Emma får energi och vatten från sol och regn

Emma fixar isolering. Foto: PRIVAT
Emma fixar isolering. Foto: PRIVAT

Emma bodde i en lägenhet med sin familj men hon ville ha en trädgård där barnen kunde leka och där hon kunde odla. Hon ville inte fastna i ekorrhjulet och tvingas jobba heltid för att kunna betala dyra huslån. Det gjorde att hon hamnade i Hällekil, i ett mycket speciellt hus, ett jordskepp. Det är ett hus som är självförsörjande på vatten och el.

Vardagsrummet.
Vardagsrummet. Foto: PRIVAT

Huset som Emma bor i är byggt av återvunnet material till största delen. Bland annat av gamla uttjänta bildäck som fyllts med sand. Energin i huset kommer från solpaneler och den lagras i ett antal batterier som finns inne i huset.
– Det är tolv paneler som ger ungefär tre kilowatt. Det ska till ett vindkraftverk också som komplement till solenergin, säger Emma.
Inne i huset finns ett antal blykolbatterier som är på 160 amperetimmar per styck. I kilowatt räknat är det ungefär 20 kilowatt.
– Det går att djupurladda dem helt upp till fem hundra gånger. Men jag har som målsättning att inte göra det för att de ska hålla längre. Prismässigt är de så mycket billigare än litiumbatterier och ändå riktigt bra. Man kan säga att det är de näst bästa på marknaden och prisvärda, fortsätter Emma.

Taket sluttar och när det regnar samlas regnvatten in och rinner ner i fyra stora nergrävda tankar. Tankarna är seriekopplade till varandra och därefter rinner vattnet in i huset och går genom ett reningsverk. Det består dels av en UV-belysning och genom aktivt kol.
– Vi har tolv kubik vatten och det är beräknat att räcka i ungefär ett halvår. Det är vanliga septiktankar med tre kubik i varje. Det är sällan vi har extrem torka i Sverige. Men efter 2018 började jag tänka lite på vad vi ska göra om vi får fler sådana torra somrar. Det man kan göra är att gräva ner fler tankar för det är ju inte så att vi har brist på nederbörd resten av året. Från början hade vi tänkt ha bara en enda tank. Varje seriekoppling är en svag punkt där det kan bli en läcka. Men då hade tanken blivit för stor och jag ville hellre ha självfall så att vi inte skulle behöva någon vattenpump, säger Emma.
Nyligen köpte de in en mätare som egentligen är till bilar för att kontrollera tanknivån i bensintankar. Den ska användas för att kontrollera vattennivån i tankarna är det tänkt.
­– Nu är det så avancerat att jag bara lyfter på locket och tittar. Vill jag veta mer exakt tar jag en tumstock och mäter, säger hon.
Det kommer in en del små partiklar som pollen och liknande. Det sjunker till botten och utloppet i huset sitter 25 centimeter upp. Planen är att göra rent tankarna vart tionde år.

Köket med gasspis. Foto: PRIVAT
Köket med gasspis. Foto: PRIVAT

Det finns ventilationsrör som sticker upp ur jorden ett tiotal meter från huset på vardera sidan. Det är självdrag och ska kyla av luften på sommaren och värma på vintern. Att utnyttja självdrag och även gravitation och andra naturkrafter är så enkelt säger Emma.
– Kan man undvika tekniska lösningar så är det ju bra, säger hon.

Baksidan av huset är egentligen nergrävd i marken. Det är egentligen bara det sluttande taket som syns när man står på baksidan. Men framsidan är i stället en enda rad med fönster. Innanför ytterdörren i ena änden möts man av ett växthus. Utmed raden av fönster på insidan finns en plantering där finns tomatplantor, gurkplantor och kiwi. Här finns också några vinrankor.
– Förra året fick vi kanske tio klasar med små druvor. Nu ser det ut att bli bort emot hundra och vi bara väntar på att de ska bli klara så att vi får äta upp dem, säger Emma.
Hon berättar vidare att det var över 20 grader i växthuset i februari. Tanken är att det ska göras om så att det blir ett utrymme att sitta i och umgås.
– Det är ju den där vårsolen som man vill ta vara på, säger Emma.

Inne i huset finns ett sovrum med en rund vägg, ett kök, ett allrum och ett badrum. Här finns även ett utrymme som barnen gärna sitter i och äldste sonen har fått ett litet eget rum med en platsbyggd säng.

Emma som är gravid med sitt fjärde barn kommer ursprungligen från Enköping. När hon och familjen började se sig om efter ett hus upptäckte de att det skulle bli stora lån, eller dyr hyra, om de skulle flytta från lägenheten ut på landet där hon bodde.

Solpanelerna. Foto: PRIVAT
Solpanelerna. Foto: PRIVAT

– Hur ska jag då hinna njuta av barnen och av huset och trädgården som finns nu, tänkte jag. Jag ville ha huset men inte den livsstilen som det skulle kräva med heltidsjobb. Då såg jag en film, ”Garbage warrior” som handlar om en arkitekt som heter Michael Reynolds. Det var han som uppfann jordskeppen. I den filmen får man se vanliga människor bygga hus av skräpmaterial och då tänkte jag att det kan väl jag också, säger hon.
Emmas mamma hade en vän som bodde i Värmland och när han hörde om planerna på jordskeppsbygge blev han eld och lågor och tyckte att de måste bygga det här.
– Vi åkte till Forshaga på en sommarsemester för att se oss omkring. Det visade sig att mammas vän hade ett stort hus som han kunde hyra ut billigt. Kommunen var jättepositiva och det blev en stor grej innan vi ens hade flyttat hit. Radio var här och gjorde reportage också. På den vägen är det, så att vi bor här är nog lite av en slump faktiskt, säger hon.

Fotnot
Filmen ”Garbage warrior” finns på Youtube för den som vill se mer. Det finns även en film som gjorts av Niklas Alexandersson, där du kan få veta mer om Emmas jordskepp. Han har för övrigt fler filmklipp att bjuda på i projektet ”Omställningsresan”.

Se Niklas Alexanderssons film om jordskeppet, du får se mer och höra Emma berätta:

Läs tidigare artiklar på ForshagaDejeNytt.se om jordskeppet i Hällekil

Jordskeppet i Hällekil 2015-02-20
Jordskeppet börjar ta form 2015-12-31
Jordskeppet i Hällekil 2017-01-07

Länkar

En sökning på ”Hällekil” på Youtube

Earthship Hällekil på Facebook


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.