Det såg mörkt ut för Dömlebacken i höstas eftersom det inte fanns ideella krafter nog för att hålla verksamheten igång. Men det blev ändring och många frivilliga anmälde sig för att hjälpa till. Då kom nästa dråpslag, någon stal flera viktiga kablar för att komma åt värdefull koppar. Ännu en gång visade det sig att det fanns hjälp att få. Sponsorer och generösa bidrag från företag och allmänhet gjorde att Dömlebacken kunde få igång allt med nya kablar. Nu är säsongen i full gång sedan premiären den 22 december.
Under julhelgen var det extraöppet i backen men nu är öppen lördagar och söndagar samt tisdagar och torsdagar under kvällstid. Precis som på alla andra håll i samhället idag påverkas även Dömlebacken av coronarestriktioner. Det som skiljer sig åt från tiden före pandemin är att värmestugan och inomhusserveringen håller stängt. Men antalet sittplatser utomhus blivit fler. Även om serveringen inomhus är stängd för besökare så är det öppet i kiosken. Det finns en lucka i väggen så den som vill handla i kiosken behöver inte gå in. Det finns inte bara godis och läsk i kiosken. Det finns även varm korv för den som vill ha något matigare.
Det är Deje Alpina klubb som håller i verksamheten i Dömlebacken. Klubben bildades någon gång under senare häften av förra århundradet. Exakt hur länge den har funnits vet man kanske inte exakt. Men det finns stadgar som föreningens styrelse har i sin ägo som är daterade den 27 oktober 1966. Men klubben kan vara äldre än så sägs det. Om du som läser det här vet så får du gärna höra av dig och berätta.
Som alla andra ideella föreningar är även Deje Alpina klubb beroende av att medlemmarna ställer upp och hjälper till. I början på oktober gick klubben ut med en efterlysning av nya ideella krafter för att överhuvudtaget kunna öppna Dömlebacken när den nya säsongen kom.
– Vi är för få som vill arbeta ideellt i Dömlebacken. Många av oss började att hjälpa till i backen när våra barn var små och ville åka skidor. Nu är de vuxna och gör andra saker, vi själva åker kanske inte ens skidor. Det börjar bli svårt att hitta motivation att fortsätta. Livet går vidare och även vi hittar nya intressen som vi vill lägga vår tid på. 15-20 år med ideellt arbete i en förening är en lång tid. Den lågan och det engagemanget vi hade från början har tagit slut. Nu vill vi lämna över till nya som brinner för alpin åkning. Vi har runt 400 pass i kiosk och lift som ska bemannas varje säsong. Om vi hade 44 personer som tog ett pass i veckan (á 3-4 timmar) under hela säsongen, och bokningslistan var fulltecknad den 1/12-2021 då kan vi tänka oss att börja spruta snö, när kylan kommer, men vi orkar inte dra hela lasset på den lilla styrkan vi är idag, skrev Monica Fernqvist i sin efterlyssning.
För att ge de som ställer upp en morot har klubben hittat en bra lösning. Den som jobbar i Dömlebacken får belöning. Alla som hjälper till vid tolv pass får säsongskort till hela familjen. En familj innebär två vuxna och max tre barn. Den som bara kan jobba ett pass då och då får gratis åkning för sina barn medan arbetet utförs. Det behövs tre personer varje gång det är öppet, det behöver vara någon som sköter kiosken och någon som sköter liften till exempel. Det finns ett par snökanoner i Dömlebacken och så fort det blir minusgrader körs de igång för att tillverka snö. Kanonerna brukar gå även på nätterna då. Det finns även pistmaskin. I början av november blev det kris igen när alla kablar som innehöll koppar stals. När beskedet om stölden kom på Facebook visade det sig att det fanns många som ville hjälpa till. Det blev en hel del swishade pengar till klubbkontot men även företag som ställde upp med sponsring. Något som till slut hjälpte så mycket att Dömlebacken kunde öppna när snön och väderleken blev rätt.
Det finns även en del i backen som går under namnet ”Parken”. Där finns ”rails” och hopp. Planen är att bygga ut parken ytterligare. Men det är inte bara åkning för allmänheten som gäller i Dömlebacken. Till exempel anordnas skidskola och snowboardskola för barn. Detta är en riktigt populär aktivitet och det brukar snabbt bli fullbokat.
– Har skidorna legat ett tag kanske de behöver en uppfräschning med valla och slipning av kanter eller uppdateras på längd. Som med de flesta saker blir det så mycket roligare och enklare med rätt förutsättningar. Tänk bara på att (framför allt de små – men inte heller de stora) inte ska åka med för långa skidor. Balansen blir delvis bättre men förmågan att svänga försämras. Och det är ju det vi vill bli bra på. En lagom längd är när skidan går till nästippen, tipsar klubben på sin hemsida.
Fotnot
För dig som vill veta mer om öppettider och verksamheten i Dömlebacken kan du antingen söka upp backens Facebooksida, eller surfa in på dejealpinaklubb.nu.
Alla foton: Dömlebacken.
Bli först med att kommentera