Vandringsleder kan hamna på naturkartan.se

I Forshaga kommun finns det elva vandringsleder. De är i varierande längd men ingen av dem är kvalitetssäkrad i det system som Föreningen Värmlandsleder har skapat. Genom åren har flera projekt genomförts i Värmland med fokus på vandringsleder och kommunen har varit med i flera av dem.

Runt SISU-gården i Forshaga finns idag tre spår som är funktionshinderanapassade, men i övrigt finns det inga fler vandringsleder i kommunen som är det.
– Det kan vara en god idé att tillgängliggöra vissa av lederna så att alla har möjlighet att ta del av dessa områden. Mölnbacka kulturstig är exempelvis inte tillgänglighetsanpassad, då det finns en del rötter utmed stigen. Vid dess områden skulle spänger kunna byggas vilket tillgängliggör stigen för alla. Detta är värdefullt för alla medborgare i samhället ska ha möjlighet att ta del av natur- och kulturupplevelser. En inventering av vandringsleders entréer och informationstavlor är också viktigt för att skapa tillgänglighet. Det finns möjligheter att utveckla tillgänglighet för syn- och hörselnedsättning.
Så står det i Forshaga kommuns gröna infrastrukturplan som är daterad i juli 2021. Den har fastställts av kommunfullmäktige i september i år och gäller tills vidare. Det handlar om hur land och vattenområden ska bevaras och utvecklas.

Vid Löved finns en botanisk led där Gunnel Johansson har satt upp skyltar som berättar om växtligheten.
Vid Löved finns en botanisk led där Gunnel Johansson har satt upp skyltar som berättar om växtligheten.

Att vandra har varit populärt i många årtionden. Det är inte bara värmlänningarna själva som gärna vandrar, även turister lockas av vandringslederna. Under pandemin har vandring i naturen varit en av de aktiviteter som många har ägnat sig åt när många motionsanläggningar har varit stängda.

Föreningen Värmlandsleder har tagit fram ett både kvalitetskriterier och goda råd till de som vill underhålla och utveckla vandringsleder. Många av lederna går över privatägd mark som markägarna har upplåtit. Enligt föreningen räknades hela 400 leder vid något tillfälle. De var i olika skick, en del hade börjat växa igen och andra var väl underhållna. Ofta har de skapats med hjälp av projektpengar som någon lokal förening har fått. Men när pengarna tar slut i projektet gäller det att kunna fortsätta ta hand om leden. Ofta finns det vandringsleder i länets naturreservat.

Region Värmland arrangerade ett stormöte om vandringsleder och vandringsturism 2006. Under mötet fanns Skogsstyrelsen på plats och berättade om en inventering som myndigheten gjort av vandringsleder i Värmland. Det fanns även en hel del önskemål om kvalitetskrav med i den presentationen. Följden blev att en arbetsgrupp bildades och en förstudie som gick under namnet Vandringsleder – landsbygdsturismens infrastrukturella nät gjordes 2007. Den finansierades av Region Värmland, Hushållningssällskapet och alla kommuner i Värmland. Projektledaren hette Ylva Gustafsson. Från 2008 och fram till våren 2011 genomfördes ett projekt i Hushållningssällskapets regi med namnet Värmland – en vandringsdestination. Det var då kriterierna togs fram för att kvalitetsmärka vanndringsleder i Värmland.

Föreningen Värmlandsleder bildades också under den här tiden, 2010 och fram till i år, 2021 har föreningen varit samordnare för kvalitetssystemet. Nu har Visit Värmland tagit över som samordnare och idag finns 16 kvalitetsmärkta Värmlandsleder runt om i länet.
– Frågan om hur systemet med Värmlandsleder skall leva vidare och kunna utvecklas har under flera år varit en fråga för föreningen som har små resurser. Vandring har blivit alltmer populärt och blivit en allt viktigare fråga för många, såväl inom besöksnäring som för folkhälsa och friluftsliv. En god infrastruktur med välskötta leder, där det finns avtal med markägare, tillgänglig information om lederna och att vistas i naturen är viktigt för alla dessa aspekter. Genom att nu lämna över till Visit Värmland har vi säkrat systemet och får en stark aktör för fortsatt utveckling, säger Mattias Dahlman ordförande i föreningen Värmlandsleder.

