Stora Enso Forshaga tillverkar och utvecklar barriärskikt som krävs i vissa förpackningar för att skydda mot vätska, fukt, syre eller fett. Vätskeförpackningar, dryckesmuggar och vissa matförpackningar är exempel på produkter som har en barriär vars funktion är att skydda den förpackade produkten samt säkerställa att förpackningen behåller sin funktionalitet. Investeringen i den nya dispersionstekniken syftar till att uppnå önskade barriäregenskaper på ett mer hållbart sätt.
– Stora Enso vill minimera användandet av fossilbaserade material och ersätta dessa med förnybara lösningar från träfiber. Genom att satsa på utveckling av hållbara förpackningsbarriärer hjälper vi våra kunder och konsumenter att bli mer miljövänliga och skapar värde i den cirkulära bio-ekonomin. Kommersialiseringen av fiberbaserade produkter med barriäregenskaper som har lägre koldioxidavtryck och fungerar bättre i ett återvinningssystem är ett viktigt utvecklingsområde för livsmedelsförpackningar, säger Hannu Kasurinen som är divisionschef Stora Enso Packaging Materials.
Stora Enso Forshaga har en årskapacitet på cirka 120 000 ton barriärbeläggning fördelat på två maskiner/beläggningslinjer med runt 100 anställda. Anläggningen i Forshaga har sedan årsskiftet även utvecklats till att vara ett kompetenscenter inom Stora Ensos division Packaging Materials med uppdraget att tillverka och utveckla nya biobaserade barriärtekniker och produkter.
PRESSMEDDELANDE, STORA ENSO OYJ 2020-09-15
Bli först med att kommentera