Klarälven tar sig genom hela Forshaga kommun och på sin väg levererar den elkraft på två ställen, Dejeforsen och Forshagaforsen. Den riktigt gamla kraftstationen vid Dejeforsen har idag bytt energiform och levererar numera kulturkraft i stället för vattenkraft. Men de vattenkraftaggregat som är igång idag börjar närma sig sin tekniska livslängd och ska snart bytas ut.
Kraftverket Dejefors har byggts i olika omgångar från början av 1900-talet. Ett årtal som nämns är 1906. Nu har de äldsta aggregaten som varit i drift från 1932 och 1952 snart gjort sitt. Både dessa och byggnaderna vid Dejeforsen kommer att rivas. Ja inte den som avger kulturell energi numera, det handlar enbart om de byggnader som genererar vattenkraft. I stället kommer det att bli en helt ny vattenkraftstation på platsen.
– Många vattenkraftverk i Sverige börjar närma sig sin tekniska livslängd. Trots det har ganska få förnyelser skett under senare år och det finns ett stort investeringsbehov framöver för att säkra och i vissa fall utöka den svenska vattenkraftproduktionen, berättar Petter Stenström på Sweco.
Sweco har fått i uppdrag av Fortum att ta fram projekteringsunderlag till ett investeringsbeslut för förnyelse av kraftverket och dammsäkerhetshöjande åtgärder. Projektet i Dejefors bedrivs i en samverkansentreprenad där Fortum, NCC och Sweco kommer att arbeta tillsammans. Sweco är projektör och kommer även att ge stöd under byggtiden.
Idag ger Dejeforsens kraftverk 109 GWh/år. Efter renoveringen kommer kraftverket i stället att kunna generera ca 140 GWh/år, vilket är en ökning med ca 31 GWh/år. Ökningen beror dels på att det blir minskade förluster i turbin och generator och att produktionen kommer att optimeras. Det blir även en något ökad utbyggnadsvattenföring. Dammanläggningens äldsta delar är från 1908 och de ska renoveras. Ett gammalt flottningsutskov ska ersättas med ett nytt utskov med högre kapacitet. Det handlar om en utväg för vattnet där man kan reglera vattenmängden i dammen, vilket kommer att öka dammsäkerheten vid anläggningen enligt Sweco.
Både Dejeforsens kraftverk och Forshagaforsens ägs idag av Fortum. Under första halvan av 1900-talet ägdes Dejeforsen av Dejefors kraft- och fabriks AB. Detta företag ägde även ett kraftverk i Emån i Småland när det begav sig.
Det finns sammanlagt nio kraftverk i älven och 15 totalt i avrinningsområdet kring Klarälven. I Forshaga kommun finns förutom Dejeforsen och Forshagaforsen även ett litet kraftverk i Mölnbacka. Den ägs av Bergfors Kraft AB som finns i Nora i Örebro län. Dejeforsen har en fallhöjd på 10,5 meter och Forshagaforsen är inte riktigt lika hög, cirka fem meter. Den genererar 41,5 GWh per år. Det första kraftverket som byggdes i Forshagaforsen togs i bruk 1916. Det som finns där nu byggdes på 1950-talet och renoverades 2017 då dammluckorna byttes.
Utbyggnaden av våra älvar och vattendrag har medfört att lax och havsöring inte längre kan nå sina ursprungliga lek- och uppväxtområden. Som kompensation är vattenkraftbolagen ålagda att odla och sätta ut öring och lax i dessa älvar. De odlade fiskarna vandrar efter utsättningen, precis som vildproducerad fisk, ut i hav eller sjö för tillväxt.
Fiskodlingar för kompensationsodling uppfördes framför allt på 1950- och 1960-talen i anslutning till kraftverken i älvarnas nedre del. Kraftbolagsodlingarna tar årligen fram ungefär 2,5 miljoner utvandringsfärdig lax och öring i hela Sverige. I anslutning till kraftverket i Forshaga finns en fångstanordning med förvarings- och sorteringsbassänger för lax och öring som Fortum ansvarar för. Nyligen installerades Sveriges första ”laxkanon” i Forshaga. Det är en tryckluftssluss som skickar iväg fisken från en plats till en annan. Det går undan också, upp till åtta meter per sekund far fisken fram i den långa tuben.
– I dagsläget transporterar vi årligen mellan 1 000 och 1 500 vilda laxar och öringar upp till lek- och uppväxtområdena i älven. I år har vi faktiskt slagit ett rekord i antal upptransporterade laxar, inte sedan slutet av 1940-talet har vi haft så mycket som noterats hittills i år. Men i framtiden hoppas vi att det ska bli ännu fler, framför allt med tanke på att stora ytor i den oreglerade delen av Klarälven som är flottledsrensade kommer att återställas med start nästa år, säger Marco Blixt som ansvarar för fiskefrågorna på Fortum.
Bli först med att kommentera