Ett lokalt utflyktstips för värmlänningar så här i hemestertider är Butorp. Det är en liten by i nordöstra delen av Forshaga kommun. I Butorp är du på landsbygden på riktigt. Här finns fina gamla gårdar med böljande fält och här finns skog, bär och svamp och ett aktivt byalag.
När du har tagit av mot Olsäter från riksväg 62 kör du genom samhället, svänger höger och sedan följer du vägskyltarna och tar vänster mot Butorp. Vägen är bred nog för två bilar att mötas. Fram till för ett tiotal år sedan var det en grusväg. Men nu är den asfalterad och den slingrar sig genom skogen i ungefär fem kilometer. Någonstans utmed den här vägen ska det finnas en bäck som ”rinner åt fel håll” enligt en säker källa. Vattnet i den bäcken lär ha magiska krafter. Men var den finns och vilka krafter den har får Värmlandsbygden ta reda på längre fram.
När skogen öppnar sig möttes tidningens reporter och hennes sällskap av ett vackert fält med blommande bovete. Där, på andra sidan fältet, talade en skylt om att besökarna hade kommit fram till Butorp. På höger sida, ner för en liten backe finns ädelfiskdammen. Stanna gärna på parkeringen och ta en promenad. Vill du fiska kan du köpa fiskekort i en liten kur vid vägen, nära parkeringen. Även om du inte är fiskeintresserad är det vackert att gå utmed dammens strand. En bit bort från vägen finns ett litet vattenfall och har du en paket korv med dig så finns det ett vindskydd med grill. Det går en liten bro går över dammen till vindskyddet. Dammen har kommit till med hjälp av landsbygdspengar från EU och det är ideella krafter i Butorps byalag som har sett till att den blev verklighet.
Fortsätter du förbi ädelfiskdammen kommer du upp för en liten backe, till byns centrum. Där ligger ordenshuset på vänster sida. Byalaget köpte nyligen huset av nykterhetslogen. Här brukar det finnas ett kafé som är öppet under sommaren och det är givetvis Butorps byalag som håller i detta också. När det inte är pandemi brukar det då och då bjudas på underhållning i ordenshuset. Inne i huset finns en liten scen där artister kan uppträda och föreläsare kan prata.
På andra sidan vägen, inte så långt från ordenshuset, håller föreningen Butorpsryttarna till. Här finns hagar och stall som avslöjar att det finns hästverksamhet på platsen. Föreningen brukar erbjuda ridturer i de vackra omgivningarna. Ytterligare en bit bort glittrar en vattenyta i solskenet. Det är Åstjärn. För den som vill ta sig ett dopp finns en fin badplats med en brygga. I anslutning till den finns bord och bänkar som inbjuder till picknick och även här finns en grillplats. Det finns till och med en toa. Kör du bil är tipset att ta sig fram långsamt utmed byvägen runt tjärnen. Det finns många fina gamla gårdar att se och utsikten över tjärnen är mycket vacker, i synnerhet i solnedgången.
Om du vill plocka bär eller svamp kan du svänga av mot Björnvålsfallet. Då passerar du Kvarnåsen, här ligger några små torp omringade av skogen, en del är fritidshus men det finns de som bor här permanent också. Vägen delar på sig efter Kvarnåsen. Till höger kommer du till en vandringsled som bland annat går via Häståstjärn till Älvsbacka. Till höger tar vägen slut vid ett litet torp som kallas Björnvålsfallet. Det ligger ungefär tre kilometer nordost om Butorp och detta är Forshaga kommuns högst belägna fastighet. Enligt uppgift ligger huset 208 meter över havet. Det gamla torpet byggdes troligen någon gång på 1700-talet. Uddeholmsbolaget ägde torpet men senare var det Stora Skog som tog över det och använde det till bostad för sina skogsarbetare. Enligt en källa lär detta vara den plats där traktens sista björn sköts 1868 och kanske är det därifrån det fick sitt namn. 1997 köptes torpet av Butorps byalag och därefter har torpet renoverats grundligt. Idag kan den som vill hyra boende här. Björnvålsfallet annonseras för uthyrning i flera kända kanaler på internet, bland annat på Visit Värmland, booking.com och AirBnB.
Att gå en tur i skogen nära Björnvålsfallet och plocka lite hallon, lyssna på tystnaden och insupa skogens dofter är rogivande och Värmlandsbygdens reporter kan varmt rekommendera detta.
Hej!
Är det ok om jag lånar vägskylten med bl a Deje på för användning i min blogg. Jag har just varit i Värmland och min svärmor kom från Deje.
Hälsningar Ingrid Levander
Hej!
Ja gör det du!
Hälsar Cicci, ansvarig utgivare och redaktör