Liberalerna i Forshaga väckte en motion om vandringslederna redan den 17 april 2020.
– Vi väckte en motion i ämnet och den togs upp av fullmäktige den 23 juni 2020 och besvarades den 19 oktober 2021, efter ca 1,5 år. Vilket är anmärkningsvärt lång tid, mot regler och rekommendationer! Hade det inte varit en motion med i bilden, hade det inte varit möjligt för KF att anse motionen besvarad ”då de olika att-satserna redan arbetas med i kommunen”. Initiativen har tagits fram som resultat av motionen, säger Gunnar Ström som är aktiv i Liberalerna.
I kommunfullmäktiges protokoll från den 19 oktober står att läsa att idag det finns åtta stigar och leder i Forshaga kommun som ingår i kommunens egen skötselplan, där kommunen ansvarar för underhållet och skötseln. Tre av dessa kommer att prioriteras och ses över för att sedan kunna kvalitetssäkras och därefter marknadsföras hos Visit Värmlands del i naturkartan.se som är en landsomfattande naturguide online. Den finns även som en app för mobiltelefoner.

I Värmland pågår flera olika projekt som alla, enligt Visit Värmland, kommer att bidra till att etablera Värmland som en kvalitetssäkrad och attraktiv destination inom naturturism. Projektet Biking Värmland har etablerat ett kvalitetssäkringssystem för MTB-leder (stigcykling) enligt samma princip som Värmlandsleder. Även här är tanken att Visit Värmland ska ta ansvaret för fortsatt drift av kvalitetssäkringssystemet efter projektets slut. Två projekt arbetar för att två andra leder ska bli certifierade som Nationella cykelleder av Trafikverket. Det handlar om Unionsleden, en 350 kilometer lång cykelled och går mellan norska Moss och Karlstad samt Vänerleden som går runt Vänern.

Kommunalrådet Per Lawén återinviger Kulturstigen i Mölnbacka.
Kommunalrådet Per Lawén återinviger Kulturstigen i Mölnbacka.

Fakta

Vandringsleder i Forshaga

I kommunen finns det elva vandringsleder av varierande längd, två centrumvandringar och Klarälvsbanan som är en cykelled.

  • Hynleden – 2-5 km, Ligger i ett vackert, öppet naturområde och omges av ett gammalt kulturlandskap med odlingsmark, ängsmark, byar och stugområden.
  • Aborrtjärn – 1,5–4,5 km, Ett populärt rekreations- och motionsområde med flera spår. Vid sjön finns badplats, grillplats och toaletter. Naturområdet består av öppen skogsmark med barr- och lövträd.
  • Hembygdsgården – 1-3 km, Ett motionsspår med lätt terräng. På vinterhalvåret och snötillgång prepareras skidspår.
  • Forshaga kanal – 1 km, En kulturstig längs Forshagas pråmkanal och slussar.
  • Pilgrimsleden – 1 km, Den första utstakade pilgrimsleden mot Nidaros i modern tid i Sverige, Den användes förmodligen för att komma förbi forsarna i Forshaga och Deje.
  • Botanisk vandringsled – 2 km, Vandringsled i området Löved som är mycket artrikt. Vid stigen finns informativa skyltar om områdets kärlväxter.
  • SISU-gården – 1-10 km, Motionsanläggning i Forshaga med elljusspår, omklädningsrum, dusch och bastu. Området har varierande skogsterräng med lämningar av husgrunder och kolbottnar från äldre tider.
  • Forshagaleden – 11-17 km, Förbinder SISU-gården i Forshaga, Skidstugan i Deje och Frykstastugan i Kil. Längs leden finns lämningar från äldre tider.
  • Skidstugan, Deje – 2,5–10 km, Beläget vid badplatsen Skivtjärn och har flera spår av varierande längd.
  • Kulturstig Mölnbacka – 5 km, Stigen passerar 15 platser av historiskt värde. På varje plats finns informativa skyltar.

Källa: Forshaga kommun


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.