Vattnet i kranen

Vattentornet i Forshaga
Vattentornet i Forshaga.

Hur ofta funderar du över det faktum att det kommer rent och drickbart vatten i kranen? En undersökning som gjordes nyligen visar att 98,6 procent av invånarna i Forshaga är positiva till kvaliteten på kranvattnet. Kommunen förser upp emot 10 000 personer med rent vatten varje dag.

Kommunerna bär ansvar för att se till att deras invånare har tillgång till vatten. Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Generellt sett har vi bra dricksvatten i hela vårt avlånga land idag. Men det finns flera hot som gör att det är viktigt att skydda dricksvattnet. Många vattenledningssystem är till åren komna och behöver renoveras och bytas ut. Om det kommer stora regnmängder kan de gå sönder och då kan dricksvattnet påverkas. Även utsläpp av miljöfarliga ämnen kan påverka vårt dricksvatten. Ett annat hot är låga nivåer i grundvattnet.

SGU, eller Sveriges geologiska undersökning, tar fram kartor över hela vårt land där grundvattennivåer redovisas. De gör alltid två kartor. En för stora magasin och för små. De stora magasinen finns i stora sand- och grusåsar. På sådana platser är jorddjupet stort och jorden kan lagra mycket vatten där.
– Grundvattnet finns ofta långt ner i marken i de stora magasinen. De stora magasinen är långsamreagerande. Det innebär att det krävs mycket nederbörd för att grundvattenytan ska höjas. Det tar lång tid, kanske veckor eller månader innan man kan se en höjning av grundvattennivån. De små magasinen finns i berg eller i jord som är tätare och som därmed kan lagra mindre vatten. De är snabbreagerande och det innebär att grundvattenytan höjs snabbt när det regnar. De flesta som har egen brunn, borrad i berg eller grävd, får sitt vatten från små magasin.
Det förklarar Kajsa Bovin som är hydrogeolog hos SGU.

Den största vattentäkten i Forshaga är sjön Visten i norr. Därifrån får de flesta av kommunens invånare sitt vatten. Det finns flera kommunala vattenverk som ser till att det kommer vatten i kranen. Varje dygn förbrukar forshagaborna 2 200 kubikmeter vatten. Forshagaborna använder 1 400 kubikmeter och Dejeborna 800. En kubikmeter motsvarar även 1 000 liter, det innebär att vi som bor i kommunen förbrukar en hel del vatten varje dygn. I Olsäter får invånarna sitt vatten från ett vattenverk i Hagfors som i sin tur hämtar vattnet från sjön Stora Ullen. Det finns ett litet vattenverk i Mölnbacka också. Det förser 30 hushåll med vatten. Vart och ett av dem förbrukar en kubikmeter vatten per dygn. Vattnet i Mölnbacka hämtas ur en grundvattentäkt, en bergborrad brunn som är 75 meter djup. Just nu utreds det även om Klarälven kan bli reservvattentäkt för kommunens invånare.

När det gäller grundvattennivåer i små vattenmagasin så är det i skrivande stund, 21 juni 2020, under det normala till mycket under det normala i Värmland. I de stora vattenmagasinen är det däremot normala nivåer och till och med över de normala nivåerna, bland annat i Forshaga. Vilket som är normalt värde bestäms genom jämförelser under motsvarande årstider från 1961 – 2019. Rikstäckande kartor över grundvattennivåer har SGU tagit fram varje år sedan 1984. Vill du hålla koll på grundvattennivåerna hittar du kartorna på sgu.se.

Vattnet från till exempel Visten leds till vattenverket där det får passera genom olika filter, eller barriärer. Den första kallas trumsilen och det är en mikrosil som filtrerar bort alger, partiklar och andra organiska substanser. Nästa steg är ett nanofilter som tar bort partiklar ända ner till 0,000001 mm i storlek. Där försvinner mycket som inte trumsilen filtrerat bort. I nästa steg blir vattnet desinficerat med UV-bestrålning. UV-desinfektionens historia är äldre än vad de flesta tror. Omkring 1880 förstod man sig på att det fanns en desinficerande verkan hos UV-ljus och 1910 kom den första installationen av UV-desinfektion för dricksvatten i full skala i Marseille. Om det behövs finns det alltid en möjlighet att använda klor för att rena ytterligare.

Den 2 juni gick Forshaga kommun ut med att det råder bevattningsförbud i kommunen. Det har de gjort för att förbrukningen är högre än produktionen av nytt rent vatten. På kommunens hemsida står följande att läsa;
– Förbudet måste följas för att vi ska kunna garantera att alla får dricksvatten. Det är inte tillåtet att fylla pooler och att vattna i trädgården med slang. Vattenproduktionen pågår som vanligt och våra reservoarer fylls på under nätterna när förbrukningen normalt är mindre. Det är viktigt att ha en reserv när förbrukningen blir större dagtid, när vi behöver underhålla vattenverket och i händelse av vattenläcka. Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och vi behöver alla hjälpas åt att spara. När vi ser att vattenförbrukningen är stabil kommer vi att häva bevattningsförbudet. Vi kommer att uppdatera om läget varje måndag framöver. Förbudet berör inte Mölnbacka och Olsäter.

 

Fotnot
Några tips: När du spolar för att duschvattnet ska bli varmt, låt vattnet rinna i en hink så har du vatten att vattna med. Skölj grönsakerna i en bunke med vatten, så har du ytterligare vatten att vattna med.

 

Fakta – om dricksvatten

Alla vattenverk, som producerar det kommunala vattnet, följer Livsmedelsverkets högt ställda kvalitetskriterier för dricksvatten. Ett antal gränsvärden har satts upp och utifrån dessa undersöks dricksvattnet regelbundet under produktionen för att säkerställa att det inte innehåller några oönskade mikroorganismer eller kemiska ämnen. Tänk på att det bara är kallvattnet i kranen som är klassat som livsmedel och kontrolleras. Drick aldrig det varma vattnet direkt ur kranen – det kan innehålla skadliga bakterier och små mängder av till exempel metaller. Det kommunala dricksvattnet, där ingår inte egna brunnar, används inte bara för att dricka utan även till mycket annat. Till exempel att tvätta sig med, för att spola i toaletten, fylla badbassänger och inom industrin.
Källa: svensktvatten.se

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.