Han väljer en motorhuv eller baklucka med en form han gillar. Sedan sparkar han på den och hoppar på den innan han fixar så den får lite rost här och där. Sedan målar han dekaler på dem som han förstör så de ser ut att ha suttit där i flera år. På Gamla Kraftstationen hänger de nu i långa rader för den som vill se Finn Gutenfelts motorkonstverk.
Troligen är Finn Gutenfelt ensam om sin konstform och han är självlärd. Det är en blygsam man som besöker Gamla Kraftstationen med uppgiften att möta besökare som vill prata om hans konst.
– Jag är ingen etablerad och erkänd konstnär. Det här är mer en hobby för mig, säger han.
Finn Gutenfelt bor på Bjärehalvön utanför Ängelholm i Skåne. I garaget har han sin ateljé, där han pysslar och låter kreativiteten flöda. Att det blev just motorhuvar och bakluckor var nog något av en slump. Det började med att en vän till Finn skickade en bild till honom, mest på skoj. Bilden föreställde en gammal baklucka som låg slängd i en skog.
– Kan du göra något av den, frågade kompisen.
Då var det något som hände i Finn. Han åkte och hämtade hem bakluckan och sedan funderade länge på vad han skulle kunna göra med den. Så en dag fick han en idé om att göra om den till en baklucka från en bortglömd tävlingsbil. På den vägen är det. Sedan dess har det bara blivit fler och fler bakluckor och motorhuvar. Allihop har fått namnet ”Grand Prix” i kombination med platsen de kommer från, plus ett årtal. På det sättet får varje var och en av dem både historik och en känsla.
Att hans konstverk hamnade på Gamla Kraftstationen är också något av en slump.
– Jag letade efter en annan konstnär. Hon målar svartvita kor med änglavingar och jag ville ha ett av hennes verk. Hon har ställt ut sina tavlor på Gamla Kraftstationen och via hennes namn fann jag hemsidan och fastnade för det här stället. Det såg spännande ut med den här miljön så jag skickade i väg ett mejl med några foton på mina skapelser på vinst och förlust, säger Finn.
Det gav resultat. På Gamla Kraftstationen blev de nyfikna och bjöd in Finn till 2021 års utställning.
Bakluckorna och motorhuvarna hänger i den största delen av konsthallen, direkt innanför entrén. Luckorna och huvarna har olika färger och en del har snarlika former. På allihop finns både rost och vad som ser ut som gamla slitna dekaler och alla har bucklor. Men det är oftast skapat av Finn själv. Han hämtar ett foto som finns att se i en ram. Det visar ett vardagsrum med fåtöljer, ett runt bord och utmed väggen i bakgrunden står blanka vita skåp, sparsamt dekorerade med en kruka med ett grenrikt men bladlöst litet träd plus en skulptur. Ovanför hänger en av Finns motorhuvar.
– Det här är vårt vardagsrum hemma. Jag brukar hänga upp mina färdiga luckor och huvar där. Varenda en av dem blir speciella för mig och det är svårt att sälja dem för då måste jag ju skiljas från dem. Men de blir ju riktiga snackisar när man hänger upp dem så här, säger han.
Nostalgi är ett ord som dyker upp. Det passar på alla Finns verk även om det faktiskt finns en rostig detalj med Teslas logga på också. Alla dekalerna ser ut att ha suttit där sedan den tid då de var moderna. En del härstammar från 1950-talet och kanske ännu tidigare. Här återfinns till exempel loggor från gamla bensinstationer som Shell, Esso och Koppartrans. Men det finns även andra sorters dekaler, som ”Nej till kärnkraft” och ”Håll Sverige rent” plus en och annan ”raggardekal”.
Rosten, som alltså inte är äkta rost i de flesta fall, har Finns skapat med hjälp av till exempel lim och färg.
– Först sätter jag dit lite lim och sedan har jag målat med rostbrun färg, säger han.
Han pekar på en ”dekal”.
– Min fru är lärare så jag ändrade lite på den här. I stället för ”Spola kröken” står det ”Spola fröken”, säger han och skrattar.
På en av väggarna hänger en baklucka från en Jaguar. Den kommer från en äkta ”jagga” som stått parkerad, eller övergiven, på ett fält. Ägaren ville inte sälja den först men så småningom gick han med på det i alla fall.
– För den mer nogräknade så är loggan jag målat på den nyare än modellen som luckan kommer ifrån, säger Finn.
Medan undertecknad pratar med Finn kommer Linn Sönstebö Mossberg förbi och fotograferar Jaguarluckan. Det visar sig att det är en intresserad köpare som ska få bilden och troligen är just denna såld i skrivande stund.
Bli först med att kommentera