Mer och bättre vatten i Forshaga

Vattenverket

Vatten är något ganska självklart för oss i Sverige. Vi vrider på kranen i köket eller i badrummet och så kan vi diska och tvätta oss. Men vatten betyder så mycket mer och kanske ska vi inte ta det för givet.
– Allt liv på jorden är beroende av vatten och nästan all slags produktion behöver vatten. Vi är många som vill ta del av denna viktiga resurs. Till det kommer klimatförändringar och nationella och globala krav vilket gör att vi måste börja använda vattnet på ett mer hållbart sätt.
Det säger Morgan Häggbom som är teknisk chef i Forshaga kommun.

Morgan Häggbom, teknisk chef Forshaga kommun.
Morgan Häggbom, teknisk chef Forshaga kommun.

Nyligen gick över 100 av Sveriges 290 kommuner samman för att göra gemensam sak angående vatten. Tillsammans kommer de 100 kommunerna att genomföra en kampanj för att kommunicera vattnets värde och ge tips för en mer hållbar vattenanvändning. Forshaga kommun är en av dessa. Vatten är vår viktigaste naturresurs och vi kan inte längre slösa med vårt viktigaste livsmedel. Vi i vårt land tar detta livselexir för givet men vi behöver inse det värde som vattnet har. Kanske behöver vi inse att det är ett privilegie att ha tillgång till det på det sätt som vi har i vårt land. På senare tid har det skrivits mycket om vattenbrist och på flera håll har människor fått höra att de måste koka sitt vatten innan de dricker det, så det är kanske dags att sluta ta dricksvattnet i kranen för givet.
– Vi måste lära oss använda vattnet smartare och mer hållbart. Vi har länge tagit vattnet för givet men faktorer som klimatförändring, befolkningsökning och samhällsutveckling ställer nya krav. Det känns faktiskt lite omodernt att slösa på dricksvatten. Att använda vattnet på ett hållbart sätt ska vara det nya normala och ligger helt i linje med globala åtaganden, säger Pär Dalhielm som är VD på branschorganisationen Svenskt vatten. En organisation för landets VA-organisationer, det vill säga de som arbetar med vatten och avlopp.

Under sommaren 2018 var det extremt varmt och torrt. Då insåg kommunens tjänstemän att det kommunala vattenverket i Forshaga inte längre har den kapacitet som behövs för att invånarna i kommunen ska få sina behov tillgodosedda. När det är torrt och varmt på sommaren, vill många vattna i trädgården och kanske även fylla på i poolen för att ta sig ett svalkande dopp. Då går det per automatik också åt mycket vatten.
– I Sverige gör vi av med cirka 140 liter vatten per person och dygn. Medan man i andra länder bara gör av med ungefär 100 liter per person och dygn. Kan de så kan väl vi? Ett exempel är att stänga av kranen när man borstar tänderna i stället för att låta rent vatten rinna. Då skulle vi tillsammans spara tusentals liter. Små förändringar i vårt beteende gör stor skillnad, säger Morgan Häggbom.

Vatten bryr sig inte om kommun-, läns- eller landsgränser. Så är det. Vi kanske bor i en kommun, jobbar i en annan och har stuga i en tredje och på alla ställen använder vi vatten på ett eller annat sätt. Hållbar vattenanvändning är inte bara en lokal utan även en global fråga.

I Forshaga tätort kommer kranvattnet från sjön Visten i Deje. I norra delarna av Forshaga kommun kommer dricksvattnet i kranen från Hagfors. Vattenverket i Forshaga producerar dricksvatten till ungefär tio tusen personer varje dag. Det byggdes på 1970-talet och genom åren som gått fram till nu har små förbättringar gjorts men inga större. Nu har arbetet med att renovera vattenverket börjat och det blir även en del underhållsarbete på samma gång som kapaciteten höjs. Dricksvatten är ett livsmedel och enligt svensk lag ska sådana vara säkra. Något som kommunen nu ska se över ordentligt. Kostnaden för renoveringen kommer att uppgå till 43 miljoner kronor och det är beräknat att vara klart under andra hälften av nästa år, 2022. Nästa steg blir att bygga en reservvattentäkt i Klarälven. Då kan Forshagaborna få råvatten både från Visten och från älven. En del av arbetet kommer att göras på natten men annars pågår det parallellt med att vatten produceras till hushållen.

Vattnet i Forshaga kommer från sjön Visten i Deje.
Vattnet i Forshaga kommer från sjön Visten i Deje.

Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.