Jossans café och Vi vill bidra

Jossans Café finns på Storgatan i Forshaga, i Equmeniakyrkans lokaler. Foto: Jossans Café

Det är inte alltid så lätt att hitta arbete och särskilt inte om du har funktionshinder. Men Josefine Abrahamsson ”lever sin dröm”. Hon driver Jossans kafé på Storgatan sedan 2014. Hennes kafé gav inspiration till ett projekt som går under namnet Vi vill bidra. Det är en arbetsmodell som handlar om att skapa sysselsättning för personer med de största funktionsnedsättningarna, ett alternativ till kommunens dagliga verksamhet.

Jossans kafé ligger i Equmeniakyrkans, (före detta Missionskyrkans), lokaler på Storgatan i Forshaga centrum. När Jossan hade gått ut gymnasiet var det dags att hitta ett arbete. Men det är inte alltid så lätt för personer med funktionsnedsättning. Hon frågade på olika ställen om hon kunde få jobba som kafébiträde, till exempel skulle hon kunna torka borden. Men svaret blev hela tiden nej och till slut fick Jossan och hennes assistenter och anhöriga tänka om. Tack vare en stor portion envishet och ytterligare en portion med uppfinningsrikedom kunde Jossan till slut öppna sitt kafé. Verksamheten har blivit populär. Här säljs hembakade kakor, smörgåsar, chokladbollar och det finns givetvis nybryggt kaffe.

Kaféet hade redan startat när projektet ”Vi vill bidra” drog i gång men Jossan ger sitt stöd till projektet ändå eftersom hon vill vara ett stöd för sina kollegor.

Förr i tiden låstes många av de som hade en funktionsnedsättning in på institutioner och idag är det ofta så kallad daglig verksamhet som gäller, eller ingenting alls. I Forshaga kommun finns det tre verksamheter som erbjuder daglig verksamhet. På Grossbolsgatan arbetas det mycket med social samvaro, stimulans, musik, hushållsaktiviteter och skapande verksamhet. På Tryckerigatan handlar det om trä- och textilarbeten och mycket av det som produceras här säljs sedan i den tredje verksamheten, Titta-in-butiken som ligger på Järnvägsgatan 32 d.

Daglig verksamhet finns i alla kommuner och den ska ge personer med funktionsnedsättning en möjlighet till meningsfull sysselsättning. En annan möjlighet för dem kan vara att till exempel jobba via Samhall. Det är ett företag som tar kunduppdrag och då krävs det att de som arbetar på Samhall har de förutsättningar som krävs för att kunna utföra arbetet. Ofta anpassas arbetsuppgifterna efter individerna men det finns gränser för hur mycket anpassning som kan göras. Det finns alltid de som inte kan arbeta hos Samhall eftersom företaget måste kunna leverera och slutföra kundernas uppdrag.

Via LSS, Lagen om Stöd och Service, har alla som har funktionsnedsättning rätt till personlig assistans. Detta har i sin tur gjort att det idag finns en hel arbetsmarknad för boendestödjare, personliga assistenter och andra som arbetar inom LSS. Men det har gjort att de som behöver stöd och service kan hamna i skymundan. Det handlar mer om personerna som är anställda via LSS än om de funktionsnedsatta själva.

Riksföreningen JAG är en ideell intresseförening som arbetar för Jämlikhet, Assistans och Gemenskap. I styrelsen för riksföreningen sitter fullvärdiga medlemmar, det vill säga styrelsemedlemmarna själva har funktionsnedsättningar. Den som behöver hjälp att föra sin talan på grund av till exempel, intellektuell funktionsnedsättning, får det av sina legala företrädare som exempel kan vara gode män eller föräldrar.

Inom riksföreningens verksamhet finns även JAG Personlig assistans som är ett assistanskooperativ och som drivs utan vinstintresse. Kooperativet har samma målsättning som Föreningen JAG.
– Den som har valt JAG som assistansanordnare ska kunna leva sina liv fullt ut, på sina egna villkor, med bästa möjliga personliga assistans. I kooperativet består styrelsen, på grund av det ansvar som styrelseledamöterna har, av gode män eller föräldrar. Så skriver organisationen på sin hemsida.
Assistansverksamheten drivs i ett helägt serviceaktiebolag, JAG Personlig Assistans, och det har närmare 4 000 anställda personliga assistenter.

