Den 20 mars 2021 var det exakt hundra år sedan Forshaga kyrka invigdes. Det firades med en digital kyrkvisning. Ett filmklipp per dag från den 15 till och med den 19 mars.
På kyrktornet, ovanför porten in i kyrkan, står årtalet 2020. Det var då det var tänkt att den skulle stå klar men på grund av att byggherren fick ekonomiska bekymmer försenades invigningen. Det var inte förrän året efter som invigningen blev av. Forshaga kyrka invigdes av biskop Eklund.
Som med det mesta i denna pandemitid så har även firandet av Forshaga kyrkas 100-årsjubileum anpassats och blivit digitalt. Sammanlagt finns det sex filmklipp att se på församlingens hemsida som bjuder tittaren på en digital kyrkvisning. Filmklippen lades även ut på Facebooksidan, ett per dag från den 15 mars till och med den 19. I det första av filmklippen syns vikarierande kyrkoherde Lars Olsson stående i solskenet utanför kyrkporten. Han hälsar tittarna välkomna och sedan berättar han lite historia om Forshaga kyrka.
– År 1917 beslöts att en kyrka skulle byggas här i Forshaga. Vid den tiden var Forshaga ingen egen församling med egen kyrka utan man var en del av Grava församling. Bygget beviljades av Kunglig Majestät i september 1917. Grundstenen till kyrkan lades den 19 april 1919 utav biskop J.A Eklund och sedan var bygget i gång. Kyrkans byggherre gick dock i konkurs i augusti 1920 och bygget försenades, berättar han.
Lars Olsson fortsätter berätta att det sedan blev samma biskop som lade grundstenen som även invigde den färdiga kyrkan i mars 2021.
– Hösten detta år höll kyrkokommittén sitt slutsammanträde och då skrev de i protokollet; ”Vi ledamöter i kyrkobyggnadskommittén känner oss förvissade om att detta härliga nybygge ska komma att tjäna Gud, den allra högste till ära och Forshaga församling till välsignelse.”, avslutar han.
Därefter får tittaren följa med in i kyrkan medan kyrkklockorna ringer.
I alla filmklipp visas flera gamla bilder som visar hur kyrkan uppförs och hur området såg ut. Alla bilderna kommer från Forshaga Hembygdsförening och har lånats ut till kyrkan. Förutom filmklippen finns det även en förinspelad jubileumsgudstjänst på hemsidan för den som vill se och höra. Att spela in och lägga ut gudstjänsterna digitalt är också en coronaanpassning som kyrkan gör. För den som vill så finns det en gudstjänst att se varje söndag så länge pandemin pågår. Jubileumsgudstjänsten håller prästen Per Mathisen i tillsammans med kantor Helena Andersson.
– Igår fyllde Forshaga kyrka 100 år, den 20 mars 2021. Detta hade vi tänkt fira med pompa och ståt med en jubileumsgudstjänst. Men så blev det inte. Vi skärper oss i ytterligare någon månad eller så tills vi har fått vaccin, inleder Per Mathisen gudstjänsten.
Per står i en talarstol till höger i bild. Framför honom, på ett bord, står en blombukett och i bakgrunden syns altaret och altartavlan i kyrkans främre del. Vem som har konstruerat altaruppsatsen har det rått delade meningar. Det finns dock en del som talar för att det är en bildhuggare från Kristinehamn som hette Bengt Svensson som har skapat den. Den lär också ha varit hans allra sista arbete. Nederst på altaruppsatsen finns texten: ”Jag War Död, Och Sij, Jag Är Lefvande Ifrån Evigheet til Ewigheet APOC :1:18”. Samt ” Jag Weet Att Min Förlosare Lefwer, Och Han Skall På Sidstonne Uppweicha Mig af Jordene HIOB XIX v 25: ANNO 1696: P:M:A:C.
