Nu är Kulturstigen i Mölnbacka ett av 38 värmländska utflyktsmål i en guide som länsstyrelsen har satt ihop. Den fem kilometer långa vandringsleden har 15 skyltar med information om hur det såg ut på platsen förr.
Utflyktsguiden tipsar om 38 platser i länet med tillgängliga vandringsleder, natur- och kulturmiljöer för den som vill utforska Värmland på sin hemester.
– Här i Värmland finns mängder av intressanta naturområden och välbevarade kulturmiljöer med spännande historier att berätta. I år är det dessutom friluftslivets år och det känns därför extra roligt om vi kan locka fler att upptäcka nya platser i Värmland, säger Margareta Wallsten, initiativtagare och projektledare för utflyktsguiden.
Utflyktsguiden är gratis och kommer att distribueras via kommunerna och Naturum Värmland. Den kommer även att finnas digitalt på Länsstyrelsens hemsida.
Utflyktsmålen är uppdelade i rubriker som handlar om vatten och vind, vildmark, raviner, vandring med utsikt och vandring med spår av historien. Det är under den sistnämnda rubriken som Mölnbacka kulturstig återfinns. Den är i gott sällskap. Här finns bland annat utflyktstips om Glaskogen i Arvika, Kilsviken i Kristinehamn, Göteborgsudden i Karlstad och 7-torpsleden Ritamäki i norr. Kulturstigen är det enda tipset i Forshaga kommun. Men vi som bor här vet att det egentligen finns många, många fler fina platser innanför vår kommungräns väl värda att besöka. Arnäs, Löved, Hembygdsgården i Skived och SISU i Forshaga för att nämna några.
Kulturstigen i Mölnbacka invigdes första gången 2010. Den gången var det dåvarande kommunalrådet Angelica Rage som klippte bandet. Men därefter har det varit ytterligare några invigningar vid Åna, där stigen börjar. Dels har ett utegym invigts här, dels har det blivit en nyinvigning 2018 då Per Lawén, nuvarande kommunalrådet, invigde stigen en gång till. Göte Falk, aktiv i MAIS och en av eldsjälarna i Mölnbacka, berättade lite historik kring föreningen under andra invigningen.
– I slutet på 40-talet och i stort sett hela 50-talet var MAIS en stor förening med många duktiga idrottsutövare. På den tiden låg kommunens friidrottscentrum här. Det höll i sig ända in på 60-talet. Det största arrangemanget som föreningen höll i var Örtenstafetten som samlade tusentals åskådare. Då hade vi en idrottsmässa vid Folkets Park också, med det bästa som fanns då av artister och orkestrar. På 70-, 80- och 90-talet var det lite si så där med föreningen. Men 2006 var vi några som tyckte att vi skulle försöka få fart på föreningen. Det gick bra och nu har vi många medlemmar och det fungerar jättebra. Det var när vi drog i gång 2006 som vi kom på att vi ville ha någonstans att motionera. Vi hade olika alternativ men det vi tyckte blev bäst det var vid Åna, där Kulturstigen finns nu. Här la vi starten och sedan drog vi en bana som är fem kilometer. Upp mot gamla Folkets Park och tillbaka igen, sa han.
När Göte gick de fem kilometrarna tänkte han att det finns många intressanta platser utefter stigen så han skrev ihop text och samlade ihop gamla bilder som visar hur det såg ut förr.
– Det plastades in och sattes upp. Men tidens tand hade förstört en del av det där.
I början av 2018 tänkte han att han ville göra något åt det. Så han tog sig en tur söderöver till Forshaga och till kommunalrådet, Per Lawén, och frågade om det gick att få hjälp med det här ekonomiskt.
– Han var inte omöjlig, han ställde upp. Det blev nya texter och bilder på femton tavlor som vi har satt upp, säger Göte.
En tur runt Kulturstigen bjuder på både fågelsång, fjärilar, blommor och senare under säsongen även svamp.
Bli först med att kommentera