– Hej, jag undrar om någon vet vem som gjort denna tomte?
Så skrev Lena Mannerhof som bor i Bromma i Stockholm till medlemmarna i en Forshagagrupp på Facebook. Hon hade precis utökat sin familj med en hemtillverkad tomte, märkt med en liten etikett där det står Laila och Maria, Forshaga och blev nyfiken.
– Jag själv har precis köpt tomten av ett par i Västmanland. Nu bor tomten i Stockholm, så han har rest runt lite. Men eftersom han nu flyttat in hos mig vill jag gärna veta lite om hans bakgrund. Han berättar inte så mycket själv. Ni som känner Laila och Maria hälsa att tomten nu bor i Stockholm och har det bra, skrev Lena i Facebookgruppen.
Lena och hennes sambo har en husbil och när Lena såg en annons om en tomte i Fagersta tog de en tur dit.
– Ja, jag såg en annons om att tomten tyckte att det var lite trångbott hos Wendela i Fagersta, så då tog jag och sambon en tur med husbilen och åkte och hämtade tomten. Nu har tomten flyttat till huvudstaden. Vi brukar leta efter pärlor att besöka med husbilen. I dessa coronatider har det blivit mest naturupplevelser eller gamla miljöer. Vi var i Fagersta, Bergslagen, när vi fann tomten. När vi var där besökte vi gamla järngruvor som det finns gott om runt Norberg. Jag försöker leva varje dag fullt ut, älskar naturen och att besöka nya platser, säger hon.
Lena fick många svar på sitt inlägg i Forshagagruppen på Facebook. Flera olika personer med anknytning till Forshaga kände igen tomten på hennes foto. Det är Laila Axelsson och Maria Sjöblom som tillsammans tillverkade och sålde tomtarna.
– Det är min mamma som har gjort den. Kul! Det måste jag vidarebefordra skriver Susanne Persdotter.
– Min mamma och Laila umgicks mycket så därför har jag en likadan tomte, skriver Monika Allöv Andersson.
– Jag har också sådana tomtar. Det är min svärmors förra granne, Laila, som har gjort dem, skriver Lena Norén.
– Har en likadan. Tidigt 90-tal köptes min av Maria granne och vän till min mor o far. Laila och Maria gjorde dom tillsammans. Dom gjorde även tomtegumma o tomtegubbe också., skriver Susanne Pettersson.
– Vi har både gumma, gubbe och även några mindre varianter. Laila var vår granne och hon gjorde flera tomtar till familjen. Jag vet inte om hon fortfarande tillverkar dem. Mina tomtar är från tidigt 90-tal. De såldes bland annat på hembygdsgårdens julmarknad men även på beställning, skriver Madeleine Nilsson.
– Jag har också både tomtegumma och tomtegubbe som Laila Axelsson gjort. De brukar inte plockas fram förrän det bara är några dagar kvar till julhelgen. För innan dess har vi ”el grande” julstök, skriver Cissi Leibring.
– Jag har en likadan som jag beställde av en kollega på 1980-talet som hette Laila Johansson, skriver Maria Radevik.
Bland svaren finns även Lars Sjöbloms. Han är son till Maria Sjöblom.
– Jepp, de där gjorde min morsa, Maria Sjöblom och hennes kompis Laila Axelsson i ett antal år. De var bland annat med på julmarknaden på Hembygdsgården i Forshaga och sålde där. Dessutom köpte även till exempel patienthotellet på Centralsjukhuset i Karlstad några stycken. Plus alla vänner och vänners vänner. Finns både en gubbe och en gumma.
Maria Sjöblom berättar att det var Laila Axelsson som fick idén om att tillverka tomtarna. Laila bor numera i Östra Ämtervik.
– Vi tillverkade tomtarna under några intensiva höstveckor varje år under 1980-talet. Det var mycket jobb eftersom allt är handgjort förutom mössa och tröja som är maskinstickat. Jag får ju tala om att vi hade en gammal ombyggd handgräsklippare också som vi klippte skumgummit till stoppningen med också. Tomtarna utvecklades med tiden också. Det är skillnad mellan de första och de sista exemplaren, säger hon.
Men mot slutet av 1980-talet dalade intresset för julpynt säger Maria.
– Tillverkningen upphörde då eftersom det blev svårt att få tag på det material vi ville ha. Vi tillverkade cirka 30 tomtar om året under de här åren som vi höll på. Vad vi vet finns några av våra tomtar både i Österrike, USA och i Finland, berättar Maria.
Lenas tomte är numera storstadsbo i Sverige som så många andra svenskar med rötterna på landsbygden.
– Jag funderar på om min tomte ska få stå i bibliotekets fönster någon jul och så får barnen lägga önskelista i en låda. Tomten och hans sambo hälsar till den som skapade honom. Han har hållit stilen bra, säger Lena Mannerhof.
Har du också en av Lailas och Marias tomtar? Mejla gärna en bild till info@cvea.se om du vill visa den här. Det vore jätteroligt att samla fler bilder! 🙂
Hälsar Cicci Wik