Initialerna på sluteet står för Pastor Magnus Andreae Corlinus. Han var kykoherde i Grava från 1686 till 1710. Altaruppsatsen som finns i Forshaga kyrka satt i Grava kyrka fram till en renovering som gjordes där 1862. Därefter blev den liggande på kyrkans vind länge, till dess att den skänktes till Forshaga kyrka. Dekorationerna har målats av Yngve Lundström och han har tidigare arbetat tillsammans med kyrkans arkitekt, Bror Almqvist, när Munkfors kyrka uppfördes.
Ett av filmklippen handlar om dopfunten som är en åttkantig skål som bärs upp av fyra kolonner. Locket är dekorerat med snidade kors. Skålen är tillverkad av Bröderna Göransson från Hjärpetan i Grava.
I ett annat av filmklippen visar kantor Helena Andersson hur kyrkorgeln fungerar och ser ut. Något som den vanlige kyrkobesökaren missar. Orgeln finns ju på läktaren ovanför bänkarna där de sitter. Den första orgeln hade tolv stämmor och den var tillverkad i Örebro, av E.A Setterquist. Orgeln som finns i Forshaga kyrka idag installerades där 1956. Den har 15 stämmor och den kommer från orgelfirman Olof Hammarberg i Göteborg. Bänkarna i kyrkan däremot är lokalproducerade i Dejefors snickerifabrik 1921.
FAKTA
Forshaga kyrka
Invigdes: 20 mars 1921 av biskop J.A. Eklund
Arkitekt: Bror Almquist
Byggmästare: Det kom in tre anbud på att bygga Forshaga kyrka. Byggmästare O. Forsberg från Mösseberg, som la det lägre anbudet som låg på 148 000 kronor, fick uppdraget. Detta trots att arkitekten förespråkade de anbud som låg högre, 175 000 till 250 000 kronor. Det visade sig att arkitekten nog hade rätt eftersom entreprenören fick ekonomiska bekymmer och inte kunde slutföra uppdraget. Det blev i stället fabrikör K. Wieweg som tog över som arbetsledare och såg till att kyrkan blev klar. Enligt planen skulle den stått klar 1920, men den invigdes den 20 mars 2021.
Marken där kyrkan ligger idag kallades Forshagaheden och den ägdes av Forshaga Sulfit AB. Disponent David Fielding skänkte marken till kyrkbygget. Virke till bygget utlovades till självkostnadspris. Men arkitekten motsatte sig ett kyrkbygge i trä på grund av framtida underhålls- och försäkringskostnader. Då skulle kyrkan ha blivit mindre. Därför beslutades att den skulle byggas i av sten i stället.
Grundstenen till kyrkan lades den 21 april 1919 av biskop J. A. (Johan Alfred) Eklund, assisterad av kyrkoherdarna Albin Rune och Axel Edward Berg.
Renovering och restaurering
1970 gjordes en restaurering av kyrkan och en toalett installerades i vapenhuset. En bänkrad togs även bort så att utrymmet mellan bänkarna kunde göras större. Sittdynor lades också in. Plattformen där dopfunten stod togs bort och det lades tegelgolv där i stället. Dopfunten flyttades då till höger i själva koret. Vägglampetter byttes ut och värmeisoleringen i taket, som tidigare var sågspån, ersattes med mattor och skivor av Gullfiber. Kyrkans inre målades om, sakristian fick en skrudkammare, altaruppsatsen tvättades och omförgylldes. Utvändigt fick tornet en ny rappning, hela kyrkan fick terrasitputs, genomfärgad fasadputs som kännetecknas av en grov, spikriven yta med inslag av glänsande glimmerkorn. Tornet tjärades. Utsidan av samtliga ytterdörrar målades om och smidet på dem rostskyddsbehandlades.
2020 var ytterligare renovering genomförd och det blev en del ombyggnationer för att tillgänglighetsanpassa kyrkan. Toaletten handikappanpassades. En ny teleslinga sattes in. Flera bänkar togs bort och i stället finns nu flera lösa stolar i kyrkorummet.
Källor: ”Forshaga kyrka och församling – återblick på ett gånget halvsekel” samt Forshaga-Munkfors församling hemsida
Bli först med att kommentera