
Johnny och Kalle var arbetskamrater på den tiden Lustenbåtarna gick på Klarälven. När det kom en bok som handlade om båtarna fick Johnnys dotter Anna en idé. Hon ville skriva en barnbok och i början på februari kom den färdigtryckta boken som illustrerats av Marja i Myrom.
Anna Ask bor i Deje och hennes pappa Johnny Johansson jobbade med flottning på Klarälven. Lustenbåtarna användes för att dra långa rader av buntat timmer nerför älven till Skoghall. I sjön Lusten samlades stockarna som flutit nerför Klarälven norrifrån. De buntades och bands ihop till långa släp. Sedan användes de små Lustenbåtarna, 19 till antalet, för att frakta ner timmerbuntarna utmed älven till Skoghall. Som mest kunde en båt enligt uppgift klara upp till 125 000 stockar.
– Min pappa är född och uppvuxen i Deje, han är 84 år gammal och bor i Mölnbacka. Han var verksam inom flottningen under större del av sitt yrkesliv, över 40 år både som flottare och båtförare. Som ”flottardotter” är jag uppväxt med flottningen och båtarna på nära håll. Vi bodde dessutom vid sjön Lusten som var en central del av flottningen och där några av båtarna gick. Det är två flottare med i boken som karaktärer, dessa karaktärer har en gång i tiden varit ”riktiga flottare” här i Forshaga kommun, dels min pappa Johnny Johansson, dels framlidne Kalle ”Maskin” Johansson, båda är från Deje. Där av namnet ”Johnny och Kalle kör Lustenbåt”, säger Anna.
I år är det trettio år sedan Lustenbåtarna avslutade sitt arbete på älven 1991. Under de senaste åren har Lustenbåtarna ändå fått en hel del uppmärksamhet. Det finns ett stort intresse för dessa gamla arbetsbåtar. Flera av dem har renoverats och fått nytt liv till och med. Annas bok är den första barnboken.
– Jag fick idén och inspiration av Helena Lundgren Landin som för ett par år sedan skrev en väldigt fin faktabok om ”Lustenbåtarna på Klarälven”. Boken ”Johnny och Kalle kör Lusten-båt” kommer att säljas på Copp Bergvik, på Värmlands museum samt på Gamla Kraftstationen i Deje. Den går även att köpa via min hemsida, SpelAsken.se. Priset är 169 kronor och allt överskott går till Bancancerfonden. Det ska nämnas att jag har tre sponsorer som bidragit ekonomiskt. Svensk Fastighetsförmedling, Valmet samt KW Fastigheter, säger Anna.
Hela projektet med barnboken har Anna gjort ideellt. På sin hemsida skriver hon att hon gjort det här som en hobby eller fritidsverksamhet utanför sitt ordinarie arbete. Hon skriver också att; ”Flottningen och Lustenbåtarna är ett viktigt kulturarv, att barn mellan cirka tre till åtta års ålder på ett pedagogiskt och lustfullt sätt får ta del av detta viktiga kulturarv från Värmland är väl en självklarhet.”

Kalle, som gjorde sig känd under namnet ”Kalle Maskin”, gick bort för ett par år sedan. Han var en färgstark person som blev både välkänd och uppskattad på många håll. Han fanns ofta på plats när det var något som hände. Kalle kunde berätta mycket både om sitt arbete med flottningen och väldigt mycket annat.
– Kalle var alltid lätt att jobba ihop med. Vi upplevde Klarälven från Långflon till Skoghall. Så även Fryken från Torsby till Norsälven. Varma och soliga dagar, i regn och rusk och vintertid med isbrytning. Med andra ord var arbetet väldigt omväxlande. Jag trivdes med Kalle och med jobbet för övrigt, säger Annas pappa Johnny.
I beskrivningen av boken utlovas ”en spännande resa längs Klarälven”. I boken finns tio Lustenbåtar med och tio olika platser passeras från Deje Kraftstation och söderut. Johnny och Kalle får möta flera olika djur också på sin färd. I början av boken finns lite fakta om flottningen. Där finns även en av alla versioner som finns på ramsan om Lustenbåtarna.
En version på ramsan om Lustenbåtarna
Lusten ett, den går snett, ropade någon.
Lusten två, den kan inte gå, fortsatte vi.
Lusten tre, den går på sne.
Lusten fyra, kan inte styra.
Lusten fem, den kommer i kläm.
Lusten sex, äter kex.
Lusten sju, den går itu.
Lusten åtta, den har ingen potta.
Lusten nio, den går på bio.
Lusten tio åker till Rio.

Bli först med att kommentera