
Röda Korset i Forshaga har nyligen införskaffat en eldriven cykel som ska användas för att ta med äldre ut på tur. Fram finns en liten soffa som rymmer två personer. Det finns en sufflett som skyddar passagerarna mot väder och vind. Men vind i håret får de nog ändå.
Alla Röda Korsetkretsar i Värmland fick möjlighet att ansöka om pengar till projekt för äldre och uppmanades att komma med förslag till vad Region Värmlands anslag kunde användas till. I Forshagakretsen la man in ett förslag om inköp av en eldriven cykel som kan användas för att ta med äldre ut på en cykeltur. Det blev ja från Region Värmland och nu finns den fina cykeln på plats, klar att börja användas.
Den aktuella cykeln är av märket Van Raam Chat och den fanns tillgänglig när anslaget kom. Som ny kostar cykeln cirka 110 000 kr. Cykeln som Forshagakretsen har införskaffat är inte helt ny. Den hade redan rullat några kilometer och den har några småskador. Bland annat en liten repa på suffletten och en fläck men annars är den fin. Priset som kretsen fick betala, med Region Värmlands stöd, blev 89 000 kronor och då ingick moms och frakt till Forshaga.
I samband med att cykeln kom till Forshaga gick den lokala Röda Korsetkretsen med i ett ideellt projekt som fått namnet Cykling Utan Ålder. För att vara med i projektet betalas en årsavgift som kretsen står för. I den avgiften ingår utbildning, informationsmaterial, försäkring och tillgång till ett bokningssystem.
– Cykling utan ålder är ett ideellt projekt där frivilliga cykelpiloter tillsammans med stadens äldreboenden ser till att äldre kommer ut på cykelturer och får möjlighet att känna vinden i håret, står det på projektets hemsida cyklingutanalder.se.
Ursprungsidén kommer från vårt grannland Danmark. Där startade projektet 2012. I Danmark finns sedan länge en stark cykelkultur och tanken Cykling Utan Ålder är att ingen ska gå miste om den frihet som en cykeltur kan ge. Projektidén tog sig sedan vidare till många fler länder och till Sverige kom den via Malmö. Idag finns det enligt hemsidan 2 200 lokala föreningar i 50 länder. I vårt land finns cykelprojektet i 36 svenska kommuner så här långt. Nu blir det 37 kommuner med Forshaga. Det är över 32 000 frivilliga som är med och arbetar i projektet.
Med åldern kommer även en begränsad fysisk förmåga och många äldre kan inte längre cykla. Då blir det extra värdefullt att ändå kunna få följa med ut och känna vinden i håret. Den som cyklar och styr kallas ”pilot” och alla som vill kan bli piloter. Det krävs inga större fysiska förmågor då cykeln drivs med el och elmotorn är stark nog att räcka till för både piloten och två passagerare.
– Det är såklart också bra om du har ett gott humör, tycker om att träffa människor och gillar frisk luft. Vi har piloter i alla ålderskategorier, studerande till pensionärer och allt däremellan! Minimiålder 18 år, står det på projektets hemsida.
På sin hemsida skriver Forshagakretsen om projektet och om cykeln.
– Är du intresserad av att vara med? Vi har en frivilligledare (”kapten”), men behöver några frivilliga (”piloter”) som vill köra cykeln. Och sen ska vi berätta för alla att möjligheten till en åktur finns. För alla som vill, inbjuder vi snart till en informationsträff.
Naturligtvis är det viktigt att anpassa hastigheten efter hur trafiken ser ut runt omkring. Det är även bra om det går långsamt för passagerarnas skull. Säkerheten för både pilot och passagerare sätts i främsta rummet och det finns även en olycksfallsförsäkring som gäller under hela cykelturen.
Fotnot
Vill du vara en av ”piloterna” i Forshaga? I så fall kan du anmäla dig på forshaga@redcross.se eller ringa vår ”kapten” Els den Teuling 070-206 82 48.
Länk till Röda Korset i Forshaga >>




Bli först med att kommentera