Naturskyddsföreningens lokala krets i Forshaga har gemensam födelsedag med kretsen i Kil, den 5 mars 1970. Men på grund av pandemin blev det inget firande 2020. Norra Hyn löper lite som en röd tråd genom föreningens historia och fågeltornet på Forshagasidan är ett konkret bevis på engagemanget i Forshagatrakten.
På nationell nivå har Naturskyddsföreningen en riksstyrelse. Ombuden i den styrelsen utses av ombud från både kretsar och länsförbund på en riksstämma som brukar hållas vartannat år. Det är under den stämman som föreningen även beslutar om vad som är det viktigast att arbeta med. På regional nivå har Naturskyddsföreningen 24 länsförbund som arbetar med länsövergripande miljöfrågor. Det kan till exempel handla om att svara på remisser när vägar ska byggas. Men det kan även vara sådant som att arrangera kurser och utbildningar. Det är kretsarna som väljer ombuden som sitter i länsförbundens styrelser. I Värmland startades den lokala kretsen i Forshaga och Kil före Länsförbundet i Värmland.
Naturskyddsföreningen i Forshaga är idag en av 270 lokala kretsar i hela landet. Det finns alltså nästan en krets i var och en av Sveriges 290 kommuner. Den lokala kretsen i vår del av landet började som en gemensam krets för Forshaga, Kil och Deje. Datum för föreningens födelse var den 5 mars 1970. Då var det den numera bortgångne Sune Skogh som gjorde slag i saken och samlade ihop ett trettiotal naturvårdsengagerade personer som sedan startade kretsen. Föreningens första ordförande hette Willy Nordström, även han bortgången. Det var på Willys tid som planerna för fågeltornet på Forshagasidan av Norra Hyn började ta fart. I en tidningsartikel som saknar datering blir han intervjuad.
– Vi fann en drömplats för ett fågeltorn vid Ekenäsudden, men den kan vi inte nå. Nästan lika bra förutsättningar har vi vid Lillmyren på Forshagasidan, men inte heller där är vi välkomna. Något tredje alternativ tror jag inte finns. Vi är starkt handikappade av de svårigheter vi mött, men nu ser det ut som intresset börjar vakna och det är med den största glädje vi nu fortsätter arbetet. Norra Hyn är för värdefull för att gå oss ur händerna.
Det första som föreningen såg till att genomföra blev alltså att få ett fågeltorn vid Norra Hyn. Det lokaliserades till slut vid Lillmyren trots allt och det invigdes den 25 augusti 1973. Willy Nordström skriver tillsammans med sekreterare Sune Skogh i ett dokument det året att människor söker sig ut i markerna och att det är viktigt att det inte blir förslitningar och störningar som påverkar det vilda livet och människor som bor i närheten av speciellt intressanta områden som Norra Hyn på ett negativt sätt.
”Genom tillkomsten av det fågeltorn som invigdes den 25 augusti i år, tror vi oss ha nått en bit på väg i denna strävan. Vår förmåga att klara ett projekt av denna omfattning är naturligtvis beroende av en mängd faktorer, inte minst då det gäller resurser av skilda slag. Vi har i dessa stycken fått lita till enskilda människors, företags och kommunala myndigheters vilja att deltaga i de strävanden vi företräder.”
Numera finns det ett även fågeltorn på Kils sida av sjön. Dessutom betar kor i strandängarna där under sommaren. Men målet är, och har varit under flera år, att fler människor ska få uppleva naturen kring Norra Hyn och att man på samma gång ska hålla landskapet levande. Vid Löved finns idag vandringsleder och fågeltornet har blivit renoverat. Än idag i dag är det Naturskyddsföreningen i Forshaga som ansvarar för fågeltornet på Forshagasidan. Då och då, på våren, brukar föreningen anordna träffar vid tornet för intresserade. Då finns det både kikare att låna och fågelkännare på plats att ställa frågor till.
Under de senaste decennierna har Forshagakretsen hunnit med att ha aktiviteter för barn med Natursnokarna. De har bland annat fått åka till närbelägna tjärnar för att undersöka småkryp i vattnet och de har även fått gå på spännande ugglejakt. Föreningen har även ordnat aktiviteter för våra nya svenskar. De har fått följa med till Ritamäki och vandra och det har arrangerats grillträffar. Varje år brukar Naturskyddsföreningen anordna aktiviteter under vecka 40. Den veckan har fått namnet ”Miljövänliga veckan” och då brukar det bli ett nationellt fokus på något speciellt. I Forshagakretsen har det bland annat anordnats modevisningar där second hand kläder har visats upp. Det brukar även bli inventeringar i våra lokala butiken med olika teman. Vill du också engagera dig kan du gå in på hemsidan, naturskyddsforeningen.se.
Bli först med att kommentera