Det som från början var ett projekt är nu en arbetsmodell som ska fungera som ett komplement till traditionell daglig verksamhet. Den ska hjälpa personer med de största funktionsnedsättningarna och de som behöver personlig assistans. Föreningen JAG sökte pengar från allmänna arvsfonden och fick beviljat stöd i tre år för att ta fram arbetsmodellen.
– Idén till Vi vill bidra kommer från medlemmar i den ideella föreningen JAG. Det var många som stod utan sysselsättning då man oftast inte får ta med sina personliga assistenter till daglig verksamhet utan skall förlita sig på kommunens personal. Det blir väldigt skört om man är sjuk, vill göra något ”utanför boxen” så som att gå på toa när man vill, ta en promenad eller arbeta utanför ”huset”. Då räcker kommunens personal ofta inte till då de ofta inte är anställda för att följa någon specifik person utan ska räcka till alla. Många vittnar om att det är ”verksamheten som styr” och inte individuella behov. Blir man sjuk och behöver gå hem tidigare blir det väldigt skört då man inte har assistans de timmarna. Man kan söka om ”särskilda skäl” för att få personlig assistans på daglig verksamhet men det är oerhört få som får det beviljat, säger Rebecca Lindman Dahl som är handledare i ”Vi vill bidra” och kontaktperson för lokalföreningarna i JAG.

Via projektet har flera unga med funktionsnedsättning i Forshaga kommun fått sysselsättning och möjlighet att arbeta med något som de själva är intresserade av. För ”Vi vill bidra” är deras verksamhet en naturlig påbyggnad av den dagliga verksamheten för funktionsnedsatta ungdomar.

Men kommunen har ett annat sätt att se på saken. Patricia Henriksson är områdeschef för Vård- och omsorgsförvaltningen i Forshaga kommun. Hon säger att kommunen anser att det finns en marknad för Vi vill bidra.
– Vi vill bidra har framfört sin önskan om att Forshaga kommun ska finansiera deras verksamhet, i och med att projektpengarna från Allmänna Arvsfonden har tagit slut. Vi har en tilltro till att vi tillsammans med våra brukare och anhöriga inom funktionsstöd, ja hela verksamheten, ska utforma insatser tillsammans med dem vi är till för. För oss känns det mest rätt att gå via en offentlig upphandling, den dagen vi har ett behov. Vi arbetar aktivt med att bredda vårt utbud inom daglig verksamhet. I dialog med brukare och anhöriga ska vi givetvis göra allt vi kan för att erbjuda dem goda och individuella lösningar, säger hon.


Läs mer:

Brev till JAG och Vi vill bidra
Forshaga kommuns svar på skrivelse från Vi vill bidra
(pdf som öppnas i ett nytt fönster)

Läs mer om:

Lag och stöd till vissa funktionshindrade (regeringens hemsida)

Lättläst om LSS (pdf som öppnas i ett nytt fönster i din webbläsare)

Vi vill bidra

Riksföreningen JAG – hemsidan

JAG – personlig assistans

Daglig verksamhet i Forshaga kommun

Forshaga kommuns insatser för personer med funktionsnedssättning


 

Det kom ett mejl till redaktionen: 

Inbjudan fika och samtal om Vi vill bidra i Forshaga

Vi bjuder in till fika och samtal om Vi vill bidra i Forshaga lördagen 27/11.  Jossans café står för bakverk, kaffe och den varma stämning som alltid finns på Jossans! Medan vi alla njuter gofika och kommer ni få höra lite kort om Vi vill bidra och varför det är viktigt att den får leva kvar i Forshaga. Deltagare i VVB kommer även att överlämna en namninsamling till Forshaga kommun. Vi kommer också att bemöta det brev som ställts från Forshaga kommun till Vi vill bidra.

Välkomna alla Forshagabor, lokalpolitiker och Värmlands riksdagspolitiker!

Datum 27/11 2021

Tid kl 13:00-15:00

Plats Logen 1032 Myran IOGT-NTO lokal, Bruksgatan 30 Forshaga

OBS!  Jossans café har en annan plats än den vanliga den här dagen!

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.