle gärna se att det kunde bli en igen. Men parkens styrelse prioriterade en ny toalettbyggnad. Den blev klar hösten 2016 och den finansierades av bidrag från Länsstyrelsen, Boverket och Forshaga kommun. Föreningen har gjort en hel del egen finansiering också.
– Bygget har delvis utförts av styrelsemedlemmar och närstående till dem, säger Susanne.
Den gamla toalettbyggnaden som byggdes under första halvan av 60-talet har rivits. Visionen finns dock kvar om en minigolfbana i framtiden.
– Ja i framtiden skulle vi gärna se en 18 håls minigolfbana som är anpassad även för funktionsnedsatta och vi skulle gärna ha serveringen öppen under sommarmånaderna också. Vi vill att parken ska kunna vara tillgänglig för alla, säger Susanne.

 

Hämtat från Facebook – minnen från parken…

Det finns många nostalgi-grupper på Facebook där medlemmarna samlas för att dela gamla foton och gamla minnen. Någon ställde frågan om vilka minnen folk har från Forshaga Folkets park i två av grupperna. Då ramlade kommentarerna in, det är många som bär på fina minnen. Här följer några av dem.

– Tjadden och Jan Sparring har jag sett där.
– Little Gerhard 1958.
– Jag var där när Hepstars var där, kommer dock inte ihåg när det var.
– Missade inte många artister som uppträdde där på 60 talet.
– Första gången var jag med min moster som var i serveringen, lyckliga jag fick Loranga.
– Malmstenstruppen!

Parkprogram från 1964
Det var ett digert program i Forshaga Folkets park 1964. Foto: Susanne Pettersson. Klicka på bilden för att förstora.

– Snoddas.
– Lasse Lönndahl, Målle Lindberg, Ray Adams, Thore Skogman.
– Lergöken, Charlie Norman, Knäpp Upp Revyn med flera.
– Där har jag stått och kontrollerat sittplatsbiljetter någon gång på 60-talet.
– Jag skulle planka in på Tjaddenrevyn. Jag visste inte att den var gratis.
– Härliga Parken…där har man sett många, många, artistframträdanden av alla möjliga olika slag…många skratt o många applåder har ekat där. Lill-Babs, Siw Malmqwist, Malmstenstruppen, Ann-Louise Hansson, Sven-Ingvars, Vita Hästen, Stig Asplund, Mike Landon och många, många, fler. Härliga tider!
– Ja man har dansat många turer och många glada upplevelser och skratt.
– Jag städade logerna där på 60-talet. Då sprang jag även ärenden åt artisterna, som att köpa cig o smörgåsar åt dem.
– Mitt första folkparksbesök. Jag var nyss fyllda tolv o fick gå dit o lyssna på Hootenanny Singers. Det var jättestort.
– Marie Fredriksson var i Forshaga Folkets park, klädd i smoking, nätstrumpor och hade långt lockigt hår.
– När man byggde om Folkets Hus, så spelade vi ”Jesus Christ Superstar” där med en niondeklass. Det var häftigt! /Christer Halvarson.
– Var där på clownskola någon gång på 80-talet.
– Hepstars 1969. F.A.C.C parksommar 1981.
– Forshagabandet Spring Storm var förband till Anneli Rydé. Det var en rockgala med Spring Storm, Mocca, Autumn Breeze.
– Jag kommer ihåg Ubangi. Det var en svensk popgrupp, aktiv 1982 – 1985. Den hade viss newwave-inspiration och hade bland annat Cia Berg och Orup som medlemmar.
– Jim Jidhed om någon minns honom. Det var nog 1986 eller 1987.
– Vi var i Forshaga folketspark o hörde på Björn Afzelius o hans grupp då. Det var en oförglömlig kväll. Så himla bra.
– Fler artister som folk minns är bland annat Lili och Sussie, Sha-Boom, Scotch, Hjalle och Heavy, Dr Feelgood, Paul Rein.
– Europe, Rickfors, Jerka.
– Lena pH, Sussies orkester Trance Dance har också varit där…
– På Ronny & Ragge-konserten 1993 var jag och en vän där.
– Jag var där på Jerry Williams konsert 1984.
– Om du är liten och klen får du gå till Frälsningsarmén. Om du är stor och stark får du gå till Folkets Park. Så sade alltid min far…

Ja artisterna som uppträtt i parken på senare år har varit bland annat Eldkvarn, Refreshments, Smokie …dessutom har Lasse Stefanz varit på besök flera år i rad i parken när Forshaga IF har arrangerat Hemvändardagen i juli.

En del av de som skrev kommentarer i grupperna angående parken ville gärna hälsa till Folkets Parks styrelse. Här följer några exempel.
– Jag vill sända ett tack till alla de som idag håller parken i fint skick.
– Det är alltid trevligt att kolla in i parken när jag är i Forshaga så jag skickar en eloge till de som håller efter å vårdar den. Det är alltid rent o snyggt där.

Hemvändardagen 2017

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.