Kyrkan anpassar sitt arbete

Inspelning av gudstjänst för digitial sändning
Per Mathisen och Anna-Lena Högman spelar in en gudstjänst för digital sändning. Foto Emma Olausson

Det är mycket som får göras annorlunda i dagens coronaläge. Kyrkan har också fått ställa om i sitt vardagliga arbete. Arbetsuppgifter har tillkommit och annat arbete har minskat eller till och med upphört.

På Forshaga Munkfors församlings hemsida kan man läsa om att dop, vigsel och begravning fortsätter nästan som vanligt fram till att andra direktiv eventuellt kommer. Exakt hur detta genomförs på ett tryggt och säkert sätt går tjänstgörande präst igenom med föräldrar, blivande brudpar eller anhöriga vid begravning. Mattias Kareliusson är kyrkoherde i församlingen.

Mattias Kareliusson är kyrkoherde i Forshaga Munkfors församling.
Mattias Kareliusson är kyrkoherde i Forshaga Munkfors församling.

– Inför varje kyrklig handling har tjänstgörande präst samtal med de anhöriga, eller familjen. Vi uppmanar deltagarna att hålla avstånd i kyrkorummet, att sitta glest i bänkarna, att inte hälsa i hand. Det handlar om de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger, säger han.

Nu när våren kommer och det blir varmare utomhus kan dopet, vigseln eller begravningen även hållas utomhus. Mattias säger att det är fullt möjligt att få till en bra och meningsfull stund utomhus.
– Vi lyfter också frågan om minnesstunden efter en begravning kan göras senare. Vi upplåter just nu inte kyrkans lokaler för minnesstund, och våra präster deltar heller inte i minnesstunden. Det kan vara en god idé att familjen och de anhöriga bjuder in till minnesstund senare. Vid ett par tillfällen har gudstjänsten sänts live på internet. Detta får familjerna själva ta ansvar för. Det är viktigt att de medverkande, så som präst, musiker och vaktmästare informeras om detta innan, säger han.

Men det är inte enbart familjehögtider som sänts live på internet. Även ordinarie gudstjänster spelas in och finns att se online för den som vill.
– Enligt statistiken har vi många besökare som har klickat in på de digitala gudstjänsterna. Men det är svårt att säga hur många som egentligen har följt med. Jag har hört mycket positivt om detta från våra medlemmar. Det blir ofta ett samtalsämne med de som jag möter. Samtidigt har några uttryckt ledsamhet över att inte själv ha tillgång till de digitala gudstjänsterna, då både kompetens och de tekniska förutsättningarna saknas. Det är en utmaning.

Något som är väldigt uppskattat är ”Öppna mötesplatser”. Detta innebär att man möts utomhus i Forshaga, Deje och Munkfors.
– Vi bjuder på något att äta och en kopp kaffe. Det blir ett tillfälle att få mötas och samtala och samtidigt få något att äta. Det är väldigt uppskattat. Vid ytterligare några tillfällen under veckan bjuder vi in till Öppna kyrkor med möjlighet till ljuständning, samtal och bön. Exakta dagar och tider finns på vår hemsida, säger Mattias.

Den nya tekniken kommer väl till pass på flera sätt för kyrkan, inte bara genom gudstjänster online. Även Swish är ett exempel på detta. Numera kan den som vill ge kollekt med hjälp av Swishappen i sin smarta mobiltelefon. Den möjligheten fanns även innan corona kom.
– Ja, vi får in kollekt via Swish, men många har ändå gett kontanter. Nu, i corona-tider, blir Swish det enda alternativet. Vi har ännu inte gjort en total sammanställning och det blir intressant att se hur mycket det blir så småningom.

Mattias säger att församlingen gärna ser att den personal som kan jobbar hemifrån.
– Några har inte arbetsuppgifter som tillåter arbete hemma. Andra kan göra det. Som arbetsgivare ser vi gärna att man arbetar hemifrån och vi försöker underlätta.

Generellt har hela församlingens personal fått mindre att göra i och med att coronakrisen kom. En del av medarbetarna har fått ett långsammare tempo, medan andra inte har påverkats så mycket.
– Vi har tvingats tänka om när det gäller verksamhet. Mycket har ställts in och annan verksamhet har vi ställt om. Vi erbjuder handlingshjälp för riskgrupper. Medarbetare kan ta upp beställning, handla och leverera hem till personen. Vi har också startat en stödtelefon. Det är ett nummer man kan ringa om behov för samtal finns. De som känner oro och vill ha någon att prata med är välkomna att ringa. Någon av våra präster, diakon eller diakoniassistenter svarar, och du får vara anonym, säger Mattias.
Det gäller för kyrkan att ha beredskap att vara flexibel och möta de utmaningar som kommer. En viktig verksamhet som måste fortgå är begravningsverksamheten.
– Vi har uppdraget från staten att tillhandahålla begravningsplatser. Detta måste vi fortsätta med. Där kan det bli mer ansträngt om läget med corona blir förvärrat, om dödstalen ökar. På det följer i så fall också ökat antal begravningsgudstjänster. Därför är de viktigt att vår personal vidtar de försiktighetsåtgärder som krävs för att hålla sig friska, avslutar Mattias.

 

Fakta

Gudstjänster online hittar du på församlingens hemsida, www.svenskakyrkan.se/forshaga-munkfors och stödtelefonen kan du ringa på 054-87 45 51, där finns det någon som svarar på vardagar mellan klockan 9 och 12 samt mellan klockan 13 och 16.


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.